






Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw, ale współcześnie coraz częściej tradycja ustępuje miejsca nowoczesności.
W województwie lubuskim rodziny nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnych pierogów, smażonego karpia czy barszczu czerwonego, jednak w porównaniu do ostatnich lat pojawia się więcej potraw w nowej odsłonie. Mieszkańcy tego regionu chętniej niż kiedyś korzystają również z produktów, które ułatwiają gotowanie*.
Uroczysta kolacja wigilijna, łamanie się opłatkiem, śpiewanie kolęd… bożonarodzeniowa tradycja wciąż obecna w polskich domach, coraz częściej wzbogacana jest o nowe zwyczaje. W województwie lubuskie prawie 1/3 rodzin zauważa zmianę w liczbie potraw, które pojawiają się na świątecznych stołach. Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki Winiary 24 proc. mieszkańców tego regionu wzbogaca wigilijne menu o nowe dania. Podczas ich przygotowania, aby oszczędzić czas, 24 proc. lubuskich rodzin korzysta z produktów, które pomagają przyrządzić odpowiednio doprawione dania.
W województwie lubuskim prawie 1/4 rodzin nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu. Choć przygotowujemy go od lat, nadal sprawia nam sporo trudności. Największym problemem jest uzyskanie odpowiedniego smaku (41 proc.), a także ścieranie (18 proc.) i obieranie buraków (13 proc.). Dlatego 27 proc. lubuskich pań domu korzysta podczas świątecznych przygotowań z gotowych produktów.
Ulubionym barszczem czerwonym Polaków jest Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa Winiary, który dzięki kompozycji polskich buraków, czosnku, cebuli, ziół i przypraw gwarantuje doskonały smak, idealne doprawienie i intensywny kolor. Aby urozmaicić tradycyjny smak wigilijnej zupy, można podać ją z krewetkami. To zaskakujące i pyszne połączenie z pewnością skradnie serca domowników.
Barszcz to niejedyna ulubiona, wigilijna potrawa mieszkańców województwa lubuskiego! Podczas świąt na lubuskich stołach pojawia się także sałatka jarzynowa, którą ponad połowa mieszkańców regionu uważa za swoją specjalność. W prosty sposób możemy urozmaicić tradycyjną i lubianą wersję, dodając do niej marynowaną dynię oraz suszone pomidory. Wyrazisty smak tak skomponowanych warzyw doskonale podkreśli Majonez Dekoracyjny Winiary.
Lubuszanie nie wyobrażają sobie świąt również bez pierogów z kapustą i grzybami. Możemy przygotować je w nieco innej wersji – na przykład z soczewicą, i podać z aromatycznym Sosem borowikowym wykwintnym z linii sosów popisowych marki Winiary. Zielona odmiana soczewicy z ziołami oraz przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne Winiary, w cieście pierogowym, to znakomity wybór na postne wigilijne danie.
*Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
Więcej propozycji http://www.swiateczna12.pl/przepisy-szczegoly-50.html
Oprac. redakcja
foto http://www.swiateczna12.pl
« | luty 2025 | » | ||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |