Prezydent
Jacek Wójcicki zapowiedział przedsięwzięcia, które ułatwią sprawniejsze funkcjonowanie branży gastronomicznej. Wyznaczył koordynatora, który pomoże w relacjach z urzędnikami, w tworzeniu jasnych procedur i wskaże sposoby załatwiania formalności.
- Podczas ostatniej sesji rady miasta – w której nie mogłem uczestniczyć osobiście, ale uczestniczyłem online – słuchałem głosów naszych przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Słuchałem tego, jakie są ich potrzeby i na jakie trudności napotykają. Postanowiliśmy na nie odpowiedzieć niezwłocznie. Gastronomia to biznes ważny z przyczyn ekonomicznych, ale też społecznych, ma wpływ na tworzenie klimatu miasta. Zależy nam na jego rozwoju. Mamy już bardzo dobre doświadczenia we współpracy z gastronomią, wynikające choćby z organizacji Nocnego Szlaku Kulinarnego, stąd głos, który wybrzmiał podczas sesji, jest głosem, który chcemy natychmiast wziąć pod uwagę – mówił.
Jacek Wójcicki od wtorku powołał koordynatorkę do spraw branży gastronomicznej,
Darię Raniś z wydziału obsługi inwestora i biznesu, która zajmuje się m.in. organizacją Nocnego Szlaku Kulinarnego.
- Zależy nam na tym, o czym mówili przedsiębiorcy, żeby ze strony miasta była jedna osoba, która będzie pomagała w kontaktach, była ich przewodnikiem. Nasze stanowisko względem tego biznesu jest jasne. Chcemy, żeby gastronomia się dobrze rozwijała, chcemy, żeby ogródki gastronomiczne w Gorzowie były wypełnione klientami – dodał.
W najbliższych kilkunastu dniach koordynatorka przedstawi przedstawicielom branży, materiał roboczy do skonsultowania. Będą to wytyczne dotyczące projektowania i urządzania w przestrzeni miejskiej ogródków gastronomicznych. Dokument pozwoli przedsiębiorcom na poznanie wstępnych kryteriów ich tworzenia, na zrozumieniu założeń dotyczących bezpieczeństwa czy estetyki. Zostanie zaplanowany okres przejściowy, by wypracować wspólne stanowisko, a po uzgodnieniach, czas na ich wdrożenie. Według prezydenta najważniejszy jest jednak sygnał, który miasto przekazuje przedsiębiorcom gastronomicznym, że mają swojego przedstawiciela do pomocy w załatwieniu wszystkich spraw.
– Cieszę się, że będziemy kontynuować naszą współpracę i cieszę się, że będę takim wsparciem dla gorzowskich restauratorów. W naszym wydziale obsługujemy wielu różnych przedsiębiorców i zawsze staramy się im pomagać – mówiła Daria Raniś.
Dyrektor wydziału obsługi inwestora i biznesu urzędu miasta
Jacek Gumowski podkreślił, że rolą koordynatora i całego wydziału jest usprawnianie komunikacji i pomoc. – W kontaktach bezpośrednich z biznesem chcemy wiedzieć, co u nich, a oni chcą wiedzieć, jakie miasto ma plany na rozwój. Nasz kontakt z biznesem jest stały, więc tutaj na dobrą sprawę wykorzystamy te doświadczenia, ale wzmocnimy sygnał dla gastronomii, że mają swojego bezpośredniego opiekuna.
Oprac. redakcja
foto Łukasz Kulczyński
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>Przebudują Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>