Śledź na grypę, śledź na wakacjach, zapiekany w boczku, w pomidorach, z fasolką a nawet flaki śledziowe królowały na lubniewickich stołach w ostatki.Wszystkie te propozycje wzięły udział w konkursie organizowanym przez Towarzystwo Przyjaciół Lubniewic z jego prezesem
Henrykiem Kargulem.
17 lutego w Gminnym Ośrodku Kultury odbył się XV Śledzik Lubniewicki i VI Przegląd Piwny. O tytuł najsmaczniejszego dania ze śledzia walczyło 19 propozycji indywidualnych. Oceniano też 18 różnych przetworów z warzyw, owoców i grzybów oraz 14 nalewek. Stowarzyszenia przygotowały cztery dania ze śledzi. Jury uznało, że najsmaczniejszy był śledź na grypę Lubniewickiego Klubu Gorące Serca. Drugie miejsce zdobyła poczekajka kaszubska Stowarzyszenia Kultury i Turystyki ze Słońska, trzecie - sushi z ogórków i śledzia Koła Gospodyń w Gliśnie i czwarte flaki ze śledzia Stowarzyszenia Kobiet w Jarnatowie.
Indywidualne propozycje oceniali goście. Otrzymywali jedną karteczkę, którą mieli oznaczyć najsmaczniejsze potrawy. I tak wygrała
Danuta Blatkiewicz śledziem w pomidorach, przed
Pauliną Cichońską i jej śledziem w miodzie oraz śledziami na wakacjach
Henryki Kralisz.
Wśród przetworów największe uznanie zyskały: dżem dyniowo-pomarańczowy
Elżbiety Giżyńskiej, patisony
Reginy Kilinkiewicz i dżem brzoskwiniowy
Danuty Blatkiewicz.
Najsmaczniejsze nalewki to: balsam trzcinecki
Leszka Chołuja, nalewka z malin
Henryka Kralisza i miodówka prezesowej
Anny Kargul.
XV Śledzik Lubniewicki był znacznie skromniejszy niż w minionych latach. Gości pojawiło się również trochę mniej. Z Gorzowa jedynymi byli
Krzysztof i
Agnieszka Weberowie z synem
Wojtkiem. Rodzicom najbardziej smakowały przetwory z ogórków pod nazwą prawdziwy smak curry i zwycięski śledź w pomidorach, a spośród nalewek Krzysztof postawił na malinową. Wojtkowi najbardziej przypadł do gustu kotlet ze śledzia oraz brzoskwinia na słodko.
Atrakcję wieczoru stanowiło "gotowanie na ekranie", czyli przyrządzenie przez
Bożenę Borkowską i Henryka Kargula własnych propozycji śledzi. Pani Bożena postawiła na śledzia z ziemniakami, cebulką, ogórkiem kiszonym i specjalnym sosem. Pan Henryk zdecydował się nadać śledziom smak jabłkowo-imbirowy.
Tradycyjny Lubniewicki Śledzik zakończył okres karnawału.
Tekst i foto Hanna Kaup
Wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione
Fotorelacja:
http://www.egorzowska.pl/pokaz,galeria,0,0,2015-02-18_tradycyjny_ledzik_lubniewicki_zakonc,
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>