sobota 31 października 2020     Łukasza, Urbana, Augusta
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Restauracja zero waste
eGorzowska - 8962_TBeg07fq30tesYXGwz3d.jpgOgraniczaj koszty, zwiększaj zyski, dbaj o planetę.

Mądre zarządzanie ograniczoną trwałością produktów spożywczych w biznesie restauracyjnym przynosi korzyści środowisku naturalnemu, klientom i właścicielom. Restauracja zero waste (z ang. – bez odpadów) to redukcja strat, niższe opłaty za wywóz śmieci, lepsze ceny w menu, wyższe zyski i więcej klientów – mówi szef kuchni, ekspert marki Royal Catering Michał Orłowski.

Zmarnowana żywność – obciążenie dla środowiska…

Ograniczona trwałość produktów spożywczych to poważny i wciąż rosnący problem dla środowiska. Według wyników badania, przeprowadzonego na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. 35 proc. robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa.

Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski we wstępie do Raportu zauważa, że co roku w Polsce wyrzuca się 9 milionów, a na świecie 1,3 miliarda ton żywności. Taka ilość jedzenia wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat. Rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych.

Efektywne i racjonalne zarządzanie żywnością to nie lada wyzwanie także dla restauratorów. Rosnącego znaczenia nabiera sprostanie oczekiwaniom konsumentów w zakresie prowadzenia biznesu zgodnie z zasadami ekologii. Właściciele, menadżerowie i szefowie kuchni muszą przy tym tak komponować menu i zarządzać kuchnią, by maksymalnie ograniczać straty w towarze, czyli działać tak, by biznes był opłacalny a spodziewane zyski – jak największe. Czy to cele, które da się pogodzić?

– W branży HoReCa na marnowanie jedzenia po prostu nie można dziś sobie pozwolić, zarówno z punktu widzenia etyki, jak i matematyki. Wyrzucanie jedzenia po prostu się nie opłaca – uważa Michał Orłowski. – Zmarnowane jedzenie to więcej odpadów i obciążenie dla budżetu restauratorów – zarówno bezpośrednio przez straty w towarze, jak i poprzez wyższe opłaty za wywóz odpadów – dodaje.

Zmarnowana żywność to pośrednio wyższe ceny w menu, co oznacza potencjalnie mniejsze zainteresowanie klientów zbyt drogimi daniami.

Zero waste – korzyści dla biznesu
Korzyści z racjonalnego gospodarowania odpadami w restauracji oznaczają lepsze wykorzystanie zakupionej żywności, ograniczenie strat, mądrzejsze, czyli racjonalniejsze i oszczędne planowanie menu, a tym samym: możliwość zaoferowania klientom niższych cen, potencjalnego zwiększenia popytu i tworzenie modnej karty dań – opartej na sezonowości i ekologicznych produktach.
Restauracja prowadzona w duchu zero waste ma same plusy dla biznesu.

Jak być eko-przedsiębiorcą?
– Przedsiębiorczy szefowie kuchni wykorzystują sprytne triki, które pozwalają wykorzystać żywność w sposób mądry i kreatywny jednocześnie. Warto stosować kilka technik, które nie wymagają ani znacznego nakładu czasu, ani środków, by ochronić żywność przed zmarnowaniem – mówi Michał Orłowski. – Żywotność jedzenia można przedłużyć przez odpowiednie przechowywanie i pakowanie próżniowe. Osiągnięta w ten sposób przedłużona świeżość produktów nawet o kilka dni ma w skali kosztów prowadzenia działalności naprawdę istotne znaczenie. Kolejny krok, to mądre planowanie. Menu oparte na różnych potrawach, ale z wykorzystaniem tych samych składników to trik znany naszym mamom i babciom – warto go implementować – zachęca Michał Orłowski.
Co z przywiędłymi warzywami i owocami? Susząc warzywa, owoce i grzyby, a potem mieląc je w blendrze można uzyskać esencjonalny pył – naturalny roślinny proszek, służący jako przyprawa, puder lub atrakcyjna dekoracja potraw.
Twardsze warzywa można smażyć tak samo, jak tradycyjne ziemniaki – uzyskamy wtedy niebanalne frytki lub chipsy warzywne.
Co z mięsem? Skruszone i zmielone może być podstawą do przygotowania burgerów, a połączone z warzywami posłuży do przygotowania uniwersalnego w zastosowaniu restauracyjnym bulionu.
– Możliwości racjonalnego i kreatywnego wykorzystania żywności jest tak wiele, że właściwie jedynym ograniczeniem jest pomysłowość szefa kuchni – mówi Michał Orłowski. – Do przetworzenia żywności posłużą: blendery, suszarki do żywności, frytownice. To sprzęt, który na co dzień i długofalowo pomoże przedsiębiorcom prowadzić restaurację zgodną z trendem zero waste, lepiej dbać o środowisko i zwiększać zyski – podsumowuje Michał Orłowski.

