sobota 18 maja 2024     Alicja, Feliks, Eryk
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
Niezwykłe właściwości czosnaczku
eGorzowska - 11568_MgXwkSjClIoWq5eyzlAl.jpg

5 maja – imieniny miesiąca. Delikatny stukot kropel o parapet wywołał z pamięci filmowe hasła: „W zeszłym roku o tej porze padał deszcz. Deszcz ze śniegiem.”

W zeszłym roku o tej porze byliśmy w Drohiczynie. Wtedy zanotowałam: „W Drohiczynie nocą nieco pokropiło i chociaż zapowiadane są opady w dzień, na razie pogoda wymarzona. O szóstej rano przyjemne 10 stopni C, rozświetlone przydomowe krzaki tętnią skrzydlatym gwarem, kot rozciągając leniwie wszystkie kości, zaczyna się im przyglądać z nadmierną ciekawością, na płocie harcują wiewiórki. Sielanka. (…) Wszystko wokół wygląda jak w przysłowiu: „Maj zieleni łąki, drzewa, już i ptaszek w polu śpiewa”.

Trawniki coraz barwniejsze, bo przecież „maj bogaty sieje kwiaty”. Wprawdzie ostrożne stokrotki jeszcze tulą płatki, ale bluszczyk kurdybanek radośnie szczerzy się szafirowymi uśmieszkami. Niezwykłe to ziółko i bardzo niepozorne. Kiedy ustawi listki na sztorc, z daleka przypomina wyschniętą plamę na trawniku, a przecież to jedno z najstarszych polskich ziół przyprawowych i leczniczych. Potwierdzą to na pewno archeolodzy z Biskupina” .

Żeby tradycji stało się zadość, dziś opiszę inne ziółko, także bardzo pospolite, rosnące niemal wszędzie i również kulinarnie wykorzystywane od wieków – czosnaczek pospolity. Jeżeli rozejrzycie się wokół siebie, na pewno zobaczycie gdzieś w pobliżu dziwną pokrzywę.

Dziwną, bo już kwitnie drobnymi białymi kwiatkami umieszczonymi na samym czubeczku rośliny, podczas gdy prawdziwa zakwitnie około czerwca niepozornymi zielonymi kwiatkami zebranymi w zwisające grona.

Dziwną, bo chociaż na to nie wygląda, należy do rodziny kapustowatych (pokrzywa oczywiście do pokrzywowatych).

Dziwną, bo nie parzy, ale roztarte w palcach listki pachną czosnkiem. Nie tylko pachną, a również czosnkiem smakują i – co ważne – nie pozostawiają czosnkowego zapachu.

Śmiało można rzec, że to jedna z wcześniejszych jadalnych wiosennych zielenin, zarówno jeżeli chodzi o porę roku, jak i minione epoki. Archeolodzy znaleźli ślady czosnaczka na naczyniach kuchennych sprzed pięciu tysięcy lat!


Roślinka jest bogata w żelazo, fosfor, wapń, cynk. Ma też ogromne ilości witaminy A, E i C (190 mg w 100 g surowca). Zawiera naturalny antybiotyk allicynę, związki siarkowe, garbniki, saponiny, fitocydy, glikozydy i olejki eteryczne. Anglicy nazywają ją musztardą czosnkową (Garlic mustard) z powodu jej nasion, z których można – podobnie jak z gorczycy – zrobić musztardę.

Jadalne są wszystkie części czosnaczka. Jego korzenie mają posmak chrzanu, a najbardziej czosnkowe są kwiatki. Do celów spożywczych najlepiej zbierać młode listki jeszcze zanim czosnaczek zakwitnie. Potem mają gorzkawy posmak, który zniknie wraz z przekwitłymi w lipcu kwiatkami, ale wtedy zniknie też sporo zdrowotnych właściwości.

Liście, nawet te lekko gorzkawe, najlepiej smakują na świeżo – w sałatkach, twarożku, maśle, jajecznicy. Można je dodawać do placków ziemniaczanych, potraw z mięs, a nawet kłaść bezpośrednio na chleb. Po ugotowaniu stają się trochę mdłe i tracą osobliwy aromat.

W tradycyjnym zielarstwie czosnaczek stosowano w leczeniu kaszlu, przeziębień (jako środek napotny), zatkanych zatok, owrzodzeń, kolek, skurczów, kamieni nerkowych. Świeże liście wcierano w stopy, aby złagodzić skurcze.

Roślina pomaga przy nadczynności tarczycy, odtruwa i oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, serce i układ krwionośny. Ma działanie moczopędne, wiatropędne, antyseptyczne, przeciwpasożytnicze, przeciwszkorbutowe, wykrztuśne. Rozrzedza krew, przyspiesza gojenie ran, a jeszcze przed kwitnieniem, liście i łodygi działają silnie przeciwastmatycznie.

Wewnętrznie stosuje się wywary z listków, kwiatów i ziela – przy infekcjach, biegunkach, niestrawności, pasożytach, zaburzeniach przemiany materii i kuracjach odchudzających.

Napar najlepiej przygotować, zalewając łyżkę posiekanych świeżych listków szklanką gorącej wody lub mleka. Zaparzać pod przykryciem 10-15 min. Załagodzi duszności, podziała przeciwzapalnie i uspokajająco).

Płukanki wywarem przydadzą się w zapaleniu dziąseł, gardła, jamy ustnej.

Okłady zewnętrzne – w chorobach skóry, trudno gojących się ranach, owrzodzeniach jamy ustnej, hemoroidach. Okłady z ususzonych i roztartych korzeni działają skutecznie przy infekcjach górnych dróg oddechowych (rozszerzają oskrzela, ułatwiają oddychanie).

Kąpiele czosnaczkiem pomagają w leczeniu grzybicy i zmian skórnych.

Nalewki oraz alkoholowe wyciągi łagodzą bóle stawów. Stosuje się je w reumatyzmie, dnie moczanowej.

Zastosowania kulinarne:
Masełko czosnaczkowe – umyte i posiekane listki (10-15 sztuk) rozcieramy z miękkim masłem (ok.100g) i szczyptą soli.
Pesto czosnaczkowe – tu chyba nie trzeba podawać dokładnego przepisu.
Czosnaczkowy sos do sałatek – otrzymamy po zblendowaniu liści (ok. 2 szkl.; mogą być z kwiatami), z oliwą (1 szkl.), sokiem cytrynowym (2 łyżki), solą (łyżeczka), twardym serem (3-4 łyżki). Można przechowywać w lodówce, zalewając wierzch warstewką oliwy. Można też dodać mielonych orzechów i wówczas otrzymamy smarowidło do chleba. Jeżeli czosnkowego posmaku zbyt mało, wystarczy dodać ząbek czosnku.

Wiosenna sałatka dla zdrowotności – umyte i posiekane młode listki czosnaczku, kurdybanku i pokrzywy skrapiamy 1-2 łyżkami soku z cytryny, doprawiamy oliwą lub sosem z czosnaczka, ewentualnie dodajemy małą cebulkę.
Smacznego.

Tekst i foto Maria Gonta


5 maja 2022 10:22, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Komentarze:


Otwierasz nam pobliskie, ale nie wszystkim znane światy. Prawdą jest to, że tyle wokół nas rosnących leczniczych roślin, że gdybyśmy posiedli o nich i ich właściwościach wiedzę, to bylibyśmy zdrowsi, a przemysł farmaceutyczny by zarabiał na nas duuużo mniej. Dzięki, Mariatko.
Andrzej Trzaskowski, 05.05.2022, 11:40, 79.163.172.146 ##

Serwis www.egorzowska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy, które są wyłączną własnością ich autorów.

Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
Polskie Towarzystwo Walki z Kalectwem

ul. Kosynierów Gdyńskich 81, Gorzów Wlkp.
tel. 95 732 08 18
branża: Stowarzyszenia, kluby, związki <czytaj dalej>
Rempała Antoni Sklep Motorowerowy

ul. Matejki 9, Gorzów Wlkp.
tel. 515 189 925
branża: Rowery <czytaj dalej>
Artline Studio Go Kiszkiel Łukasz

ul. Norwida 13 l. 1, Gorzów Wlkp.
tel. 509 463 600
branża: Reklama - agencje, doradcy <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« luty 2024 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - wood.jpg
admin ego:
Sobkowski zamek
Dawna fortalicja w Sobkowie leży nad samą Nidą i dlatego ... <czytaj dalej>
admin ego:
Zdał osiem matur na 100 procent
Zdał 8 matur na 100 proc. 8 matur na 100 ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Staryh:
Znowu " sami swoi". A wogóle czym oni się zajmują??? <czytaj dalej>
Staryh:
Tak miasto twój wójt sp...ł, że faktycznie rowerem lepiej jeździć, ale powstaje kolejne pole do....nadużyć/?/ Na początek, obowiązkowe kaski <czytaj dalej>
Anonim_9923:
To proponuję jeszcze do każdego roweru, silnik odrzutowy, zestaw Wi-Fi, talerz satelitarny i co tam jeszcze w koszta można wrzucic :-) <czytaj dalej>
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Starość

Widziałem ją wczoraj

Stała u drzwi werandy

Lewa ręką trzymała laskę
prawą chciała nacisnąć <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej