30 grudnia. „Jeśli da śnieg Eugeni, to się zima przemieni”. Tegoroczny Eugeniusz jednak kompletnie nie ma na to ochoty, bo za oknem coraz bardziej wiosennie. Po wczorajszym, w większości słonecznym dniu, dzisiejszy zapowiada się podobnie. Jutro, o zgrozo, ma być nawet plus 16 stopni! W ostatni dzień roku! Słyszałam też prognozy o cieplejszym niż zazwyczaj całym styczniu. Zima przemieniła się już tydzień przed Wigilią.
„Kiedy Eugeni pozbawi nas śniegu, wygląda na to, że wiosna w biegu” – takie niby-porzekadło ułożyło mi się zupełnie samo w ubiegłym roku, kiedy zaczynały topnieć świąteczne zapasy białego puchu, ale w tym roku śnieg nie dotrwał nawet do Bożego Narodzenia, więc i to stwierdzenie nie odpowiada rzeczywistości.
Zostało jeszcze jedno przysłowie, które wprawdzie głosi, że „Eugeniego lód albo woda powie, czy w maju będzie pogoda”, ale bliższych wyjaśnień już nie zawiera. Mało tego, nie bierze nawet pod uwagę innych ewentualności pogodowych. Dlatego zamiast rozbierania na czynniki pierwsze kaprysów zimowej aury, proponuję radośnie poświętować dzisiejszy Dzień Serka Wiejskiego. Po wszystkich tych niezdrowych pysznościach, jakie konsumowaliśmy w ramach akcji „trzeba zjeść, żeby się nie zmarnowało” (naturalny ciąg dalszy wcześniejszego „zostaw, to na święta”), zwykły twarożek smakuje niczym ambrozja. A może nie taki zwykły?
Serek wiejski (typu „cottage cheese”) bardzo sympatycznie kojarzy się wiejskim domkiem i krowami na łące, z delikatnymi słodko-słonawymi grudkami, wakacjami u babci i puszystą lekkością (tylko czy lekkość może być puszysta?). Jego masową produkcję rozpoczęto w naszym kraju na początku lat 90. ubiegłego stulecia. Amerykanie wprawdzie chwalą się, że oni pierwsi (już w XIX w.) zaczęli w swoich domkach na prerii wytwarzać ser z mleka pozostałego po wyrabianiu masła, ale my wiemy swoje. Co prawda pierwsze maszyny do produkcji przemysłowej rzeczywiście mamy od nich, jednak nikt nie zaprzeczy, że świętujący dziś cottage cheese, smakiem przypomina serek, robiony przez nasze mamy z wolno podgrzewanego kwaśnego mleka. Ja również taki kiedyś wyrabiałam i część z was pewnie też. Wtedy jeszcze mleko kwaśniało szybko i pięknie w pyszną, jednorodną taflę. Dziś to niemal nie do osiągnięcia. Zresztą komu by się chciało bawić, kiedy w sklepach serka wiejskiego pod dostatkiem. Świętujmy więc ze smakiem, jedząc dzisiaj lekkie potrawy, wykonane na jego bazie, bo na jutrzejszą noc znowu trzeba przygotować coś treściwszego
Fotografia bez związku z dzisiejszym świętem, ale z pogodą już jak najbardziej. Wypatrujący kormoran zdaje się być jednym wielkim znakiem zapytania: co z tą białą zimą? Przyjdzie jeszcze?
Tekst i foto Maria Gonta
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”.
W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ...
<czytaj dalej>Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń.
Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ...
<czytaj dalej>Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>Przebudują Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>