oprac. wg corporate.expondo.pl


28 listopada 2018 21:10, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Witajcie w szkole marzeń
W poniedziałek (2.11.) do nowego skrzydła Szkoły Podstawowej nr 20 przeprowadzą się najmłodsze dzieci z klas 1-3. Sale lekcyjne, nowa ... <czytaj dalej>
Komunikat NFZ
Oddziały wojewódzkie NFZ wysłały do świadczeniodawców POZ aneksy do umów na okres od 1 stycznia do 30 czerwca przyszłego roku. Umowy ... <czytaj dalej>
Żeby załatwić sprawę w urzędzie,
będziesz potrzebował więcej czasu
W związku z aktualną sytuacją pandemiczną, w trosce o bezpieczeństwo klientów i urzędników, prezydent miasta wprowadził zmiany dotyczące trybu pracy ... <czytaj dalej>
Oświadczenie gorzowskiego szpitala
Publikujmey Oświadczenie Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódkziego w Gorzowie. W odpowiedzi na komunikat w sprawie śledztwa dotyczącego DPS w Zielonej Górze zamieszczony na ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Gabryś Jerzy Usługi Hydrauliczne

ul. Walczaka 13 lok. 50, Gorzów Wlkp.
tel. 95 732 42 93
branża: Hydrauliczne usługi <czytaj dalej>
"Erfolg Consulting" Nisiewicz Mikołaj

ul. Mieszka I 46 m. 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 48 30
branża: Konsultingowe firmy <czytaj dalej>
"Ulart-Cezas" Centrum Zaopatrzenia Szkół Artur Suchocki

Al. 11 Listopada 156, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 87 75
branża: Meble - biurowe <czytaj dalej>

Mroczny listopad
Kiedy nadchodzi mroczny listopad, w kinach pojawia się więcej thrillerów. ... <czytaj dalej>
29X2020 - internetowa noc
29X2020. Dziś 51. rocznica włączenia Internetu. I z tej okazji Multimedia, ... <czytaj dalej>
Komunikat NFZ
Oddziały wojewódzkie NFZ wysłały do świadczeniodawców POZ aneksy do umów ... <czytaj dalej>
Co w szpitalu?
Publikujemy ważne informacje na temat działalności gorzowskiego szpitala. W piątek nieczynne Zgodnie ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« październik 2020 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Nie jestem ślepym idiotą
Sorry za taki tytuł, ale ostatnio wszystkim puszczają nerwy. Mnie też się ulało. Nie bez przyczyny, ale z powodu tłumaczeń, które nie tylko mnie stawiają w złym świetle i sugerują, ... <czytaj dalej>
Lubisz ładnie mieszkać?
„Zielona ławeczka” czeka na Ciebie
Jest szansa na poprawę wyglądu podwórek i miejsc najbliższego otoczenia. <czytaj dalej>
Jakie są nasze Smaki Regionów
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - fama.jpg
Hanna Kaup:
31X2020 - zostawili ich samych
30X2020. Kiedy w piątkowe południe znalazłam na stacji benzynowej te trzy ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
30X2020 - dokąd zmierzasz Polsko?
30X2020. Dziś odbył się "ostatni spacer" protestujących kobiet i wspierających ich ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Odbiór odpadów w czasie pandemii
– wskazówki dla mieszkańców Gorzowa i okolic
Czy podczas pandemii obowiązuje segregowanie odpadów? W jaki sposób bezpiecznie ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Jak chronić najmłodszych przed sextortion?
Scenariusze mogą być różne. Na przykład rówieśnik zachęci do zrobienia ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_7233:
Testy sa odpłatne? Jesli takie, to ile kosztuja? <czytaj dalej>
Anonim_8797:
Pis to chu..e. każdy bez wyjątku. Bo sie zaprzedal diabłu (kaczorowi) wzamian za stanowiska wysokie apanaże i dobrobyt zaoewniony z tego swoim rod <czytaj dalej>
Anonim_2242:
Przejmujące... Ale co o tym mogą wiedzieć ci, którzy tak "bronią" Polski. Usta pełne frazesów, a gdyby ich to doświadczyło??? <czytaj dalej>
Anonim_8458:
Długo zastanawiałam się czy o tym napisać. Jest we mnie tyle złości, że napiszę. Szafuje się emocjami kobiet, które straciły dziecko. A co <czytaj dalej>
Anonim_1152:
Dopiero teraz? Multimedia pogoniłem jak tylko była taka możliwość :-))) <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej