poniedziałek 20 maja 2024     Aleksander, Bernardyn, Bazyli
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
I jak tu nie lubić arbuza
eGorzowska - 11804_xeTxhKVjZtHH2Drf4.jpg3 sierpnia. W ludowych porzekadłach zaszyfrowane są niekiedy synoptyczne prognozy długoterminowe. O dwóch, właśnie minionych dniach, mawiano kiedyś: „Jakim pierwszy, drugi ćmi, takie sierpnia, września dni”. Pierwszy odpowiadał za tegomiesięczną aurę, drugi, za wrześniową. Oba miesiące nie rysują się najgorzej, przynajmniej na północno-zachodnich krańcach kraju.

Dziś świętujemy smacznie, bowiem bohaterem dnia jest arbuz – znany, lubiany, doskonale gaszący pragnienie. W końcu w ponad 90% składa się z wody, co w upalne dni zdecydowanie podnosi jego miejsce w rankingu owoców. Zaraz zaraz, ale czy arbuz to na pewno owoc? Przecież należy do rodziny dyniowatych, kuzynuje się z cukinią i ogórkiem, a to przecież warzywa. Są też tacy, którzy powiedzą o nim „jagoda” (cóż z tego, że wielka).

Podobno jego klasyfikacja zależy od kraju i… sposobu spożywania. Nie wszyscy koncentrują się na konsumowaniu słodkiego miąższu. Są tacy, którzy preferują smak marynowanej skórki, w której znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Zamierzam tego spróbować. W Internecie bez problemu można odszukać przepisy. Spodobał mi się jeden z nich, taki „krótkoterminowy” (do szybkiego spożycia) i łatwy w przygotowaniu.

Trzeba tylko obrać skórkę z najciemniejszej (i najtwardszej) zieloności, pokroić jasny miąższ na kawałki i ułożyć w słoiku, przekładając plastrami czosnku. Na ok. 275 g arbuzowego wsadu przygotować należy marynatę z czterech łyżek octu, sześciu płaskich łyżek cukru (najlepszy będzie cukier puder, szybciej się rozpuści) oraz półtorej łyżeczki miałkiej soli. Można dosypać ostrego pieprzu. Marynatą trzeba zalać wsad, po czym uzupełnić wodą do momentu, aż płyn go przykryje. Zakręcić słoik, wstrząsnąć i schować na dobę do lodówki. Brzmi intrygująco, prawda?

„Warzywoc” albo „warzowoc” – jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszny, niskokaloryczny, doskonale gaszący pragnienie i zdrowy. Z jego miąższu zmiksowanego z dodatkiem soku z pomarańczy, cytryny czy limonki można przyrządzić smakowity koktajl. Jeżeli dodacie pokruszonego lodu, wyjdzie z tego i shake, a jeżeli chcecie spróbować szampana po marokańsku, wystarczy wyciąć w owocu mały, dość głęboki otwór, wlać przez niego do środka miód, otwór zatkać i odłożyć całość na kilka miesięcy. W jego wnętrzu powstanie wskutek fermentacji doskonały, lekko alkoholowy, orzeźwiający i musujący napój. Przyznaję, że nie próbowałam.

Co jeszcze warto wiedzieć o arbuzie w Światowym Dniu Arbuza?
  • znaleziska z egipskich piramid dowodzą, że arbuzy znano i doceniano już w starożytności; pozostawiano je w grobowcach, żeby zapewnić faraonom możliwość ugaszenia pragnienia w trakcie ich długiej drogi do raju,
  • podobno sok z arbuza i ogórka pomaga na wypryski i zajady (trzeba oba soki zmieszać, posmarować zmienione miejsca i po 20 min zmyć),
  • elegantki z ciepłych krajów stosowały okłady z plastrów arbuza jako środek przeciwzmarszczkowy i tonizujący; dziś jako maseczkę liftingującą proponuje się papkę arbuzowo-jogurtową (1/4 plastra zmiksowana z łyżką jogurtu naturalnego, po 20 minutach zmyć),
  • spożycie jednego arbuza dziennie (nie podano jakiej wielkości), pokrywa sześciokrotnie zapotrzebowanie w witaminę C, pięciokrotnie w witaminę A,
  • rekordowego arbuza wyhodowano w 1990 r. w USA; ważył 118 kg,
  • pojawiły się niesprawdzone doniesienia o możliwości produkcji biopaliwa z arbuzów, wszak zawierają sporą ilość cukru.

Na zakończenie kącik poezji. Arbuzowy wiersz autorstwa Władysława Broniewskiego:
W owocarni arbuz leży i złośliwie pestki szczerzy.
Tu przygani, tam zaczepi.
"Już byś przestał gadać lepiej,
Zamknij buzię, Arbuzie!"

Ale arbuz jest uparty, dalej sobie stroi żarty
I tak rzecze do moreli: "Jeszcześmy się nie widzieli,
Pani skąd jest?", "Jestem Serbka...", "Chociaż Serbka, ale cierpka!"

Wszystkich drażnią jego drwiny, a on mówi do cytryny:
"Pani skąd jest?" - "Jestem Włoszka..."
"Chociaż Włoszka, ale gorzka!"
Gwałt się podniósł na wystawie: "To zuchwalstwo! To bezprawie!
Zamknij buzię, Arbuzie!"

Lecz on za nic ma owoce, szczerzy pestki i chichoce.
Melon dość już miał arbuza, krzyknął: "Głupiś! Szukasz guza!
Będziesz miał za swoje sprawki!" Runął wprost na niego z szafki,
Potem stoczył go za ladę i tam zbił na marmoladę."

Na zdjęciu fragment lokalnego targu w hiszpańskiej Moreirze, na którym zaopatrywaliśmy się w warzywa i owoce w czasie pobytu na Costa Blanca. Nigdy nie jedliśmy tak pysznych arbuzów i pomarańczy. Tam też odkryłam, że kocham oliwki.



Tekst i foto Maria Gonta


3 sierpnia 2022 07:02, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Relax-Kolor" Andrzej Kietliński

ul. Drzymały 15 a, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 50 95
branża: Galerie sztuki <czytaj dalej>
Gilińska Milena Gabinet Stomatologiczny

ul. Ogińskiego 91, Gorzów Wlkp.
tel. 95 736 22 99; 516693369
branża: Lekarze - stomatolodzy, protetycy <czytaj dalej>
"Bora-Bora" Pizzeria Łukasz Król

ul. Kombatantów 34, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 25 25
branża: Restauracje <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« sierpień 2024 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - dsc_1560.jpg
admin ego:
Nowa ustawa o zawodzie psychologa
Prawo.pl: powstanie nowa ustawa regulująca zawód i samorząd zawodowy psychologów Zasady ... <czytaj dalej>
admin ego:
Bartek z Zagnańska
Bartek z Zagnańska – odwiedzając Świętokrzyskie absolutnie nie można go ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Janeen:
порно смотреть 2024 <czytaj dalej>
DavidVaxAQ:

Source:

- onion кракен адрес


onion кракен адрес <czytaj dalej>
Anonim_9923:
O ile tablice edukacyjne i "lecznicza zieleń" podrożą koszty inwestycji?
"... W naszym interesie jest by ten miś był jak najd <czytaj dalej>
Staryh:
Znowu " sami swoi". A wogóle czym oni się zajmują??? <czytaj dalej>
Staryh:
Tak miasto twój wójt sp...ł, że faktycznie rowerem lepiej jeździć, ale powstaje kolejne pole do....nadużyć/?/ Na początek, obowiązkowe kaski <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej