Ograniczaj koszty, zwiększaj zyski, dbaj o planetę.
MÄ…dre zarzÄ…dzanie ograniczonÄ… trwaÅ‚oÅ›ciÄ… produktów spożywczych w biznesie restauracyjnym przynosi korzyÅ›ci Å›rodowisku naturalnemu, klientom i wÅ‚aÅ›cicielom. Restauracja zero waste (z ang. – bez odpadów) to redukcja strat, niższe opÅ‚aty za wywóz Å›mieci, lepsze ceny w menu, wyższe zyski i wiÄ™cej klientów – mówi szef kuchni, ekspert marki Royal Catering
Michał Orłowski.
Zmarnowana żywność – obciążenie dla Å›rodowiska…
Ograniczona trwaÅ‚ość produktów spożywczych to poważny i wciąż rosnÄ…cy problem dla Å›rodowiska. WedÅ‚ug wyników badania, przeprowadzonego na zlecenie Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci, 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im siÄ™ wyrzucać żywność. 35 proc. robi to kilka razy w miesiÄ…cu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wÄ™dliny i warzywa.
Prezes ZarzÄ…du Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci
Marek Borowski we wstÄ™pie do Raportu zauważa, że co roku w Polsce wyrzuca siÄ™ 9 milionów, a na Å›wiecie 1,3 miliarda ton żywnoÅ›ci. Taka ilość jedzenia wystarczyÅ‚aby na wyżywienie wszystkich mieszkaÅ„ców Polski przez 66 lat. Rocznie z powodu wyrzucanej na Å›wiecie żywnoÅ›ci do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych.
Efektywne i racjonalne zarzÄ…dzanie żywnoÅ›ciÄ… to nie lada wyzwanie także dla restauratorów. RosnÄ…cego znaczenia nabiera sprostanie oczekiwaniom konsumentów w zakresie prowadzenia biznesu zgodnie z zasadami ekologii. WÅ‚aÅ›ciciele, menadżerowie i szefowie kuchni muszÄ… przy tym tak komponować menu i zarzÄ…dzać kuchniÄ…, by maksymalnie ograniczać straty w towarze, czyli dziaÅ‚ać tak, by biznes byÅ‚ opÅ‚acalny a spodziewane zyski – jak najwiÄ™ksze. Czy to cele, które da siÄ™ pogodzić?
– W branży HoReCa na marnowanie jedzenia po prostu nie można dziÅ› sobie pozwolić, zarówno z punktu widzenia etyki, jak i matematyki. Wyrzucanie jedzenia po prostu siÄ™ nie opÅ‚aca – uważa MichaÅ‚ OrÅ‚owski. – Zmarnowane jedzenie to wiÄ™cej odpadów i obciążenie dla budżetu restauratorów – zarówno bezpoÅ›rednio przez straty w towarze, jak i poprzez wyższe opÅ‚aty za wywóz odpadów – dodaje.
Zmarnowana żywność to poÅ›rednio wyższe ceny w menu, co oznacza potencjalnie mniejsze zainteresowanie klientów zbyt drogimi daniami.
Zero waste – korzyÅ›ci dla biznesu
KorzyÅ›ci z racjonalnego gospodarowania odpadami w restauracji oznaczajÄ… lepsze wykorzystanie zakupionej żywnoÅ›ci, ograniczenie strat, mÄ…drzejsze, czyli racjonalniejsze i oszczÄ™dne planowanie menu, a tym samym: możliwość zaoferowania klientom niższych cen, potencjalnego zwiÄ™kszenia popytu i tworzenie modnej karty daÅ„ – opartej na sezonowoÅ›ci i ekologicznych produktach.
Restauracja prowadzona w duchu zero waste ma same plusy dla biznesu.
Jak być eko-przedsiębiorcą?
– PrzedsiÄ™biorczy szefowie kuchni wykorzystujÄ… sprytne triki, które pozwalajÄ… wykorzystać żywność w sposób mÄ…dry i kreatywny jednoczeÅ›nie. Warto stosować kilka technik, które nie wymagajÄ… ani znacznego nakÅ‚adu czasu, ani Å›rodków, by ochronić żywność przed zmarnowaniem – mówi MichaÅ‚ OrÅ‚owski. – Å»ywotność jedzenia można przedÅ‚użyć przez odpowiednie przechowywanie i pakowanie próżniowe. OsiÄ…gniÄ™ta w ten sposób przedÅ‚użona Å›wieżość produktów nawet o kilka dni ma w skali kosztów prowadzenia dziaÅ‚alnoÅ›ci naprawdÄ™ istotne znaczenie. Kolejny krok, to mÄ…dre planowanie. Menu oparte na różnych potrawach, ale z wykorzystaniem tych samych skÅ‚adników to trik znany naszym mamom i babciom – warto go implementować – zachÄ™ca MichaÅ‚ OrÅ‚owski.
Co z przywiÄ™dÅ‚ymi warzywami i owocami? SuszÄ…c warzywa, owoce i grzyby, a potem mielÄ…c je w blendrze można uzyskać esencjonalny pyÅ‚ – naturalny roÅ›linny proszek, sÅ‚użący jako przyprawa, puder lub atrakcyjna dekoracja potraw.
Twardsze warzywa można smażyć tak samo, jak tradycyjne ziemniaki – uzyskamy wtedy niebanalne frytki lub chipsy warzywne.
Co z miÄ™sem? Skruszone i zmielone może być podstawÄ… do przygotowania burgerów, a poÅ‚Ä…czone z warzywami posÅ‚uży do przygotowania uniwersalnego w zastosowaniu restauracyjnym bulionu.
– MożliwoÅ›ci racjonalnego i kreatywnego wykorzystania żywnoÅ›ci jest tak wiele, że wÅ‚aÅ›ciwie jedynym ograniczeniem jest pomysÅ‚owość szefa kuchni – mówi MichaÅ‚ OrÅ‚owski. – Do przetworzenia żywnoÅ›ci posÅ‚użą: blendery, suszarki do żywnoÅ›ci, frytownice. To sprzÄ™t, który na co dzieÅ„ i dÅ‚ugofalowo pomoże przedsiÄ™biorcom prowadzić restauracjÄ™ zgodnÄ… z trendem zero waste, lepiej dbać o Å›rodowisko i zwiÄ™kszać zyski – podsumowuje MichaÅ‚ OrÅ‚owski.
oprac. wg corporate.expondo.pl
Oni tu zostajÄ…
„ZostajÄ™!” to hasÅ‚o nowej kampanii promujÄ…cej Gorzów, która ma zwrócić uwagÄ™ na zalety naszego miasta, dziÄ™ki którym jest ono doskonaÅ‚ym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
NieczÄ™sto zdarza siÄ™, aby tradycyjnie Å›piewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeÅ„ na lat „dwieÅ›cie”. Tak wÅ‚aÅ›nie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doÅ›wiadczenia wiem, że najważniejsze sÄ… relacje bezpoÅ›rednie. Ustalenia, które zapadajÄ… wtedy ...
<czytaj dalej>