
W piątek, robiący zakupy na ryneczku przy Jerzego mogli spróbować „Smaki lasu”.
Mistrzowie kuchni, a jednocześnie nauczyciele Gastronomika:
Paweł Salamon, Michał Rejniak i Kamil Tużnik – w towarzystwie uczniów – przygotowali dania z wykorzystaniem m.in.: dziczyzny, grzybów, owoców i ziół.
Na oczach mieszkańców powstała zupa gulaszowa z sarny oraz kanapki z polędwicą i szynką z dzika. Wszystko okraszone grzybami, borówkami. Do tego gorąca herbata z leśnymi malinami.
„Smaki lasu” to nowość w kulinarnym kalendarzu na gorzowskim ryneczku. Już 20 października odbędzie się tam „Festiwal dyni i chryzantemy”.
- Od kilku lat prowadzimy akcję „Wspieraj lokalny biznes, kupuj na ryneczku przy Jerzego”. Liczymy, że każdego roku będzie ona przyciągać coraz więcej klientów, na których czeka bogata oferta od naszych producentów żywności – mówi prezes GRH
Agata Dusińska.
GRH współpracuje z Zespołem Szkół Gastronomicznych i Urzędem Miasta w wyniku zawartego w 2020 r. porozumienia. Celem współpracy jest promocja zdrowego żywienia, lokalnych producentów i Gorzowa. W jej ramach partnerzy realizują akcje oraz wydarzenia dla mieszkańców i z ich udziałem. To m.in.: przedświąteczne gotowanie „Barszczu po gorzowsku”, promocja nowalijek czy działania towarzyszące największym miejskim imprezom jak Urodzony Miasta czy „Dobry wieczór Gorzów”.
Oprac. redakcja
Foto Dariusz Wieczorek
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Modlitwy i pielgrzymka
Komunikat diecezji zielonogórsko-gorzowskiej.
MODLITWY W INTENCJI ZMAREGO PAPIEŻA FRANCISZKA
Zgodnie z zarządzeniem bp. Tadeusza Lityńskiego modlitwy w intencji zmarłego Ojca Świętego Franciszka ...
<czytaj dalej>Można składać wnioski
Trwa nabór wniosków o dofinansowanie dla wspólnot mieszkaniowych obejmujących od 3 do 7 lokali w ramach Programu Priorytetowego „Ciepłe Mieszkanie” ...
<czytaj dalej>W Wielkim Tygodniu
W Wielki Czwartek (17 kwietnia) o godz. 10.00 w zielonogórskiej konkatedrze bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ...
<czytaj dalej>Lubuski Plan Ludnościowy
Czego potrzeba, by zatrzymać ludzi w Lubuskiem? O tym dyskutowała Lubuska Rada Doradcza ds. Rozwoju Regionu.
9 kwietnia 2025 r. obradowała ...
<czytaj dalej>