sobota 24 października 2020     Marty, Marcina, Rafała
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Jakie są nasze Smaki Regionów
eGorzowska - 9995_57CJlJmAx209TPK4UlNm.jpgRuszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Zgłoszenia regionalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz napojów można nadsyłać do 15 maja.

Żywnościowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu, z którego pochodzą.

Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.

Kategoria Regionalne Potrawy ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw, np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma przyczynić się do promowania lokalnej tradycyjnej żywności przez regionalna gastronomię, budowy produktu turystycznego i marki regionu.

Wypełnione karty zgłoszeń na regionalny produkt żywnościowy lub potrawę należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 15 maja 2020 r.

Bliższe informacje na temat konkursu można uzyskać w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich u Piotra Czury, nr tel. (68) 456 52 72 lub pod adresem e-maila: p.czura@lubuskie.pl

Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa. Przedstawiciele komisji konkursowych dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2020”.

Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał regionalnego Lubuskiego konkursu odbędzie się 7 czerwca 2020 r. w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli. Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 maja 2020 r.

Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Podgórna 7
65-057 Zielona Góra

Więcej na stronie: http://lubuskie.pl/news/27127/806/Nasze-Kulinarne-Dziedzictwo-Smaki-Regionow-zapraszamy-do-udzialu/d,news-bootstrap/

oprac. redakcja


27 kwietnia 2020 19:16, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Żeby załatwić sprawę w urzędzie,
będziesz potrzebował więcej czasu
W związku z aktualną sytuacją pandemiczną, w trosce o bezpieczeństwo klientów i urzędników, prezydent miasta wprowadził zmiany dotyczące trybu pracy ... <czytaj dalej>
Oświadczenie gorzowskiego szpitala
Publikujmey Oświadczenie Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódkziego w Gorzowie. W odpowiedzi na komunikat w sprawie śledztwa dotyczącego DPS w Zielonej Górze zamieszczony na ... <czytaj dalej>
Gorzowski szpital odpowiada na materiał interwencyjny
Publikujemy odpowiedź przysłaną w imieniu Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie na artykuł interwencyjny "Stosować środki ostrożności". Oto treść pisma: W odpowiedzi na ... <czytaj dalej>
Biskup udziela dyspensy
W związku ze wzrastającą liczbą zakażeń koronawirusem i nowymi obostrzeniami sanitarnymi wprowadzonymi przez władze publiczne, bp Tadeusz Lityński udzielił dyspensy ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Qvis" Marek Głatki

ul. Piłsudskiego 4 lok. 76, Gorzów Wlkp.
tel. 504 218 096
branża: Filmy - produkcja, dystrybucja <czytaj dalej>
"Vinsar" Sp. z o.o. Filia

ul. Myśliborska 25, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 12 20
branża: Sanitarne urządzenia - hurt <czytaj dalej>
"Castorama-Polska" Sp. z o.o.

ul. Czartoryskiego 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 733 71 00
branża: Budowlane materiały <czytaj dalej>

21X2020 - profesjonalnie w urzędzie stanu cywilnego
21X2020. W ostatnich latach przynajmniej kilkakrotnie byłam klientką Urzędu Stanu Cywilnego ... <czytaj dalej>
20X2020 - drzewo w krajobrazie
20IX2020. Tulipanowiec amerykański, ewodia aksamitna, judaszowiec kanadyjski, kilka odmian lip czy ... <czytaj dalej>
Szukała ich nie tylko policja
Starsze małżeństwo poszukiwane nie tylko przez policję, zostało odnalezione. 19 października ... <czytaj dalej>
Żeby załatwić sprawę w urzędzie,
będziesz potrzebował więcej czasu
W związku z aktualną sytuacją pandemiczną, w trosce o bezpieczeństwo ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« październik 2020 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Nie jestem ślepym idiotą
Sorry za taki tytuł, ale ostatnio wszystkim puszczają nerwy. Mnie też się ulało. Nie bez przyczyny, ale z powodu tłumaczeń, które nie tylko mnie stawiają w złym świetle i sugerują, ... <czytaj dalej>
Lubisz ładnie mieszkać?
„Zielona ławeczka” czeka na Ciebie
Jest szansa na poprawę wyglądu podwórek i miejsc najbliższego otoczenia. <czytaj dalej>
Jakie są nasze Smaki Regionów
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 9b.jpg
Hanna Kaup:
23X2020 - rewolucja kobiet
23X2020. Od wczoraj trwają w Polsce protesty przeciwko zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej, ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
22X2020 - marchew i ziemniaki w lesie
22X2020. Każdy wie, że dzikie zwierzęta dokarmia się zimą i że ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Jak chronić najmłodszych przed sextortion?
Scenariusze mogą być różne. Na przykład rówieśnik zachęci do zrobienia ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup radzi:
Zapytaj stomatologa
Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_3473:
Pani Haniu.
Grzeczne już byłyśmy.
Teraz jesteśmy wk......e!
Mamy do tego prawo.
Dzięki za to, że Pani była.
Pozdrawiam <czytaj dalej>
Adam:
Całkowicie się wszystko zgadza,podstawa to pozytywne myślenie!Pozdrawiam i siły w codzienności. <czytaj dalej>
Anonim_9297:
Zasadniczo dokarmianie chyba ma na celu utrzymanie populacji. Czytam, że w tym działaniu nie ma złotego środka. Jak we wszystkim
<czytaj dalej>
Anonim_1152:
A nie jest tak że dzięki temu dzików namnoży się jeszcze więcej? <czytaj dalej>
Anonim_1152:
Parafrazując mistrza: "Co Pan robił na giełdzie?"
<czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej