środa 25 listopada 2020     Katarzyna, Erazm, Klemens
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
To ważne. Przeczytaj, by uniknąć zatrucia czy zakażenia
Zagrożeniem zwłaszcza podczas imprez masowych mogą być zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia zakaźnego, które są następstwem spożycia pokarmów lub wody zanieczyszczonych chorobotwórczymi bakteriami, wirusami, pasożytami lub po prostu następstwem nieprzestrzegania zasad higieny czyli tzw. brudnych rąk. Chorobotwórcze bakterie mogą wywołać takie choroby jak np.: salmoneloza, kampylobakterioza, jersinioza czy zakażenie wywołane przez biegunkotwórcze szczepy E. coli. Zagrożenie stanowi również wirus zapalenia wątroby typu A (HAV, Hepatitis A Virus) wywołujący tzw. żółtaczkę pokarmową.

W Polsce zatrucia i zakażenia pokarmowe są szczególnie częste wiosną i latem ze względu na panujące wysokie temperatury otoczenia oraz zmianę codziennych warunków życia związaną z podróżami i letnim wypoczynkiem.

Poznanie podstawowych właściwości oraz mechanizmów działania i sposobów rozprzestrzeniania się najczęściej spotykanych drobnoustrojów pomogą każdemu uniknąć lub przynajmniej zminimalizować ryzyko zachorowania.

Objawy zatrucia toksynami bakteryjnymi występują w krótkim czasie zwykle po 1-12 godzin od spożycia potrawy i rozpoczynają się nudnościami i wymiotami, zatruciu może ale nie musi towarzyszyć biegunka.

Z kolei zakażenie chorobotwórczymi pałeczkami jelitowymi mogą w zależności od rodzaju bakterii obecnych w skażonej potrawie wywoływać zróżnicowane objawy. Także czas wystąpienia pierwszych objawów jak i ich nasilenie mogą być również różne u poszczególnych osób, objawy choroby mogą wystąpić po kilkunastu godzinach aż do 14 dni. Objawy zakażenia przewodu pokarmowego to najczęściej biegunka, niekiedy z krwią, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka, ogólne złe samopoczucie.

Niektóre zakażenia np. wirusem HAV mają znacznie dłuższy czas wylęgania od 15 do 50 dni i objawy rzadko kojarzone z zatruciem pokarmowym.
Lepiej jest zapobiegać zatruciu i zakażeniu pokarmowemu niż narażać się na przykre objawy choroby a czasami też na wieloletnie dolegliwości związane z powikłaniami.

Przestrzeganie zaleceń umożliwi otrzymywanie i spożywanie bezpiecznej żywności. Poznanie tych reguł i zrozumienie dlaczego ich przestrzeganie jest tak ważne powinno ułatwić ustrzeżenie się przed zachorowaniem lub spowodowaniem zatrucia u innych osób.

ZALECENIE 1. UTRZYMYWANIE CZYSTOŚCI I PRZESTRZEGANIE ZASAD BEZPIECZEŃSTWA
► ręce myj skutecznie czyli wodą i mydłem nie krócej niż 30 sekund,
► zawsze myj ręce przed jedzeniem (także gdy jesz poza domem) i po skorzystaniu z toalety,
► w podróży używaj higienicznego żelu do rąk lub jednorazowych chusteczek nasyconych roztworem alkoholu,
► myj dokładnie żywność przed spożyciem (np. owoce, warzywa),
► pamiętaj, że najbezpieczniejsza jest żywność poddana obróbce termicznej (poprzez np. gotowanie, smażenie, pieczenie),
► czytaj etykiety na produktach spożywczych – zwłaszcza zwracaj uwagę na datę ważności,
► nie jedz konserw, których opakowanie ma wybrzuszone wieczko – wskazuje to na zepsucie produktu,
► unikaj spożywania pokarmów i picia napojów w miejscach, co do których nie ma pewności, że żywność tam została przygotowana z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zdrowotnego np. z ulicznych straganów,
► przestrzegaj częstego mycia rąk podczas przygotowywania posiłków, w tym zawsze po dotknięciu surowego mięsa, drobiu, ryb, jajek itd.,
► myj i utrzymuj w skrupulatnej czystości wszystkie powierzchnie, przedmioty i urządzenia używane przy przygotowywaniu posiłków,
► chroń żywność przed insektami oraz zwierzętami domowymi i innymi.

ZALECENIE 2. ODDZIELENIE ŻYWNOŚCI SUROWEJ I PRZETWORZONEJ

► surowe mięso, drób i ryby przechowuj oddzielone od innej żywności,
► do obróbki surowej żywności używaj oddzielnych przyrządów takich jak noże czy deski do krojenia,
► żywność przechowuj w osobnych pojemnikach co zapobiega stykaniu się surowych produktów i przygotowanych potraw.

ZALECENIE 3. GOTOWANIE POTRAW W DOSTATECZNIE WYSOKIEJ TEMPERATURZE I PRZEZ DOSTATECZNIE DŁUGI CZAS
► gotuj (piecz) potrawy w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas, zwłaszcza mięso, drób jaja i ryby (np. bakterie Salmonella giną w temperaturze powyżej 70°C , smażenie powinno odbywać się w temperaturze znacznie wyższej od 100°C, zwykle od ponad 150 do 200°C),
► doprowadzaj potrawy takie jak zupa lub gulasz do zagotowania aby mieć pewność, że osiągnęły one 70°C.
► gotowe potrawy odgrzewaj w dostatecznie wysokiej temperaturze i przez dostatecznie długi czas.

ZALECENIE 4. PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI W BEZPIECZNEJ TEMPERATURZE

► nie pozostawiaj przygotowanej potrawy w temperaturze pokojowej na dłużej niż
2 godziny,
► utrzymuj gotowaną potrawę przed podaniem „na gorącej płycie” w temp. wyższej niż 60°C,
► schładzaj niezwłocznie wszystkie ugotowane „na zapas” i łatwo psujące się potrawy, najlepiej do temperatury poniżej 5°C,
► nawet w lodówce nie przetrzymuj żywności zbyt długo,
► nie rozmrażaj zamrożonej żywności w pokojowej temperaturze,
► nie zamrażaj ponownie rozmrożonej żywności.

ZALECENIE 5. UŻYWANIE BEZPIECZNEJ WODY I ŚWIEŻYCH SUROWYCH PRODUKTÓW

► używaj bezpiecznej wody (także do robienia kostek lodu), np. poprzez przegotowanie wody, używanie filtrów do uzdatniania wody,
► wybieraj świeże produkty dobrej jakości,
► wybieraj żywność zapewniającą bezpieczeństwo np. pasteryzowane mleko,
► myj w bieżącej wodzie owoce i warzywa, zwłaszcza gdy mają być spożywane na surowo,
► nie jedz żywności po upłynięciu daty przydatności do spożycia.

STOSOWANIE SIĘ DO POWYŻSZYCH ZALECEŃ MOŻE PRZYCZYNIĆ SIĘ DO ZMINIMALIZOWANIA ZAGROŻEŃ ZWIĄZANYCH Z ZATRUCIAMI I ZAKAŻENIAMI POKARMOWYMI.

Opracowano na postawie: „Zaleceń zdrowotnych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Zespół ekspertów NIZP-PZH, 2012 r. [http://www.pzh.gov.pl/page/fileadmin/user_upload/bsl3/Porady_zdrowotne_Euro2012.pdf ]

18 lipca 2014 22:43, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Janusz Dreczka Tadeuszowi Szyferowi
Publikujemy tekst Janusza Dreczki, poświęcony Tadeuszowi Szyferowi w pierwszą rocznicę śmierci. TadziowiSzyferowi Mistrz zgrabnej pointy. NIEKTÓRYCH PRZESZKÓD NIE POKONASZ. MUSZĄ POUMIERAĆ. W niedzielę 24 ... <czytaj dalej>
Do punktów pobrań w innych godzinach
Od wtorku 24 listopada 2020 r. zmieniają się godziny funkcjonowania prowadzonych przez Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie punktów pobrań wymazów ... <czytaj dalej>
Szpital dementuje doniesienia o nieprawidłowościach
Publikujemy oświadczenie zarządu Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie Wlkp. W związku z doniesieniami na temat zastrzeżeń dotyczących opieki nad pacjentami hospitalizowanymi ... <czytaj dalej>
Masz problemy?
Zgłoś się do Centrum Zdrowia Psychicznego
Czujesz się przygnębiony sytuacją związaną z pandemią? Jeśli masz wrażenie, że sam sobie nie radzisz z problemami zgłoś się do ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"A.Piefka" Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Artur Piefka

ul. Armii Ludowej 12 /19, Gorzów Wlkp.
tel. 606 748 533
branża: Elektroinstalatorstwo <czytaj dalej>
"Bossa" Krystyna Bossa

ul. Spichrzowa 6 /3, Gorzów Wlkp.
tel. 95 728 12 63
branża: Zasłony, firanki, karnisze - detal <czytaj dalej>
"Koniczynka" Marek Kubiak

ul. Papuszy 5 /2, Gorzów Wlkp.
tel. 691 424 344
branża: Ogrodnicze artykuły, sprzęt <czytaj dalej>

Janusz Dreczka Tadeuszowi Szyferowi
Publikujemy tekst Janusza Dreczki, poświęcony Tadeuszowi Szyferowi w pierwszą rocznicę ... <czytaj dalej>
21XI2020 - o urodzeniach, ślubach i zgonach
21XI2020. Rozmowa z kierownik Urzędu Stanu Cywilnego w Gorzowie Mirosławą Winnicką. W ... <czytaj dalej>
Wszyscy wolimy kontakt bezpośredni
Dzień Pracownika Socjalnego obchodzimy 21 listopada. Z tej okazji publikujemy ... <czytaj dalej>
Niepłodność – narastający problem
W Polsce rodzi się coraz mniej dzieci. Do posiadania więcej ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« listopad 2020 »
P W Ś C P S N
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Nie bądźmy potworami
Może wszystkiemu winna jest sytuacja epidemii, a może rząd? A może jedno i drugie. I jeszcze utrata wartości, pogarda dla wiedzy i nauki, brak kultury, pozorna empatia i przekonanie, że ... <czytaj dalej>
Lubisz ładnie mieszkać?
„Zielona ławeczka” czeka na Ciebie
Jest szansa na poprawę wyglądu podwórek i miejsc najbliższego otoczenia. <czytaj dalej>
Jakie są nasze Smaki Regionów
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 1f.jpg
Hanna Kaup:
24XI2020 - coraz więcej ludzi na cmentarzu
24XI2020. O tym, że od 1 do 20 listopada tego roku ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
23XI2020 - kawałek lasu w sypialni
23XI2020. O takich jak ona mówi się: aktywne, kreatywne i pełne ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Niepłodność – narastający problem
W Polsce rodzi się coraz mniej dzieci. Do posiadania więcej ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Odbiór odpadów w czasie pandemii – wskazówki dla mieszkańców Gorzowa i okolic
Czy podczas pandemii obowiązuje segregowanie odpadów? W jaki sposób bezpiecznie ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_9763:
PRAWDA RZETELNA , A JAKŻE SMUTNA. PANI REDAKTOR , DZIĘKUJĘ ,ŻE PANI TAK OD SERCA I PO LUDZKU ... TEN PROBLEM PORUSZA. (...) " NIE BĄDZMY POT <czytaj dalej>
Anonim_8983:
Wiem jedynie że pacjenci zgłaszają nieprawidłowości i tyle. A zarząd szpitala nie odniósł się bezpośrednio do spraw zgłoszonych przez pacje <czytaj dalej>
Andrzej Trzaskowski:
Ech, ta Ewka... Pierwsza bezstresowo wychowywana, stresująca i zastanawiająca wszystkich dookoła złota dziewczyna. Wulkan różnorodności, sprzec <czytaj dalej>
Anonim_8232:
Sami sie zatrudnijcie (za minimalną krajową) jako położni a później z narażeniem życia swojego i swoich rodzin zajmujcie zmianą pampersów i <czytaj dalej>
Anonim_6398:
Przykre, modlitwa nie pomogla. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej