W tÅ‚usty czwartek gorzowianie zjedzÄ… prawie 200 tysiÄ™cy pÄ…czków. Aby wyprodukować takÄ… liczbÄ™ Å‚akoci, cukiernie pracujÄ… już od Å›rodowego wieczora.
– ChcÄ…c zadowolić gorzowian, musimy pracować przez kilkanaÅ›cie godzin. Produkcja rusza w Å›rodowe popoÅ‚udnie. Najpierw wytwarzamy drożdżowe ciasto, które musi wyrosnąć, nastÄ™pnie porcjujemy je w kulki wielkoÅ›ci piÅ‚eczki tenisowej i zostawiamy na kilkadziesiÄ…t minut do kolejnego wyroÅ›niÄ™cia. Dopiero tak przygotowane smażymy na oleju roÅ›linnym. NastÄ™pnie nadziewamy je marmoladÄ…, po czym lukrujemy i posypujemy skórkÄ… pomaraÅ„czowÄ… – opowiada cukiernik
Marek Olek.
3 marca Polacy zjedzÄ… okoÅ‚o 100 milionów pÄ…czków, zatem na każdego z nas przypada dwa i póÅ‚ pÄ…czka. Każdy ma ponad 250 kalorii. Aby go caÅ‚kowicie spalić, musimy jeździć na rowerze okoÅ‚o godziny. Jednak, jak mówiÄ… cukiernicy, zjedzenie kilku pÄ…czków jednego dnia nikomu jeszcze nie zaszkodziÅ‚o, dlatego, by sprzedać ich jak najwiÄ™cej, przeÅ›cigajÄ… siÄ™ w tworzeniu nowych smaków pÄ…czkowego wypeÅ‚nienia. StÄ…d kuszÄ… nas nie tylko te z marmoladÄ…, ale także czekoladÄ…, toffi, a nawet bitÄ… Å›mietanÄ….
– CzekoladÄ™ czy toffi uważam za profanacjÄ™ pÄ…czka, dlatego wybieram te z marmoladÄ… różanÄ… – mówi
Teresa Owczarz. – Niestety, jak trzeba kupić kilkanaÅ›cie sztuk do domu, to wychodzi trochÄ™ drogo, ale raz w roku można siÄ™ wykosztować.
JeÅ›li chcielibyÅ›my zaoszczÄ™dzić, możemy zrobić pÄ…czki sami. – Raz w roku, tak jak mówi tradycja, mamy dyspensÄ™ na sÅ‚odkoÅ›ci, wiÄ™c przygotowujÄ™ pÄ…czki oraz chrusty, ponieważ moja mama nauczyÅ‚a mnie je robić – zdradza wicedyrektorka ZespoÅ‚u SzkóÅ‚ nr 21
Iwona TurczyÅ„ska. – Uwielbiam marmoladÄ™ różanÄ… i powidÅ‚a Å›liwkowe, a do otaczania pÅ‚atki migdaÅ‚ów. Najlepsze, moim zdaniem, sÄ… pÄ…czki smażone na smalcu.
Z historii
PoczÄ…tek sÅ‚odkiej historii pÄ…czka siÄ™ga czasów Cesarstwa Rzymskiego. Ostatnie dni karnawaÅ‚u byÅ‚y czasem szalonej zabawy i obfitego jedzenia i picia. Wszyscy bez umiaru spożywali tÅ‚uste potrawy, a w szczególnoÅ›ci pÄ…czki.
W Polsce tradycja ta pojawiła się w XIX wieku. Ludzie wierzyli, że kto nie zjadł w tłusty czwartek pączka, dla tego cały rok miał być pechowy. Pierwsze polskie pączki niczym nie przypominały dzisiejszych. Wypiekano je z chlebowego ciasta, a nadziewano słoniną bądź smalcem. Słodkie wypieki przywędrowały do nas zza zachodniej granicy na początku XX w.
Tekst i foto Maciej Niklas
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego.
Przygotowania do tej ...
<czytaj dalej>PrzebudujÄ… Ikara
Przetarg na przebudowę ostatniego etapu ulicy Ikara rozstrzygnięty.
Kolejna osiedlowa uliczka zostanie w pełni przebudowana. Nowa nawierzchnia ul. Ikara ułatwi codzienne ...
<czytaj dalej>Oni tu zostajÄ…
„ZostajÄ™!” to hasÅ‚o nowej kampanii promujÄ…cej Gorzów, która ma zwrócić uwagÄ™ na zalety naszego miasta, dziÄ™ki którym jest ono doskonaÅ‚ym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>