czwartek 25 lipca 2024     Jakub, Krzysztof, Walentyna
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Restauracja zero waste
eGorzowska - 8962_TBeg07fq30tesYXGwz3d.jpgOgraniczaj koszty, zwiększaj zyski, dbaj o planetę.

Mądre zarządzanie ograniczoną trwałością produktów spożywczych w biznesie restauracyjnym przynosi korzyści środowisku naturalnemu, klientom i właścicielom. Restauracja zero waste (z ang. – bez odpadów) to redukcja strat, niższe opłaty za wywóz śmieci, lepsze ceny w menu, wyższe zyski i więcej klientów – mówi szef kuchni, ekspert marki Royal Catering Michał Orłowski.

Zmarnowana żywność – obciążenie dla środowiska…

Ograniczona trwałość produktów spożywczych to poważny i wciąż rosnący problem dla środowiska. Według wyników badania, przeprowadzonego na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. 35 proc. robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.

Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski we wstępie do Raportu zauważa, że co roku w Polsce wyrzuca się 9 milionów, a na świecie 1,3 miliarda ton żywności. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat. Rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych.

Efektywne i racjonalne zarządzanie żywnością to nie lada wyzwanie także dla restauratorów. Rosnącego znaczenia nabiera sprostanie oczekiwaniom konsumentów w zakresie prowadzenia biznesu zgodnie z zasadami ekologii. Właściciele, menadżerowie i szefowie kuchni muszą przy tym tak komponować menu i zarządzać kuchnią, by maksymalnie ograniczać straty w towarze, czyli działać tak, by biznes był opłacalny a spodziewane zyski – jak największe. Czy to cele, które da się pogodzić?

– W branży HoReCa na marnowanie jedzenia po prostu nie można dziś sobie pozwolić, zarówno z punktu widzenia etyki, jak i matematyki. Wyrzucanie jedzenia po prostu się nie opłaca – uważa Michał Orłowski. – Zmarnowane jedzenie to więcej odpadów i obciążenie dla budżetu restauratorów – zarówno bezpośrednio przez straty w towarze, jak i poprzez wyższe opłaty za wywóz odpadów – dodaje.

Zmarnowana żywność to pośrednio wyższe ceny w menu, co oznacza potencjalnie mniejsze zainteresowanie klientów zbyt drogimi daniami.

Zero waste – korzyści dla biznesu
Korzyści z racjonalnego gospodarowania odpadami w restauracji oznaczają lepsze wykorzystanie zakupionej żywności, ograniczenie strat, mądrzejsze, czyli racjonalniejsze i oszczędne planowanie menu, a tym samym: możliwość zaoferowania klientom niższych cen, potencjalnego zwiększenia popytu i tworzenie modnej karty dań – opartej na sezonowości i ekologicznych produktach.
Restauracja prowadzona w duchu zero waste ma same plusy dla biznesu.

Jak być eko-przedsiębiorcą?
– Przedsiębiorczy szefowie kuchni wykorzystują sprytne triki, które pozwalają wykorzystać żywność w sposób mądry i kreatywny jednocześnie. Warto stosować kilka technik, które nie wymagają ani znacznego nakładu czasu, ani środków, by ochronić żywność przed zmarnowaniem – mówi Michał Orłowski. – Żywotność jedzenia można przedłużyć przez odpowiednie przechowywanie i pakowanie próżniowe. Osiągnięta w ten sposób przedłużona świeżość produktów nawet o kilka dni ma w skali kosztów prowadzenia działalności naprawdę istotne znaczenie. Kolejny krok, to mądre planowanie. Menu oparte na różnych potrawach, ale z wykorzystaniem tych samych składników to trik znany naszym mamom i babciom – warto go implementować – zachęca Michał Orłowski.
Co z przywiędłymi warzywami i owocami? Susząc warzywa, owoce i grzyby, a potem mieląc je w blendrze można uzyskać esencjonalny pył – naturalny roślinny proszek, służący jako przyprawa, puder lub atrakcyjna dekoracja potraw.
Twardsze warzywa można smażyć tak samo, jak tradycyjne ziemniaki – uzyskamy wtedy niebanalne frytki lub chipsy warzywne.
Co z mięsem? Skruszone i zmielone może być podstawą do przygotowania burgerów, a połączone z warzywami posłuży do przygotowania uniwersalnego w zastosowaniu restauracyjnym bulionu.
– Możliwości racjonalnego i kreatywnego wykorzystania żywności jest tak wiele, że właściwie jedynym ograniczeniem jest pomysłowość szefa kuchni – mówi Michał Orłowski. – Do przetworzenia żywności posłużą: blendery, suszarki do żywności, frytownice. To sprzęt, który na co dzień i długofalowo pomoże przedsiębiorcom prowadzić restaurację zgodną z trendem zero waste, lepiej dbać o środowisko i zwiększać zyski – podsumowuje Michał Orłowski.

oprac. wg corporate.expondo.pl


28 listopada 2018 21:10, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Trwa nabór wniosków
Informujemy, iż w Euroregionie PRO EUROPA VIADRINA do 31.07.2024 r. trwa nabór wniosków w ramach Funduszy Małych Projektów INTERREG VIA ... <czytaj dalej>
Piesze pielgrzymki do Częstochowy
W okresie wakacyjnym diecezja zielonogórsko-gorzowska organizuje kilka pieszych pielgrzymek do Częstochowy. Pierwsza z nich, czyli pielgrzymka duszpasterstwa rolników, odbyła się ... <czytaj dalej>
Z GRH do Areny Gorzów
Prezesem CSR Słowianka i Arena Gorzów od sierpnia będzie Agata Dusińska. - Arena Gorzów z fazy rozpoczęcia działalności, która zresztą udała ... <czytaj dalej>
Oszuści wciąż dzwonią
Uwaga! Przestępcy podszywają się pod pracowników urzędów skarbowych. Resort finansów otrzymuje sygnały o próbach manipulacji oraz wyłudzenia pieniędzy pod pretekstem konieczności ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Trwa nabór wniosków
Informujemy, iż w Euroregionie PRO EUROPA VIADRINA do 31.07.2024 r. ... <czytaj dalej>
Ślub Mickiewicza i Szymanowskiej
190 lat temu, 22 lipca 1834 roku w kościele św. ... <czytaj dalej>
Nawet nie hamował
Nietrzeźwy kierowca opla wjechał w busa. Został zatrzymany po tym, ... <czytaj dalej>
Lubuszanki, ta Rada jest dla Was
- Tworzymy region otwarty dla wszystkich, dostępny i przyjazny. To ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« lipiec 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Co się stanie z Gorzowem Wielkopolskim
Pomysł wyrzucenia z nazwy miasta przymiotnika Wielkopolski rozpala do czerwoności. Szczególnie zwolenników. I choć to oni oskarżają adwersarzy o ataki, to prawda jest taka, że sami je sprowokowali. Bo zarówno ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_0598a.jpg
admin ego:
Dzień w Göteborgu
Zdecydowaliśmy wczoraj, że główną atrakcją dnia będzie Göteborg. Do tej ... <czytaj dalej>
admin ego:
Ważność orzeczeń o niepełnosprawności
Jak informuje Prawo.pl, nowelizacja ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_7215:
Rower to świetny wehikuł na Szwecję i Danię. Karlskronę odwiedziliśmy w ubiegłym roku. Piękne miasto i wspaniałe okolice. <czytaj dalej>
Anonim_7215:
Te codzienne relacje, to dla podtrzymania pamięci, Mario. Inaczej wszystko by się pomieszało. Po tak długiej trasie nawet zdjęcia nie pomagają u <czytaj dalej>
Anonim_7215:
Tak, coraz bliżej domu, ale zanim całkiem wrócimy, poodpoczywamy jeszcze w Danii :) <czytaj dalej>
Anonim_1892:
w Szwecji byłem kiedyś 2 albo trzy dni - oczywiście rowerkiem - objechałem region Blekinge z jego stolicą i portem Karlskrona. Spotkałem tam pol <czytaj dalej>
Anonim_1892:
Już blisko, co raz bliżej domku...
Z.M.P. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej