piątek 17 maja 2024     Weronika, Sławomir, Brunon
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
To ważne. Przeczytaj, by uniknąć zatrucia czy zakażenia
Zagrożeniem zwłaszcza podczas imprez masowych mogą być zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia zakaźnego, które są następstwem spożycia pokarmów lub wody zanieczyszczonych chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub po prostu następstwem nieprzestrzegania zasad higieny czyli tzw. brudnych rąk. Chorobotwórcze bakterie mogą wywołać takie choroby jak np.: salmoneloza, kampylobakterioza, jersinioza czy zakażenie wywołane przez biegunkotwórcze szczepy E. coli. Zagrożenie stanowi również wirus zapalenia wątroby typu A (HAV, Hepatitis A Virus) wywołujący tzw. żółtaczkę pokarmową.

W Polsce zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie częste wiosną i latem ze względu na panujące wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem.

Poznanie podstawowych właściwości oraz mechanizmów działania i sposobów rozprzestrzeniania się najczęściej spotykanych drobnoustrojów pomogą każdemu uniknąć lub przynajmniej zminimalizować ryzyko zachorowania.

Objawy zatrucia toksynami bakteryjnymi występują w krótkim czasie zwykle po 1-12 godzin od spożycia potrawy i rozpoczynają się nudnościami i wymiotami, zatruciu może ale nie musi towarzyszyć biegunka.

Z kolei zakażenie chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi mogą w zależności od rodzaju bakterii obecnych w skażonej potrawie wywoływać zróżnicowane objawy. Także czas wystąpienia pierwszych objawów jak i ich nasilenie mogą być również różne u poszczególnych osób, objawy choroby mogą wystąpić po kilkunastu godzinach aż do 14 dni. Objawy zakażenia przewodu pokarmowego to najczęściej biegunka, niekiedy z krwią, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.

Niektóre zakażenia np. wirusem HAV mają znacznie dłuższy czas wylęgania od 15 do 50 dni i objawy rzadko kojarzone z zatruciem pokarmowym.
Lepiej jest zapobiegać zatruciu i zakażeniu pokarmowemu niż narażać się na przykre objawy choroby a czasami też na wieloletnie dolegliwości związane z powikłaniami.

Przestrzeganie zaleceń umożliwi otrzymywanie i spożywanie bezpiecznej żywności. Poznanie tych reguł i zrozumienie dlaczego ich przestrzeganie jest tak ważne powinno ułatwić ustrzeżenie się przed zachorowaniem lub spowodowaniem zatrucia u innych osób.

ZALECENIE 1. UTRZYMYWANIE CZYSTOŚCI I PRZESTRZEGANIE ZASAD BEZPIECZEŃSTWA
► ręce myj skutecznie czyli wodą i mydłem nie krócej niż 30 sekund,
► zawsze myj ręce przed jedzeniem (także gdy jesz poza domem) i po skorzystaniu z toalety,
► w podróży używaj higienicznego żelu do rąk lub jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu,
► myj dokładnie żywność przed spożyciem (np. owoce, warzywa),
► pamiętaj, że najbezpieczniejsza jest żywność poddana obróbce termicznej (poprzez np. gotowanie, smażenie, pieczenie),
► czytaj etykiety na produktach spożywczych – zwłaszcza zwracaj uwagę na datę ważności,
► nie jedz konserw, których opakowanie ma wybrzuszone wieczko – wskazuje to na zepsucie produktu,
► unikaj spożywania pokarmów i picia napojów w miejscach, co do których nie ma pewności, że żywność tam została przygotowana z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego np. z ulicznych straganów,
► przestrzegaj częstego mycia rąk podczas przygotowywania posiłków, w tym zawsze po dotknięciu surowego mięsa, drobiu, ryb, jajek itd.,
► myj i utrzymuj w skrupulatnej czystości wszystkie powierzchnie, przedmioty i urządzenia używane przy przygotowywaniu posiłków,
► chroń żywność przed insektami oraz zwierzętami domowymi i innymi.

ZALECENIE 2. ODDZIELENIE ŻYWNOŚCI SUROWEJ I PRZETWORZONEJ

► surowe mięso, drób i ryby przechowuj oddzielone od innej żywności,
► do obróbki surowej żywności używaj oddzielnych przyrządów takich jak noże czy deski do krojenia,
► żywność przechowuj w osobnych pojemnikach co zapobiega stykaniu się surowych produktów i przygotowanych potraw.

ZALECENIE 3. GOTOWANIE POTRAW W DOSTATECZNIE WYSOKIEJ TEMPERATURZE I PRZEZ DOSTATECZNIE DŁUGI CZAS
► gotuj (piecz) potrawy w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas, zwłaszcza mięso, drób jaja i ryby (np. bakterie Salmonella giną w temperaturze powyżej 70°C , smażenie powinno odbywać się w temperaturze znacznie wyższej od 100°C, zwykle od ponad 150 do 200°C),
► doprowadzaj potrawy takie jak zupa lub gulasz do zagotowania aby mieć pewność, że osiągnęły one 70°C.
► gotowe potrawy odgrzewaj w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas.

ZALECENIE 4. PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W BEZPIECZNEJ TEMPERATURZE

► nie pozostawiaj przygotowanej potrawy w temperaturze pokojowej na dłużej niż
2 godziny,
► utrzymuj gotowaną potrawę przed podaniem „na gorącej płycie” w temp. wyższej niż 60°C,
► schładzaj niezwłocznie wszystkie ugotowane „na zapas” i łatwo psujące się potrawy, najlepiej do temperatury poniżej 5°C,
► nawet w lodówce nie przetrzymuj żywności zbyt długo,
► nie rozmrażaj zamrożonej żywności w pokojowej temperaturze,
► nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności.

ZALECENIE 5. UŻYWANIE BEZPIECZNEJ WODY I ŚWIEŻYCH SUROWYCH PRODUKTÓW

► używaj bezpiecznej wody (także do robienia kostek lodu), np. poprzez przegotowanie wody, używanie filtrów do uzdatniania wody,
► wybieraj świeże produkty dobrej jakości,
► wybieraj żywność zapewniającą bezpieczeństwo np. pasteryzowane mleko,
► myj w bieżącej wodzie owoce i warzywa, zwłaszcza gdy mają być spożywane na surowo,
► nie jedz żywności po upłynięciu daty przydatności do spożycia.

STOSOWANIE SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ MOŻE PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMINIMALIZOWANIA ZAGROŻEŃ ZWIĄZANYCH Z ZATRUCIAMI I ZAKAŻENIAMI POKARMOWYMI.

Opracowano na postawie: „Zaleceń zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Zespół ekspertów NIZP-PZH, 2012 r. [http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/bsl3/Porady_zdrowotne_Euro2012.pdf ]

18 lipca 2014 22:43, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Okręgowa Izba Pielęgniarek i Położnych

ul. Obrońców Pokoju 60 /1-2, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 67 84
branża: Urzędy - pozostałe <czytaj dalej>
"Alex" Aleksandra Mazur

ul. Warszawska 227, Gorzów Wlkp.
tel. 693 853 552
branża: Ubezpieczeniowi pośrednicy <czytaj dalej>

Energia z ceną dynamiczną
Od 24 sierpnia 2024 r. będzie możliwe zawarcie umowy z ... <czytaj dalej>
Horse Show w Mierzęcinie
Miłośnicy koni i konkurencji jeździeckich spotkają się 25 i 26 ... <czytaj dalej>
Nowa władza samorządowa
Marcin Jabłoński ponownie marszałkiem województwa lubuskiego. Marcin Jabłoński ponownie został marszałkiem ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« listopad 2022 »
P W Ś C P S N
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 3a.jpg
admin ego:
Po prostu Ponidzie
Właśnie zdałam sobie sprawę, że od miesiąca karmię Waszą wyobraźnię ... <czytaj dalej>
admin ego:
Na czym polega starość
,,Najcięższym zadaniem człowieka jest starość." Na czym polega starość!? ,,Na tym, że ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Starość

Widziałem ją wczoraj

Stała u drzwi werandy

Lewa ręką trzymała laskę
prawą chciała nacisnąć <czytaj dalej>
Anonim_7511:
internat wybudowano dzięki pieniądzom przekazanym z rządu pisu warto podkreslić

podobnie jak szkołę muzyczną i plastyczną przy kwar <czytaj dalej>
Anonim_5142:
korolewicz sie znowu udziela na forum.
jak nie zmiana miasta na bez wualkepe
to z tym lotniskiem wyimaginowanym.

komęt natomiast <czytaj dalej>
Anonim_2158:
Wybuduj se pod blokiem a nie w naczynie lotnisko <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej