Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Zgłoszenia regionalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz napojów można nadsyłać do 15 maja.
Żywnościowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu, z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Kategoria Regionalne Potrawy ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw, np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma przyczynić się do promowania lokalnej tradycyjnej żywności przez regionalna gastronomię, budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Wypełnione karty zgłoszeń na regionalny produkt żywnościowy lub potrawę należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 15 maja 2020 r.
Bliższe informacje na temat konkursu można uzyskać w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich u Piotra Czury, nr tel. (68) 456 52 72 lub pod adresem e-maila: p.czura@lubuskie.pl
Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa. Przedstawiciele komisji konkursowych dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2020”.
Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał regionalnego Lubuskiego konkursu odbędzie się 7 czerwca 2020 r. w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli. Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 maja 2020 r.
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Podgórna 7
65-057 Zielona Góra
Więcej na stronie:
http://lubuskie.pl/news/27127/806/Nasze-Kulinarne-Dziedzictwo-Smaki-Regionow-zapraszamy-do-udzialu/d,news-bootstrap/
oprac. redakcja
Oferty na budowę centrum opiekuńczo-mieszkalnego
Osoby ze szczególnymi potrzebami będą miały swoje centrum opiekuńczo-mieszkalne.
To miejsce będzie odpowiedzią na ich potrzeby oraz wsparciem dla opiekunów i ...
<czytaj dalej>Miasto inwestuje w zieleń i usuwa nielegalne wysypiska
Wydział gospodarki komunalnej usunął kilka dzikich wysypisk, a wydział ochrony środowiska i rolnictwa przeprowadzi dwa odbiory techniczne dwóch zielonych inwestycji.
Pierwszy ...
<czytaj dalej>Czujesz się bezpiecznie?
Każdy gorzowianin może przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa w naszym mieście wypełniając ankietę, przygotowana przez magistrat. Na Państwa pomoc i ...
<czytaj dalej>Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny
Pierwsze dni nadchodzącego miesiąca, a zwłaszcza uroczystość Wszystkich Świętych, obchodzona 1 listopada, oraz wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych, czyli tzw. Dzień ...
<czytaj dalej>