piątek 19 kwietnia 2024     Adolf, Leon, Tymon
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
To ważne. Przeczytaj, by uniknąć zatrucia czy zakażenia
Zagrożeniem zwłaszcza podczas imprez masowych mogą być zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia zakaźnego, które są następstwem spożycia pokarmów lub wody zanieczyszczonych chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub po prostu następstwem nieprzestrzegania zasad higieny czyli tzw. brudnych rąk. Chorobotwórcze bakterie mogą wywołać takie choroby jak np.: salmoneloza, kampylobakterioza, jersinioza czy zakażenie wywołane przez biegunkotwórcze szczepy E. coli. Zagrożenie stanowi również wirus zapalenia wątroby typu A (HAV, Hepatitis A Virus) wywołujący tzw. żółtaczkę pokarmową.

W Polsce zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie częste wiosną i latem ze względu na panujące wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem.

Poznanie podstawowych właściwości oraz mechanizmów działania i sposobów rozprzestrzeniania się najczęściej spotykanych drobnoustrojów pomogą każdemu uniknąć lub przynajmniej zminimalizować ryzyko zachorowania.

Objawy zatrucia toksynami bakteryjnymi występują w krótkim czasie zwykle po 1-12 godzin od spożycia potrawy i rozpoczynają się nudnościami i wymiotami, zatruciu może ale nie musi towarzyszyć biegunka.

Z kolei zakażenie chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi mogą w zależności od rodzaju bakterii obecnych w skażonej potrawie wywoływać zróżnicowane objawy. Także czas wystąpienia pierwszych objawów jak i ich nasilenie mogą być również różne u poszczególnych osób, objawy choroby mogą wystąpić po kilkunastu godzinach aż do 14 dni. Objawy zakażenia przewodu pokarmowego to najczęściej biegunka, niekiedy z krwią, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.

Niektóre zakażenia np. wirusem HAV mają znacznie dłuższy czas wylęgania od 15 do 50 dni i objawy rzadko kojarzone z zatruciem pokarmowym.
Lepiej jest zapobiegać zatruciu i zakażeniu pokarmowemu niż narażać się na przykre objawy choroby a czasami też na wieloletnie dolegliwości związane z powikłaniami.

Przestrzeganie zaleceń umożliwi otrzymywanie i spożywanie bezpiecznej żywności. Poznanie tych reguł i zrozumienie dlaczego ich przestrzeganie jest tak ważne powinno ułatwić ustrzeżenie się przed zachorowaniem lub spowodowaniem zatrucia u innych osób.

ZALECENIE 1. UTRZYMYWANIE CZYSTOŚCI I PRZESTRZEGANIE ZASAD BEZPIECZEŃSTWA
► ręce myj skutecznie czyli wodą i mydłem nie krócej niż 30 sekund,
► zawsze myj ręce przed jedzeniem (także gdy jesz poza domem) i po skorzystaniu z toalety,
► w podróży używaj higienicznego żelu do rąk lub jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu,
► myj dokładnie żywność przed spożyciem (np. owoce, warzywa),
► pamiętaj, że najbezpieczniejsza jest żywność poddana obróbce termicznej (poprzez np. gotowanie, smażenie, pieczenie),
► czytaj etykiety na produktach spożywczych – zwłaszcza zwracaj uwagę na datę ważności,
► nie jedz konserw, których opakowanie ma wybrzuszone wieczko – wskazuje to na zepsucie produktu,
► unikaj spożywania pokarmów i picia napojów w miejscach, co do których nie ma pewności, że żywność tam została przygotowana z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego np. z ulicznych straganów,
► przestrzegaj częstego mycia rąk podczas przygotowywania posiłków, w tym zawsze po dotknięciu surowego mięsa, drobiu, ryb, jajek itd.,
► myj i utrzymuj w skrupulatnej czystości wszystkie powierzchnie, przedmioty i urządzenia używane przy przygotowywaniu posiłków,
► chroń żywność przed insektami oraz zwierzętami domowymi i innymi.

ZALECENIE 2. ODDZIELENIE ŻYWNOŚCI SUROWEJ I PRZETWORZONEJ

► surowe mięso, drób i ryby przechowuj oddzielone od innej żywności,
► do obróbki surowej żywności używaj oddzielnych przyrządów takich jak noże czy deski do krojenia,
► żywność przechowuj w osobnych pojemnikach co zapobiega stykaniu się surowych produktów i przygotowanych potraw.

ZALECENIE 3. GOTOWANIE POTRAW W DOSTATECZNIE WYSOKIEJ TEMPERATURZE I PRZEZ DOSTATECZNIE DŁUGI CZAS
► gotuj (piecz) potrawy w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas, zwłaszcza mięso, drób jaja i ryby (np. bakterie Salmonella giną w temperaturze powyżej 70°C , smażenie powinno odbywać się w temperaturze znacznie wyższej od 100°C, zwykle od ponad 150 do 200°C),
► doprowadzaj potrawy takie jak zupa lub gulasz do zagotowania aby mieć pewność, że osiągnęły one 70°C.
► gotowe potrawy odgrzewaj w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas.

ZALECENIE 4. PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W BEZPIECZNEJ TEMPERATURZE

► nie pozostawiaj przygotowanej potrawy w temperaturze pokojowej na dłużej niż
2 godziny,
► utrzymuj gotowaną potrawę przed podaniem „na gorącej płycie” w temp. wyższej niż 60°C,
► schładzaj niezwłocznie wszystkie ugotowane „na zapas” i łatwo psujące się potrawy, najlepiej do temperatury poniżej 5°C,
► nawet w lodówce nie przetrzymuj żywności zbyt długo,
► nie rozmrażaj zamrożonej żywności w pokojowej temperaturze,
► nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności.

ZALECENIE 5. UŻYWANIE BEZPIECZNEJ WODY I ŚWIEŻYCH SUROWYCH PRODUKTÓW

► używaj bezpiecznej wody (także do robienia kostek lodu), np. poprzez przegotowanie wody, używanie filtrów do uzdatniania wody,
► wybieraj świeże produkty dobrej jakości,
► wybieraj żywność zapewniającą bezpieczeństwo np. pasteryzowane mleko,
► myj w bieżącej wodzie owoce i warzywa, zwłaszcza gdy mają być spożywane na surowo,
► nie jedz żywności po upłynięciu daty przydatności do spożycia.

STOSOWANIE SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ MOŻE PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMINIMALIZOWANIA ZAGROŻEŃ ZWIĄZANYCH Z ZATRUCIAMI I ZAKAŻENIAMI POKARMOWYMI.

Opracowano na postawie: „Zaleceń zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Zespół ekspertów NIZP-PZH, 2012 r. [http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/bsl3/Porady_zdrowotne_Euro2012.pdf ]

18 lipca 2014 22:43, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego. - Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ... <czytaj dalej>
Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione. Zdecydowała o tym ekspertyza ... <czytaj dalej>
Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ... <czytaj dalej>
Rozmowa z komisarzem Wojciechowskim
Komunikat w sprawie rolników. Zgodnie z wczorajszą rozmową telefoniczną z komisarzem rolnictwa Januszem Wojciechowskim przekazuję, że na najbliższym i ostatnim w ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Bojarojć Waldemar Instalatorstwo Elektryczne

ul. Okólna 25, Gorzów Wlkp.
tel. 601 568 014
branża: Elektroinstalatorstwo <czytaj dalej>
"Elsen-Logistyka" Sp. z o.o.

ul. Podmiejska 21 A, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 77 80
branża: Spedycja <czytaj dalej>
"Air Liquide Welding Polska" Sp. z o.o.

ul. Krzemowadz. 31/15, Gorzów Wlkp.
tel. 95 724 19 07
branża: Gaz - techniczny <czytaj dalej>

Propozycje miejskiego wsparcia dla AJP
W czasie nadzwyczajnego posiedzenia senatu Akademii im. Jakuba z Paradyża ... <czytaj dalej>
Ostatnie 100 dni mojego życia
Poznajcie Piotrka, wrażliwego, dobrego, ambitnego i z pozoru uśmiechniętego faceta ... <czytaj dalej>
Marta Bejnar-Bejnarowicz wkrótce nie radna
Najaktywniejsza radna Rady Miasta Gorzowa Marta Bejnar-Bejnarowicz przyjmuje stanowisko architekta ... <czytaj dalej>
Koniec blokowania S3 na węźle Myślibórz
Rolnicy blokujący trasę S3 nie dostali zgody na przedłużenie protestu. Tydzień ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« kwiecień 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - s2ca.jpg
admin ego:
Wędrując ciemnym korytarzem
Jak najlepiej świętować Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków? Oczywiście oglądając je. Właśnie ... <czytaj dalej>
admin ego:
Dzień Ochrony Zabytków
Z okazji przypadającego dzisiaj Międzynarodowego Dnia Ochrony Zabytków przypominamy, że ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_8372:
budowa jednostki wojskowej w gorzowie
<czytaj dalej>
Anonim_8372:
ma doswiadczenie w firmie budowlanej poprawiania architektury na małą skalę

cele jakie moge podpowiedzieć
to centrum przesiadkowe <czytaj dalej>
Maria :
Szkoła na MEDAL.BRAWO...



<czytaj dalej>
Anonim_3929:
"Ktoś biegł tą uliczką przed nami, miał jak my
wzrok zdjęty uczuciem;"
(Kamil Kwidziński, pierwszy wers wiersza Jotunheim< <czytaj dalej>
Anonim_9617:
Ciekawe, że depresji nie mają ci, którzy ciężko pracują, którym brakuje do wypłaty, tym, którzy wyprzedają się tym, którzy starają się <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej