sobota 18 maja 2024     Alicja, Feliks, Eryk
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Sześciu najlepszych szefów kuchni
przez trzy godziny karmiło 60 osób
eGorzowska - 6822_w6QdYDDeEVJKvqBYNLhA.jpgTo świetny pomysł na spędzenie czasu. I powinien się przyjąć bez względu na dzień tygodnia.

Na zakończenie Festiwalu Lubuskich Smaków dyrektorka hotelu Fado Małgorzata Wrońska zaprosiła na kolację degustacyjną. We wtorkowy wieczór 19 kwietnia, 60 gościom potrawy serwowało sześciu najlepszych gorzowskich szefów kuchni: Łukasz Konik, Paweł Salomon, Krzysztof Marciniak, Tomasz Nobel, Tomasz Szymański, Michał Rejniak.

Każdą z ich propozycji poprzedziła lampka wina wybrana, krótko scharakteryzowana i podana przez wykwalifikowaną sommelierkę Monikę Lewandowską.

Zaczęło się od przystawki. Tomasz Nobel zaproponował sushi z łososiem, makrelą ryżem, czarnym sezamem i sosem sojowym. Wyrazistość i różnorodność smaków docenili wszyscy obecni, a wśród nich Joanna i Zbigniew Bloch, smakosze i miłośnicy przede wszystkim kuchni tureckiej.
- Chętnie bywamy na takich degustacyjnych spotkaniach, choć dziś jesteśmy tu po raz pierwszy. Z pewnością jednak nie ostatni - powiedziała pani Joanna. Z uwagi na swój odmienny stan, wina jedynie oglądała i wąchała, ale jej mąż był zadowolony niemal z wszystkich, również delikatniejszych, choć sam zwykle wybiera mocniejsze.


Jemu również bardzo smakowała kolejna przystawka, która niemal do końca wygrywała w osobistym rankingu na najsmaczniejszą potrawę wieczoru, czyli serce wołu z batatami, nutą figi, sałatą, rzodkiewką i burakiem. W tej potrawie autorstwa Tomasza Szymańskiego gustowali głównie mężczyźni.


Doskonale wypadła również jedyna zupa wieczoru: krem z kalafiora z krewetkami, prażonymi migdałami i kolendrą Michał Rajniaka.
- Fantastyczny smak, nieostra, a do tego te migdały - zachwycali się goście.



Najtrudniej było wybrać lidera z dwóch głównych dań: Pawła Salomona i Krzysztofa Marciniaka, które poprzedził deser-niespodzianka: sorbet z marakui z sokiem jabłkowym szefa kuchni w restauracji Fado Tomasza Szymańskiego. Co tu dużo mówić. Był fantastyczny.

- Po czym poznać rękę Pawła Salomona? - zapytał obecny na kolacji Michał Kapuściński i zaraz odpowiedział: - Po tym, że zawsze dodaje do swoich potraw pietruszkę.
Tym razem nieco się mylił, bowiem Paweł Salomon wykorzystał zapomniane nieco polskie warzywo - owszem podobne do pietruszki - pasternak, z którego zrobił delikatny mus do złotego medalisty z lokalnych ryb, czyli sandacza.

- Usmażyłem go tradycyjnie, tylko na pergaminie - wyjaśnił. - A do potrawy wykorzystałem produkty lokalne: poza rybą i pasternakiem, młode zielone szparagi, jarzębinę z palonym masłem i kozi ser.
I tym zjednał sobie smakoszy. Zbigniew Bloch powiedział z zachwytem:
- Sakiewka z kozim serem bierze wszystko.
Pustki na talerzach potwierdziły jego opinię.


Podobnie było z drugim daniem głównym, tym razem mięsnym. Przygotował je Krzysztof Marciniak. Perliczka Sous vide, sufletem z ziemniaków i bakłażana oraz espuma (inaczej mus) z salsefii podana z syfonu.
- No nie wiem, naprawdę trudno byłoby mi zdecydować, komu miałabym przyznać pierwsze miejsce - powiedziała Joanna Bloch. - Ale tu mamy największą różnorodność smaków, od łagodnych, przez słodkie, po kwaśnie, nawet z drobinkami grubej soli. Myślę, że te dodatki można byłoby wykorzystać z powodzeniem przy sandaczu.

Ostatecznie większość pytanych o preferencje gości - również dyrektorka Zespołu Szkół Gastronomicznych Małgorzata Pawłowska - przyznała pierwszeństwo perliczce.

Na zakończenie trzygodzinnej uczty w hotelu Fado, specjalista od kuchni molekularnej Łukasz Konik, na oczach gości przygotował z całym zespołem i podał na deser twaróg potraktowany ciekłym azotem z musem miętowym, pomarańczą, emulsją z jeżyn, maliną, sezamem, kokosem oraz ciastkiem z greckiego filo, wykorzystywanym do produkcji bachlawy.

Zachwytom nie było końca. Wszyscy zadowoleni zapewniali, że pojawią się na kolejnej degustacji, którą zapowiedziała Małgorzata Wrońska.
- Dziś spotkaliśmy się po raz pierwszy, ale kolejną degustację chcemy przygotować już w maju. Planujemy pełen cykl od nowego sezonu po wakacjach - powiedziała.

Koniecznie trzeba dodać, że smakoszom czas umilał saksofonista Marcin Pesos Stachowiak, natomiast na osobne podziękowanie zasłużyli kelnerzy.

Kolacja w hotelu Fado pokazała, że to świetny pomysł na spędzenie czasu. I powinien się przyjąć bez względu na dzień tygodnia

Tekst i foto Hanna Kaup
Fotorelacja z wieczoru:

http://www.egorzowska.pl/pokaz,galeria,0,0,2016-04-21_szesciu_najlepszych_szefow_kuchni_prz,

http://www.egorzowska.pl/pokaz,galeria,0,0,2016-04-21_szesciu_najlepszych_szefow_kuchni_,
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć

szesciu najlepszych szefow kuchni przez trzy god, zdjęcie 2/7

szesciu najlepszych szefow kuchni przez trzy god, zdjęcie 3/7

szesciu najlepszych szefow kuchni przez trzy god, zdjęcie 4/7

szesciu najlepszych szefow kuchni przez trzy god, zdjęcie 5/7

szesciu najlepszych szefow kuchni przez trzy god, zdjęcie 6/7

szesciu najlepszych szefow kuchni przez trzy god, zdjęcie 7/7


20 kwietnia 2016 14:01, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Komentarze:


jak mozna bylo sie dostac na te degustacje czy tylko wybrancy mogli czy bylo to komercyjne wydzrzenie z platnym wejsciem..tego info brajkuje
Anonim_4293, 25.04.2016, 08:30, 37.131.160.82 ##

"Kultura" żarcia i chlania... Niezdrowe nawyki powodują otyłość społeczeństwa.
Anonim_5313, 25.04.2016, 08:36, 37.128.27.44 ##

To oczywiste, że płatne. Kto komu za darmo zaserwuje tyle potraw? Gotowanie i jedzenie dziś w modzie, więc jak ktoś lubi i chce, płaci i ma
Anonim_1513, 25.04.2016, 08:55, 62.233.132.163 ##

"świetny pomysł na spędzenie czasu. I powinien się przyjąć bez względu na dzień tygodnia" oczywiście - rząd zafunduje dopłatę 1000+ do kosztów konsumpcji... dopłatą objęte będą drugie butelki wina... pierwsza za własna kasę...
Anonim_5313, 25.04.2016, 16:43, 87.205.49.130 ##

"Pustki na talerzach potwierdziły jego opinię." - nie musieli myc talerzy!
Anonim_5313, 25.04.2016, 16:50, 87.205.49.130 ##

Serwis www.egorzowska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy, które są wyłączną własnością ich autorów.

Przebudowa Spichrzowej
Ostatnie przygotowania do rozpoczęcia przebudowy ulicy Spichrzowej. Konsorcjum firm TORMEL i WUPRINŻ, przebuduje ostatni, półkilometrowy odcinek ulicy Spichrzowej. Pierwsze prace ruszą ... <czytaj dalej>
UMCS z Jazz Clubem Pod Filarami
80 lat UMCS w Lublinie z Jazz Clubem „Pod Filarami”. W dniach 14 -17 maja 2024 roku w Akademickim Centrum Kultury ... <czytaj dalej>
Remont schodów
Nowe schody na Piaskach, obok lecznicza zieleń. Rusza remont schodów przy ul. Bohaterów Westerplatte, zejście do ul. Sczanieckiej. Skarpa przy schodach ... <czytaj dalej>
Obchody 900-lecia jubileuszu
W sobotę 11 maja br. w Ośnie Lubuskim odbędą się uroczyste obchody z okazji dziewięćsetlecia ustanowienia biskupstwa lubuskiego. Przygotowania do tej ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Rekordowy Babimost
Port lotniczy Zielona Góra-Babimost z rekordem w Europie. Port Lotniczy Zielona ... <czytaj dalej>
Na pomoc AJP
Koncert charytatywny na rzecz pomocy dla Akademii im. J. z ... <czytaj dalej>
Majowe miejskie granie
W majowej atmosferze mieszkańcy gorzowskich osiedli będą mogli posłuchać muzyki ... <czytaj dalej>
Energia z ceną dynamiczną
Od 24 sierpnia 2024 r. będzie możliwe zawarcie umowy z ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« kwiecień 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - uniejow.jpg
admin ego:
Zdał osiem matur na 100 procent
Zdał 8 matur na 100 proc. 8 matur na 100 ... <czytaj dalej>
admin ego:
Po prostu Ponidzie
Właśnie zdałam sobie sprawę, że od miesiąca karmię Waszą wyobraźnię ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Bez makijażu?
5 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Makijażu, poświęcony promowaniu naturalnego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Karol:
Deciding Household Edge In Roulette 무료슬롯 <czytaj dalej>
Lowell:
What Can Be A Student Loan? 무직자대출 <czytaj dalej>
Staryh:
Ale pitolenie. Ani słowa o kolejce do "znachora" o bólu w krzyżu, o polityce i innych przyjemnościach wątpliwych u będących starymi l <czytaj dalej>
Anonim_7573:
Starość

Widziałem ją wczoraj

Stała u drzwi werandy

Lewa ręką trzymała laskę
prawą chciała nacisnąć <czytaj dalej>
Anonim_7511:
internat wybudowano dzięki pieniądzom przekazanym z rządu pisu warto podkreslić

podobnie jak szkołę muzyczną i plastyczną przy kwar <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej