Jesienna pora to idealny czas na grzybobranie. WÄ™drówki po lesie w poszukiwaniu grzybów sÄ… niezwykle przyjemne, a powrót do domu z koszem wypeÅ‚nionym aromatycznymi leÅ›nymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwoÅ›ci. Grzybobranie bywa wyjÄ…tkowo atrakcyjne, jeÅ›li wÅ›ród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami.
SÄ… to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze wzglÄ™du na wyborny smak oraz leÅ›ny aromat. Borowiki uznaje siÄ™ również za wartoÅ›ciowe ze wzglÄ™du na zawarte w nich bogactwo skÅ‚adników odżywczych.
Spotkanie z borowikiem – kiedy i gdzie?
Borowiki szlachetne możemy zbierać od lipca do listopada. RosnÄ… w zasadzie we wszystkich typach lasów, zarówno liÅ›ciastych, iglastych jak i mieszanych. Jednak najwiÄ™cej znajdziemy ich przy Å›wierkach, sosnach, dÄ™bach oraz bukach, gdyż wÅ‚aÅ›nie z tymi gatunkami drzew wchodzÄ… w tzw. mikoryzÄ™. Mikoryza to swego rodzaju wspóÅ‚praca miÄ™dzy grzybem a drzewem, przynoszÄ…cÄ… obu stronom korzyÅ›ci. DziÄ™ki grzybom drzewa sÄ… w stanie pobierać wiÄ™cej substancji odżywczych z gleby, co wpÅ‚ywa pozytywnie na ich zdrowie i wzrost. W zamian grzyby otrzymujÄ… produkty fotosyntezy: cukry, których nie sÄ… w stanie same wytworzyć.
Borowik atrakcyjny z wyglÄ…du
Borowik szlachetny to prawdziwy arystokrata wÅ›ród grzybów. Nawet z wyglÄ…du prezentuje siÄ™ bardzo dostojnie. Kapelusz i znajdujÄ…ce siÄ™ pod kapeluszem rurki oraz trzon mÅ‚odego borowika sÄ… biaÅ‚e lub kremowe. Z wiekiem kapelusz i trzon brÄ…zowiejÄ…, a rurki stajÄ… siÄ™ zielonkawe. Kapelusz zwykle osiÄ…ga Å›rednicÄ™ od piÄ™ciu do 25 centymetrów. Jego skórka jest sucha i matowa. Trzon u starszych okazów wydÅ‚uża siÄ™ i dodatkowo pokrywa jasnobrÄ…zowÄ… siateczkÄ…. Wysokość trzonu zazwyczaj mieÅ›ci siÄ™ w granicach od piÄ™ciu do 20 centymetrów, a jego grubość od dwóch do szeÅ›ciu. Miąższ tego grzyba jest biaÅ‚y - u mÅ‚odych osobników jÄ™drny i twardy, u starszych staje siÄ™ gÄ…bczasty. Po naciÄ™ciu kapelusza zachowuje swój biaÅ‚awy kolor, nie sinieje i nie odbarwia siÄ™, jak może mieć to miejsce w przypadku grzybów czÄ™sto mylonych z borowikiem szlachetnym.
WyjÄ…tkowy smak borowika
To wÅ‚aÅ›nie smak borowika szlachetnego sprawia, że jest on tak cennÄ… zdobyczÄ… dla grzybiarza. Intensywny i aromatyczny, a przy tym Å‚agodny i przyjemny i subtelnie orzechowy – po prostu bardzo smaczny. DziÄ™ki tym walorom smakowym borowik szlachetny znajduje wiele zastosowaÅ„ w kuchni. Do tego jest bardzo uniwersalny i można wykorzystać go na wiele sposobów. Z borowików szlachetnych można przyrzÄ…dzić wiele prostych domowych daÅ„. Garść prawdziwków podsmażonych na maÅ›le czy sos grzybowy podany z kaszÄ… to niezwykle wartoÅ›ciowe, urzekajÄ…ce smakiem i aromatem posiÅ‚ki, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaÅ›cie minut. Borowik szlachetny nierzadko pojawia siÄ™ także na wykwintnych przyjÄ™ciach, na przykÅ‚ad w postaci gÄ™stych kremów czy oryginalnego carpaccio, przyrzÄ…dzonego z surowego grzyba oraz wielu innych wybitnych daÅ„ i przekÄ…sek.
- Borowiki szlachetne dajÄ… mnóstwo możliwoÅ›ci kulinarnych. Doskonale nadajÄ… siÄ™ do suszenia, mrożenia i marynowania – mówi ekspert polskiej marki Devaldano
Konrad Przepiórka. - Prawdziwki doskonale znoszÄ… te procesy, bez uszczerbku na aromacie i bez wiÄ™kszych strat wartoÅ›ci odżywczych. DziÄ™ki temu smakiem borowika szlachetnego możemy cieszyć siÄ™ caÅ‚y rok. Susz z borowików zachowuje piÄ™kny leÅ›ny zapach i jest doskonaÅ‚ym dodatkiem do tradycyjnego polskiego bigosu czy miÄ™s. Na Boże Narodzenie to wÅ‚aÅ›nie borowiki nadajÄ… prawdziwego grzybowego smaku farszom do uszek i pierogów czy Å›wiÄ…tecznej zupie grzybowej – dodaje.
Borowik pełen wartości
Na temat wartoÅ›ci odżywczych grzybów narosÅ‚o wiele mitów. WynikajÄ… one przede wszystkim z faktu, iż grzyby w 80 proc. skÅ‚adajÄ… siÄ™ z wody. W zwiÄ…zku z tym wiele osób docenia ich wykwintny smak, ale nie uznaje ich skÅ‚adu za wartoÅ›ciowy. Jest to bÅ‚Ä™dne zaÅ‚ożenie, ponieważ grzyby zawierajÄ… wiele wartoÅ›ci odżywczych ważnych dla organizmu czÅ‚owieka. Borowik szlachetny nie jest tu wyjÄ…tkiem. Przede wszystkim zawiera duże iloÅ›ci biaÅ‚ka. BiaÅ‚ko w tym grzybie skÅ‚ada siÄ™ z aminokwasów egzogennych – bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm i w zwiÄ…zku z tym bardzo cennych. W prawdziwku znajdziemy także wÄ™glowodany i kwasy tÅ‚uszczowe – te najlepsze dla zdrowia – wielonienasycone. Nie zabraknie także skÅ‚adników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo i potas oraz wielu witamin: A, B, C, D, E i PP. Borowik szlachetny niesie także pomoc w odchudzaniu, jest źródÅ‚em bÅ‚onnika, który usprawnia przemianÄ™ materii, a przede wszystkim jest niskokaloryczny – 100 g prawdziwka to zaledwie 23 kcal.
Z lasu, sklepu czy ze straganu?
Nie każdy ma możliwość wybrać siÄ™ na grzybobranie i wÅ‚asnorÄ™cznie zbierać grzyby. Daleka odlegÅ‚ość od terenów leÅ›nych, brak czasu, doÅ›wiadczenia i znajomoÅ›ci grzybów czÄ™sto uniemożliwiajÄ… pozyskiwanie leÅ›nych darów we wÅ‚asnym zakresie. Dodatkowo oczyszczenie oraz przetwarzanie leÅ›nych zbiorów jest niemaÅ‚ym kulinarnym wyzwaniem, wymagajÄ…cym czasu, cierpliwoÅ›ci i umiejÄ™tnoÅ›ci. Dotyczy to nie tylko borowików, ale wszystkich innych grzybów, które miewajÄ… różne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci i potrzebujÄ… innych metod obróbki. Zamiast zbierać, czyÅ›cić, suszyć i marynować grzyby w domowych warunkach, można Å›miaÅ‚o skorzystać z gotowych grzybowych przetworów lub Å›wieżych grzybów dostÄ™pnych na rynku.
KupujÄ…c grzyby w jakiejkolwiek formie, należy siÄ™gać tylko i wyÅ‚Ä…cznie po te, które pochodzÄ… ze sprawdzonych i godnych zaufana źródeÅ‚. Dotyczy to zarówno zakupu grzybów Å›wieżych, jak i przetworzonych. Warto pamiÄ™tać, że grzyby trujÄ…ce zawsze pozostajÄ… trujÄ…ce. Nawet po procesie suszenia zachowujÄ… swoje niebezpieczne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, a w suszu odróżnienie obcego rodzaju lub gatunku grzyba jest wyjÄ…tkowo trudne.
DbajÄ…c wiÄ™c o wÅ‚asne bezpieczeÅ„stwo, należy wybierać przede wszystkim grzyby pakowane, opatrzone etykietami z zestawem potrzebnych informacji na temat producenta, produktu i jego pochodzenia. Grzyby powinny posiadać wymagane atesty, gwarantujÄ…ce miÄ™dzy innymi bezpiecznÄ… jakość kontrolowanÄ… przez uprawnionego grzyboznawcÄ™ lub klasyfikatora grzybów.
Borowik na co dzień czy tylko od święta?
Borowik szlachetny to doskonaÅ‚y grzyb jadalny. Zdecydowanie warto zaprosić go na staÅ‚e do naszego menu. Po pierwsze, wyjÄ…tkowy smak i aromat borowika nada naszej kuchni wyjÄ…tkowoÅ›ci. Po drugie, ze wzglÄ™du na skÅ‚ad bÄ™dzie on wsparciem dla naszej wartoÅ›ciowej i urozmaiconej diety. Po trzecie, mnogość sposobów przechowywania borowika pozwala cieszyć siÄ™ nim caÅ‚y rok. Te argumenty przekonujÄ… szczególnie, jeÅ›li zależy nam, aby nasze gotowanie byÅ‚o smaczne, oryginalne, różnorodne i bliskie naturze.
Oprac. redakcja
Oni tu zostajÄ…
„ZostajÄ™!” to hasÅ‚o nowej kampanii promujÄ…cej Gorzów, która ma zwrócić uwagÄ™ na zalety naszego miasta, dziÄ™ki którym jest ono doskonaÅ‚ym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
NieczÄ™sto zdarza siÄ™, aby tradycyjnie Å›piewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeÅ„ na lat „dwieÅ›cie”. Tak wÅ‚aÅ›nie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doÅ›wiadczenia wiem, że najważniejsze sÄ… relacje bezpoÅ›rednie. Ustalenia, które zapadajÄ… wtedy ...
<czytaj dalej>