sobota 18 maja 2024     Alicja, Feliks, Eryk
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Hanna Kaup BLOG

« powrót
3XI2020 - czarna polewka dla rządu, czyli gastronomia wyszła na ulice
A może się uda

3XI2020.

Chcemy gotować, nie strajkować! – to okrzyk, jaki wznosili w Gorzowie protestujący przeciwko rządowej decyzji o zamknięciu lokali gastronomicznych. W samo południe zebrali się na Starym Rynku, by stamtąd w asyście policji przemaszerować ulicami miasta pod Urząd Wojewódzki.

Tam ustawili stół z czarnym nakryciem, na którym postawili polskiemu rządowi symboliczną czarną polewkę i wieniec z chryzantemami. Na ręce dyrektora wydziału spraw obywatelskich i cudzoziemców Pawła Klimczaka, przewodzący protestowi Paweł Salamon wręczył petycję adresowaną do Wojewody, by ten przekazał ją Premierowi.

Kilkadziesiąt osób odeszło od stanowisk pracy, by – niosąc transparenty – zamanifestować swoje niezadowolenie z decyzji rządu. Wśród nich była też Ewelina Pintal-Costa, która tak skomentowała sytuację:
- Uważam, że branża powinna się zsolidaryzować, bo sytuacja jest coraz gorsza. Chodzi zarówno o pracowników jak i o pracodawców. Nie ma pracy, a my jesteśmy coraz bardziej zdesperowani. Stąd to przejście dzisiaj, tak jak w wielu miastach Polski. Nie wiem, jakie zapadną decyzje rządu, bo one zapadają gdzieś w Warszawie, a my musimy borykać się w całym kraju i decydować, czy kogoś zatrzymać czy zwolnić, bo nic nie funkcjonuje. Są obiekty w mieście, które mogą liczyć na zamówienia na dowóz, ale my, niemal poza granicami, nie mamy tej możliwości. I jest to dla nas coraz bardziej dramatyczna sytuacja. Zastanawiamy się, jak zakończymy ten kolejny miesiąc, tym bardziej że zapowiadane są kolejne restrykcje – wyjaśniała.
Jakie widzi wyjście z tej sytuacji?
- Dobre byłoby delikatne chociaż – z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa – zluzowanie obostrzeń. Ci, którzy mają możliwość, by klientów sadzali daleko od siebie, ale żeby to funkcjonowało, byśmy mogli jakkolwiek zarabiać i zatrudniać ludzi – mówiła.

Protest miał charakter pokojowy. Przewodził mu Paweł Salamon, który odpowiedział na moje pytania:
Co znalazło się w petycji?
- Petycja to podstawowych osiem postulatów związanych z tarczą antykryzysową, jej rozmiarami, to pytania, co będzie dalej po lockdownie, oczekiwanie na zniesienie stawek VAT i ujednolicenie go do ośmiu procent. To są m.in. takie postulaty. Chcielibyśmy je przedyskutować z tymi, którzy o nas decydują (szczegóły poniżej – dop. mój HK).

Po weekendowym zamknięciu cmentarzy ogrodnicy mają dostać 20 zł za każdą niesprzedaną chryzantemę. Czy idąc tym tropem, gastronomia powinna otrzymać zwrot za niesprzedaną żywność i potrawy?
- To jest niemożliwe, bo na obecną chwilę dostaliśmy kąsek w postaci 5 tys. zł na miesiąc na utrzymanie. To jest kwota nie do skomentowania. To pomoc doraźna. Nie idą za nią jednak konkrety. My chcemy planu długofalowego. Informacji, czy restauracja ma być otwarta czy lepiej ją zamknąć.

Jak długo jeszcze branża wytrzyma?
- To jest pytanie, na które nie potrafię odpowiedzieć, bo ci, którzy zadłużyli się czy zainwestowali, mają największy problem. Ci, którzy mieli odłożone pieniądze, teraz już spłacają zadłużenia. Każdy z nas będzie musiał to indywidualnie rozpatrzyć.

Gastronomia może bezpiecznie pracować nie tylko sprzedając potrawy na wynos?

- Zdajemy sobie sprawę, czym jest epidemia. Każdy miał przypadki w rodzinie czy wśród znajomych. Wiemy, z czym to się wiąże. Wiemy, jakie jest zagrożenie. Nie ma żadnych badań, które mówiłyby, że gastronomia jest źródłem rozpowszechniania epidemii. Chciałbym odnieść się do tego, że od początku pandemii zastosowaliśmy się do wszystkich zaleceń ministerstwa zdrowia, do wszystkich obostrzeń. Zrobiliśmy inwestycje, by klienci dobrze i bezpiecznie u nas się czuli. Obecnie nas zamykają. Ale czym różnimy się od supermarketów, które w ciągu doby przyjmują tysiące osób, a my mamy mikroskalę tego, bo przyjmujemy 100, 200 w ciągu dnia.

Mieliście przypadki zakażeń?
– Nie mieliśmy takich. Proszę zauważyć, że do lokali gastronomicznych przychodzą głównie rodziny, osoby powiązane pokrewieństwem. One wiedzą, że jeśli źle się czują, mają problem, nie wychodzą. Do restauracji, hoteli chodzą takie, które zdają sobie sprawę, że są zdrowe.

Jest w Europie kraj, miejsce, w który pracuje wasza branża i moglibyście je naśladować?
– Blisko nas pracuje gastronomia w Berlinie. I funkcjonuje to na zasadzie obostrzeń. Każdy wie, jak ma się zachowywać. Są kraje, w których to funkcjonuje. Zależy nam na tym, by utrzymać stanowiska pracy. Bo jeśli nie będziemy w pełni dysponować narzędziami, jakimi jest obsługa i serwowanie potraw, a tylko skupimy się na wydawaniu posiłków na wynos, to ten symbol czarnej polewki daje tu do myślenia.

Wasz protest jest pokojowy. To coś da?
- Uważam, że pokazaliśmy, że istniejemy w gospodarce i nie powinno nas się bagatelizować. Dialog jest potrzebny bez napięć. Swój protest przeprowadziliśmy kulturalnie, bo też takimi wartościami kierujemy się w naszej branży.

ŻĄDANIA
Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej żąda wprowadzenia zmian przepisów prawa:
1. Merytorycznego Planu wychodzenia z kryzysu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy !
2. Zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy od 01.11.2020 r..
3. Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność i napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 01.11.2020 r.
4. Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
5. Wprowadzenia „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki, w zakresie przedstawionym ww. Petycjach.
6. Wyznaczenia w trybie pilnym przedstawicieli Rządu RP do wspólnego opracowania z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego „Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii” dla poszczególnych typów lokali.
7. Podania podstawy konstytucyjnej ograniczenia przez Rząd RP swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej, przez zamykanie lokali.
8. Uwolnienia w trybie natychmiastowym godzin otwarcia wybranych typów lokali gastronomicznych na zasadach przedstawionych ww. Petycjach.
Dodatkowo:
9. Przesunięcia terminu wprowadzenia kas fiskalnych on-line z 01.01.2021 na 01.01.2022 r. i sfinansowania tego wprowadzenia przez Skarb Państwa.

Hanna Kaup

WYKORZYSTYWANIE ZDJĘĆ BEZ ZGODY REDAKCJI ZABRONIONE


Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 1/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 2/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 3/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 4/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 5/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 6/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 7/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 8/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 9/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 10/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 11/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 12/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 13/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 14/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 15/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 16/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 17/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 18/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 19/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 20/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 21/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 22/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 23/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 24/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 25/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 26/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 27/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 28/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 29/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 30/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 31/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 32/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 33/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 34/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 35/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 36/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 37/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 38/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 39/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 40/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 41/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 42/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 43/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 44/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 45/46

3xi2020 - gastronomia wyszla na ulice, zdjęcie 46/46


3 listopada 2020 14:00, Hanna Kaup
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Żłobek Miejski nr 3

ul. Słoneczna 10, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 67 50
branża: Żłobki - publiczne <czytaj dalej>
Kłak Grzegorz Gabinet Rehabilitacyjny

ul. Powstańców Wielkopolskich 9, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 35 11
branża: Rehabilitacja <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« październik 2022 »
P W Ś C P S N
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_8183.jpg
admin ego:
Sobkowski zamek
Dawna fortalicja w Sobkowie leży nad samą Nidą i dlatego ... <czytaj dalej>
admin ego:
Zdał osiem matur na 100 procent
Zdał 8 matur na 100 proc. 8 matur na 100 ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Staryh:
Znowu " sami swoi". A wogóle czym oni się zajmują??? <czytaj dalej>
Staryh:
Tak miasto twój wójt sp...ł, że faktycznie rowerem lepiej jeździć, ale powstaje kolejne pole do....nadużyć/?/ Na początek, obowiązkowe kaski <czytaj dalej>
Anonim_9923:
To proponuję jeszcze do każdego roweru, silnik odrzutowy, zestaw Wi-Fi, talerz satelitarny i co tam jeszcze w koszta można wrzucic :-) <czytaj dalej>
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Starość

Widziałem ją wczoraj

Stała u drzwi werandy

Lewa ręką trzymała laskę
prawą chciała nacisnąć <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej