Skorzystaj z ciekawych ofert gorzowskiego muzeum.
Październik zaczyna się Międzynarodowym Dniem Osób Starszych. Z kolei 20 października przypada Europejski Dzień Seniora. Muzeum Lubuskie w Gorzowie zaprasza osoby po 60. roku życia do bezpłatnego zwiedzania ekspozycji w: Zespole Willowo-Ogrodowym przy ul. Warszawskiej 35, Spichlerzu przy ul. Fabrycznej 1-3 oraz Muzeum Grodu Santok przy ul. Wodnej 2a w Santoku.
Darmowe zwiedzanie zostało zaplanowane na 2 i 3 października (sobota-niedziela) oraz 20 i 22 października (środa-piątek). Seniorzy, którzy odwiedzą w tych dniach Muzeum Lubuskie, otrzymają w prezencie II tom albumu „Waldemara Kućki spacer po Gorzowie” (bezpłatne egzemplarze będą dostępne do wyczerpania zapasów).
Przypominamy godziny otwarcia filii Muzeum Lubuskiego im. Jana Dekerta:
-
Zespół Willowo-Ogrodowy, ul. Warszawska 35, Gorzów środa - niedziela, 10:00-18:00
-
Spichlerz, ul. Fabryczna 1-3, Gorzów, środa - niedziela, 10:00-18:00
-
Muzeum Grodu Santok, ul. Wodna 2a, Santok, środa - niedziela, 10:00-17:00.
Historyczne gotowanie
W sobotę 2 października przy sali wiejskiej w Jeninie od 9.30 do 15.00 odbędzie się polsko-niemiecki konkurs „Historyczne gotowanie 2021”. Uczestnicy przygotują potrawy, które królowały na prywatkach w latach 60. XX w. Będą to takie kultowe dania jak: befsztyk tatarski, flaki, koreczki, napój pomarańczowo-marchwiowy, kotlety z mortadeli, sałatka warzywna, jajka w majonezie, „śledzik lubi pływać” czy wafle domowe.
Wydarzeniu towarzyszyć będzie: Ochotnicza Straż Pożarna z Bogdańca, która przygotuje pokaz pierwszej pomocy, oraz stoisko z wyrobami wiklinowymi Pracowni Wikliny „Remiza” państwa Kołodziejczyków z Łupowa.
Tegoroczna edycja polsko-niemieckiego konkursu ma przypomnieć historię kulinarną z czasów pierwszego pokolenia wchodzącego w dorosłość po II wojnie światowej. W krajach demokracji ludowej, z uwagi na problemy z zaopatrzeniem, gospodynie domowe stawały się mistrzyniami kulinarnej kreatywności. Ale za żelazną kurtynę również docierała rockandrollowa rewolucja kulturowa. Lata 60. są wspominane dziś przez dorastających i wkraczających w dorosłość wówczas ludzi z nostalgią, a dla urodzonych w okresie przemian ustrojowych i odzyskiwania wolności (lata 80. i 90.) są zamierzchłą przeszłością.
Organizatorami polsko-niemieckiego konkursu „Historyczne gotowanie 2021” są Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie, Koło Gospodyń Wiejskich w Jeninie oraz Verein zur Förderung von Beschäftigung und Qualifizierung Bad Freienwalde e.V.
Projekt został dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR) w ramach Programu Współpracy INTERREG VA Brandenburgia – Polska 2014-2020. „Redukować bariery – wspólnie wykorzystywać silne strony”/„Barrieren reduzieren – gemeinsame Stärken nutzen”.
Oprac. redakcja
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>