niedziela 2 czerwca 2024     Marianna, Marzena, Erazm
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Hanna Kaup BLOG

« powrót
26IX2020 - jak smakuje gorzowski rynek
A może się uda

26IX2020.

Pierożki z farszem z jelenia, wątróbka drobiowa w postaci pasztetu francuskiego, krem z ziemniaka wzbogacony o krem z grzybów leśnych, pieczony burak, mus z fasoli, sielawa, kremy na słodko z dodatkiem borówek amerykańskich – takie m.in. przysmaki zgotowali dziś na Starym Rynku zaproszeni przez Gorzowski Rynek Hurtowy goście. Wśród nich było sześciu kucharzy i jedna cukierniczka.

Wydarzenie pod hasłem „Rynek smakuje” zostało dofinansowane przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Zorganizował je Gorzowski Rynek Hurtowy, z partnerem – Stowarzyszeniem „Oder gemeinsam e.V”. Kulinarne spotkanie poprowadziła Marta Liberkowska, a rolę gospodarza pełniła prezes GRH Agata Dusińska.
– Coraz bardziej przekonujemy się, że najlepsza i najzdrowsza żywność to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Od wieków wiadomo też, że wspólne gotowanie i jedzenie łączy ludzi. Dlatego uznaliśmy, że najlepszym sposobem poznania naszych sąsiadów z drugiej strony Odry będzie gotowanie razem potraw z regionalnych produktów – powiedziała.

Główną rolę odgrywały warzywa, które można kupić na rynku Jerzego.

Sześciu kucharzy: Paweł Salamon, Dawid Szkudlarek, Krzysztof Marciniak, Łukasz Gerłowicz, Bartłomiej Pawlikowski, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Paweł Cierach z uczniami oraz przedstawiciel Niemiec Uwe Spörl, a także cukierniczka Andżelika Swatkowska w dwóch turach przygotowali dania z produktów regionalnych. Wzięli też udział w kulinarnej bitwie na danie z jabłka, kalarepy i chrzanu. Tę konkurencję wygrał Dawid Szkudlarek, który zachwycił jury – w składzie Agata Dusińska, szef Eureregionu Pro Europa Viadrina Krzsztof Szydłak i stowarzyszenia „Oder gemeinsam e.V” Aleksander Grodecki – swoją surówką.

Ciekawą propozycją, która cieszyła się chyba największym wzięciem były – przygotowane przez partnera z Niemiec – gotowane osobno warzywa, potem wrzucone na oliwę na patelni: marchewka, brokuł, papryka i ziemniaki w mundurkach. Na koniec kucharz dodał jajka. W ten sposób powstał warzywny misz masz.

Wszystkim dopisywały nie tylko apetyty, ale i humory. - Jednak początek był przerażający – zdradziła Marta Liberkowska. – Byliśmy przekonani, że będziemy gotować dla siebie, a ja, ponieważ prowadziłam imprezę, myślałam, że będę mówić do tych warzyw, a nie do mieszkańców. Ale z minuty na minutę pojawiały się osoby zainteresowane. Ludzie chętnie smakowali potrawy i czekali na kolejne.

Dużym zainteresowaniem cieszył się burak pieczony przygotowany przez Pawła Salomona, który zdradził, jak przygotować ten specjał:
– Potrzebny jest dobry burak z dobrego miejsca, czyli z rynku przy Jerzego, odpowiednio przechowywany. Po umyciu pieczemy go w skórce w temperaturze 150 stopni od 3 do 4 godzin w zależności od wielkości. Potem obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy z dodatkiem wody, bo chcemy, żeby to była wegańska potrawa. Wreszcie dodajemy przyprawy. Proponuję czarnuszkę, gałkę muszkatołową i świeżą ostrą paprykę, by złamać smak słodkiego buraka, bo z pieczonego wydobywamy bardzo dużo cukru – wyjaśniał.

Z kolei Dawid Szkudlarek zachęcał do spróbowania swojego pasztetu z wątróbki. Poza nią wykorzystał jabłko jako element skwaszenia pasztetu. Powstała zalewa słodko-kwaśna z dodatkiem lubczyku. Całość serwował na pieczywie żytnim upieczonym samodzielnie na prawdziwym zakwasie.
– Ten pasztet przekona każdego. Mam bardzo wiele pozytywnych opinii osób, które dotąd miały na wątróbkę długie zęby. Oczywiście, wegana nie da się przekonać, żeby zjadł wątróbkę, ale dla tych, którzy mieli okazję kosztować ten produkt, na pewno byłaby to nowa odsłona smakowa – mówił.
Tych, którzy nie spróbowali wymienionych tu potraw, bo nie przyszli na Stary Rynek, kucharze zapraszają do swoich macierzystych restauracji. Dawid Szkudlarek do „Siedem stołów” w Folwarku Folińskich, a Paweł Salomon – do Mierzęcina.

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.

Hanna Kaup

Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 1/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 2/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 3/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 4/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 5/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 6/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 8/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 9/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 10/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 11/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 12/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 13/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 14/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 15/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 16/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 17/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 18/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 19/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 20/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 21/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 22/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 23/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 24/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 25/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 26/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 27/27


26 września 2020 14:29, Hanna Kaup
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
W czwartek Boże Ciało
W najbliższy czwartek 30 maja Kościół obchodzi uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa popularnie nazywaną świętem Bożego Ciała. Tego dnia ... <czytaj dalej>
Składy komisji Sejmiku Województwa Lubuskiego
Radni województwa w trakcie sesji w dniu 20 maja 2024 r. wybrali przedstawicieli komisji w Sejmiku Województwa Lubuskiego VII kadencji. Wybrano ... <czytaj dalej>
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Cepeniuk Piotr Gabinet Stomatologiczny

pl. Jana Pawła II 64 B, Gorzów Wlkp.
tel. 95 724 09 40
branża: Lekarze - stomatolodzy, protetycy <czytaj dalej>
"Studio Urody" Agnieszka Gałek

ul. Bohaterów Westerplatte 33 f, Gorzów Wlkp.
tel. 509 546 544
branża: Kosmetyczne salony, gabinety <czytaj dalej>
"Bora" Sylwester Borkiewicz

ul. Osadnicza 20, Gorzów Wlkp.
tel. 888 854 894
branża: Samochody - blacharstwo, lakiernictwo <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« lipiec 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 4f.jpg
admin ego:
O szkole polskiej i brytyjskiej
Czym różni się system oświaty polskiej od brytyjskiej? Tego dowiecie ... <czytaj dalej>
admin ego:
Podróż w czasie
Dziś będzie trochę inaczej. Zamiast podróżować w przestrzeni, wybierzmy się ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_4375:
Piękni ludzie, piękna sprawa, piękne widoki...
Muszę się wybrać!
Z.M.P. <czytaj dalej>
Anonim_4375:
Taaak, dzieciństwo to fajna sprawa! ):-)
Z>M.P. <czytaj dalej>
Anonim_5319:
W Polsce żaden komunizm się nie skończył <czytaj dalej>
Anonim_3778:
Jesteście Panowie naprawdę"wielcy". Robicie coś z pasją i...radością. Dlaczego tacy, jak wy nie sa co najmniej radnymi. Patrząc na fo <czytaj dalej>
Anonim_3778:
To jeszcze proponuje panu wojewodzie przebrać się, nieco zmienić facjate i pod pozorem boleści, rany ręki iść na SOR i zobaczyç, posłuchać, <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej