W próbowaniu kuchni Å›wiata nie ma nic zÅ‚ego, ale warto siÄ™gać po produkty z wÅ‚asnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszÄ… uwagÄ™ zasÅ‚uguje zwykÅ‚y burak ćwikÅ‚owy. To prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
KorzeÅ„ buraka kojarzy siÄ™ z cenionymi daniami kuchni staropolskiej – czerwonym barszczem lub ćwikÅ‚Ä… z chrzanem. Nasi przodkowie mieli dobrÄ… intuicjÄ™, umieszczajÄ…c buraki w swoim jadÅ‚ospisie, warzywo to zawiera wiele cennych witamin i mineraÅ‚ów, które zbawiennie wpÅ‚ywajÄ… na kondycjÄ™ naszego organizmu.
Sercu na ratunek
Buraki sÄ… cenione ze wzglÄ™du na bardzo dużą ilość azotanów – zwiÄ…zków chemicznych, które podnoszÄ… we krwi stężenie tlenku azotu. Dla organizmu oznacza to zmniejszenie zużycia tlenu przy jednoczesnej poprawie jego dystrybucji. U sportowców przekÅ‚ada siÄ™ to na zwiÄ™kszonÄ… wydolność pracy mięśni, a w rezultacie - podniesionÄ… wydajność. U pacjentów z hipertensjÄ… duża ilość azotanów przekÅ‚ada siÄ™ na obniżenie ciÅ›nienia krwi. Na efekty korzystnego wpÅ‚ywu buraków nie trzeba dÅ‚ugo czekać – jest on obserwowany już po szeÅ›ciu godzinach od spożycia, a dobroczynny efekt utrzymuje siÄ™ nawet przez dobÄ™. Ponadto buraki - dziaÅ‚ajÄ…c krwiotwórczo - wspierajÄ… ukÅ‚ad krwionoÅ›ny. Poleca siÄ™ je osobom cierpiÄ…cym na anemiÄ™, a nawet na biaÅ‚aczkÄ™.
Cel - zdrowy żołądek
SpożywajÄ…c buraki, wyÅ›wiadczamy przysÅ‚ugÄ™ także naszemu ukÅ‚adowi pokarmowemu. Burak jest produktem alkalizujÄ…cym, czyli zasadotwórczym, a wiÄ™c nie dopuszcza do zakwaszenia organizmu. Nasza dieta zbyt czÄ™sto obfituje w wysoko przetworzonÄ… żywność, biaÅ‚e pieczywo i sÅ‚odycze, które nasilajÄ… problemy żoÅ‚Ä…dkowe, burak natomiast pomaga zachować równowagÄ™ kwasowo-zasadowÄ…, gdyż normalizuje wydzielanie kwasu żóÅ‚ciowego. Jest nieoceniony w przypadku zgagi i sprawdza siÄ™ w leczeniu zaparć, gdyż stanowi cenne źródÅ‚o bÅ‚onnika. Dodatkowo, zakwas buraczany jest naturalnym probiotykiem dziÄ™ki dużej zawartoÅ›ci kwasu mlekowego wytwarzajÄ…cego siÄ™ podczas jego fermentacji.
Sprzymierzeniec w walce z wrogiem
Buraki swojÄ… intensywnÄ… barwÄ™ zawdziÄ™czajÄ… betaninie. Oprócz funkcji barwnika, ten naturalny kolorant jest Å›wietnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które nie tylko przyspieszajÄ… proces starzenia siÄ™, ale także uszkadzajÄ… struktury DNA, wywoÅ‚ujÄ…c nowotwory. Z tego wzglÄ™du zaleca siÄ™ spożywanie soku z buraków osobom walczÄ…cym z rakiem oraz tym po chemioterapii. PracÄ™ betanin wspierajÄ… antocyjany dziaÅ‚ajÄ…ce przeciwnowotworowo, a także rzadkie mineraÅ‚y: cez, rubid i kobalt, które, jak siÄ™ przypuszcza, mogÄ… hamować raka. O nasze dobre samopoczucie walczy także betaina – siostra betaniny. Ten zwiÄ…zek chemiczny redukuje zÅ‚y cholesterol i odtruwa wÄ…trobÄ™, dodatkowo obniżajÄ…c poziom homocysteiny - aminokwasu, który prowadzi do rozwoju miażdżycy.
W trosce o zdrowie seniorów
Buraki sÄ… szczególnie polecane kobietom w ciąży, gdyż zawierajÄ… sporo kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym pÅ‚odu. Starsi ludzie także powinni dbać o obecność tego warzywa w diecie, gdyż krzem zawarty w burakach bierze udziaÅ‚ w procesie absorpcji wapnia, zapobiegajÄ…c osteoporozie. Już dwa, trzy buraki dziennie zapewniajÄ… wiÄ™kszy dopÅ‚yw krwi do mózgu, a wiÄ™c wpÅ‚ywajÄ… na poprawÄ™ pamiÄ™ci i zapobiegajÄ… pierwszym oznakom demencji. Niektóre badania wskazujÄ… na pozytywny wpÅ‚yw buraków na stan osób dotkniÄ™tych chorobÄ… Alzheimera. To czerwone warzywo jest szczególnie cenione przez kobiety po 50. roku życia, gdyż Å‚agodzi skutki menopauzy, takie jak uderzenia gorÄ…ca czy nierówna praca serca.
Wycisnąć zdrowie do ostatniej kropli
Czerwone buraki to nie tylko barszcz i ćwikÅ‚a. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać siÄ™ ponieść fantazji i z tradycyjnych buraczków wycisnąć sok lub przyrzÄ…dzić zupÄ™-krem albo nawet buraczanego tatara. Ale uwaga! Dobroczynne betalainy sÄ… dość nietrwaÅ‚e i ulegajÄ… wypÅ‚ukaniu podczas gotowania w wysokiej temperaturze.
- Jeżeli już zdecydujemy siÄ™ na obróbkÄ™ termicznÄ…, warto postawić na zupÄ™ lub buraki pieczone w skórce. Zachowamy w ten sposób wiÄ™kszÄ… ilość cennych witamin – wyjaÅ›nia ekspert firmy Rabenhorst
Katarzyna BarwiÅ„ska. - Jeżeli chcemy jeszcze bardziej skorzystać z dobroczynnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci tych wspaniaÅ‚ych warzyw, powinniÅ›my postawić na soki wÅ‚asnorÄ™cznie wyciskane. Osoby, które nie majÄ… czasu albo chÄ™ci na wyciskanie buraków w domu, mogÄ… skorzystać z gotowych soków z buraka dostÄ™pnych w sklepach. Warto wtedy stawiać na soki tÅ‚oczone prosto z warzyw, najlepiej ekologiczne, pochodzÄ…ce ze sprawdzonego źródÅ‚a. Warto wiedzieć, że burak sam w sobie jest tak intensywnie smaczny oraz bogaty w witaminy i wartoÅ›ci, że caÅ‚kowicie niepotrzebne sÄ… w soku jakiekolwiek dodatki sÅ‚odzÄ…ce lub sztuczne witaminy. WartoÅ›ciowym dodatkiem do soku z buraka może być natomiast naturalny sok cytrynowy, który sprzyja zachowaniu betalain – dodaje Katarzyna BarwiÅ„ska.
Buraki to źródÅ‚o energii i wielu cennych witamin. Można je polecić niemal każdemu: sÄ… niskokaloryczne, peÅ‚ne witamin i skÅ‚adników mineralnych, a przy tym nie zawierajÄ… tÅ‚uszczu. Przeciwwskazania? PosiadajÄ… dość wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że osoby z cukrzycÄ… powinny ich unikać. Wszyscy inni zaÅ› zdecydowanie powinni wÅ‚Ä…czyć je do swojej codziennej diety.
Oprac. wg rabenhorst.de
Foto archiwum własne
Oni tu zostajÄ…
„ZostajÄ™!” to hasÅ‚o nowej kampanii promujÄ…cej Gorzów, która ma zwrócić uwagÄ™ na zalety naszego miasta, dziÄ™ki którym jest ono doskonaÅ‚ym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>200 lat dla pani Zofii
NieczÄ™sto zdarza siÄ™, aby tradycyjnie Å›piewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeÅ„ na lat „dwieÅ›cie”. Tak wÅ‚aÅ›nie ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doÅ›wiadczenia wiem, że najważniejsze sÄ… relacje bezpoÅ›rednie. Ustalenia, które zapadajÄ… wtedy ...
<czytaj dalej>