wtorek 21 stycznia 2025     Agnieszka, Inez, Jarosław
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Nie marnuj
eGorzowska - 11997_grKvUv7rTMwY3ehxLoLE.jpgTylko w Polsce co roku 5 mln ton żywności trafia do kosza. Przypominamy, jak nie marnować jedzenia.

Niewyrzucanie jedzenia to nie tylko dbałość o swój portfel, ale i o środowisko.

Mogłoby się wydawać, że za wyrzucanie jedzenia odpowiadają głównie restauracje, hotele czy sklepy. Ale stamtąd pochodzi niespełna 10 proc. produktów spożywczych. Najwięcej z nich trafia do kosza w gospodarstwach domowych. Polscy konsumenci wyrzucają rocznie aż 3 mln ton (ponad 60 proc.) żywności.
Do takich wniosków doszli autorzy raportu „Przeciwdziałanie Marnowaniu Żywności” Najwyższej Izby Kontroli. Jak zaznaczają, wyniki mogą być niepełne. Istnieje zatem prawdopodobieństwo, że skala problemu jest jeszcze większa. Wzrost świadomości społecznej i wdrożenie odpowiednich działań przez każdego konsumenta są więc kluczowe dla ograniczenia rozmiaru zjawiska.
– Wielu sytuacji, w których marnuje się jedzenie, można uniknąć. W tym celu należy odpowiednio przemyśleć konsumpcję. Na przykład, robiąc zakupy z przygotowaną wcześniej listą, prawdopodobnie nie kupimy więcej produktów, niż rzeczywiście potrzebujemy. Warto również wystawiać produkty z krótszą datą przydatności na przód lodówki, stosując tzw. FIFO, czyli „First In – First Out”. Ta zasada zakłada, że najpierw korzysta się z żywności, która jako pierwsza pojawiła się w kuchni. Dzięki temu szansa, że jedzenie zostanie zapomniane jest mniejsza – mówi lider Akademii Ekologicznej Amest Otwock Felice Scoccimarro.

Jak nie marnować żywności w domu?

Niezwykle istotne w gospodarstwie domowym jest planowanie posiłków i zakupów oraz ich odpowiednie przechowywanie. Często jedzenie trafia do kosza, gdy nie nadaje się już do spożycia. Zazwyczaj dlatego, że przeleżało swój czas przydatności lub utraciło właściwości na skutek działania czynników zewnętrznych, np. promieni słonecznych, wilgoci oraz wysokich temperatur.
– Upał w połączeniu z intensywnym światłem dziennym powoduje, że owoce i warzywa szybko tracą swój apetyczny wygląd i smak. W tym przypadku wzrasta też ryzyko rozwoju groźnych bakterii, które powodują, że produkty przestają być zdatne do spożycia. Aby ograniczyć taką możliwość, warto trzymać je w cieniu. Uwagę należy zwrócić również na mięso i nabiał, które powinny znaleźć się w lodówce. Wyjątkiem jest mleko UHT. Przed otwarciem temperatura pokojowa nie jest dla niego szkodliwa. Kierując się tymi zasadami będziemy mogli dłużej cieszyć się z wysokiej jakości zakupów – mówi Felice Scoccimarro.

Informacje na temat warunków przechowywania często znajdują się na etykietach. Można też znaleźć na nich adnotacje: „należy spożyć do”, która mówi o granicznej dacie bezpiecznej konsumpcji oraz „najlepiej spożyć przed”. Druga z nich wskazuje na dzień możliwej utraty jakości, a ta często nie rzutuje na zdatność do spożycia. Jeżeli chodzi o warzywa, owoce i mięsa sprzedawane luzem, pomocnych wskazówek mogą udzielić sprzedawcy. Łatwiej też zatroszczyć się o świeżość, gdy jedzenie trzyma się w odpowiednich opakowaniach.

Z jakich pojemników wielorazowych korzystać?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na symbol kieliszka i widelca, który informuje o dopuszczeniu opakowania do kontaktu z żywnością. Pierwszym wyborem będą te ze szkła. Materiał ten jest bezpieczny dla żywności, ale niestety łatwo się tłucze. Z drugiej strony, jego recykling jest także jednym z najbardziej opłacalnych i pozwala na ponowne wykorzystanie dużej części odpadów. Warto rozważyć również lunchboxy metalowe, które nie ulegają zniszczeniu tak łatwo, jak ich szklane odpowiedniki. Szukając połączenia trwałości i uniwersalności, można zdecydować się na wielorazowy pojemnik plastikowy. Dzięki możliwości wielokrotnego użycia, jego negatywny wpływ na środowisko będzie mniejszy niż w przypadku jednorazowego opakowania.

Oprac. red.


18 października 2022 08:22, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
W sprawie granicy polsko-niemieckiej
Publikujemy list marszałka województwa lubuskiego Marcina Jabłońskiego do minister spraw wewnętrznych RFN. Pani Nancy Faeser Minister Spraw Wewnętrznych Republiki Federalnej Niemiec Szanowna Pani Minister, Województwo Lubuskie ... <czytaj dalej>
Nowy szynobus
– Wiążemy z tym pojazdem wielkie nadzieje z poprawą jakości i stabilności połączeń kolejowych, zwłaszcza tutaj, na północy województwa – ... <czytaj dalej>
Bezrobocie bez zmian
Pod koniec ubiegłego roku stopa bezrobocia w Gorzowie była taka sama jak pod koniec 2023 roku i wynosiła 2,4% – ... <czytaj dalej>
Nie daj się oszukać
Uwaga! Oszuści podszywają się pod Krajową Administrację Skarbową. Ostrzegamy przed fałszywymi e-mailami, których autorzy podszywają się pod Krajową Administrację Skarbową. Wiadomości wysyłane ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Perły włoskiego baroku
Perły włoskiego baroku. Tak głosił program piątkowego (17 stycznia 2025 ... <czytaj dalej>
Polska Słowacja w Arenie
Męska reprezentacja Polski w futsalu zmierzy się ze Słowacją 4 ... <czytaj dalej>
Dawid i Kayah w wyjątkowym utworze
Kiedy przyjdą zabrać mnie w ostatnią podróż, ty słowo daj, ... <czytaj dalej>
Rzeczywistość, nad którą chce się zapłakać
Ostatnio dość często goszczę w różnych gorzowskich redakcjach radiowych. Dyskutujemy ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
«styczeń 2025»
PWŚCPSN
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Za darmo...
Nowy rok to okazja do nowych nieuczciwych działań, skierowanych do ludzi, którzy swój czas spędzają głównie przed ekranami komputera. Minęło Boże Narodzenie, minął nowy rok, więc w handlu nastał okres ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - krystyna pronko (2).jpg
admin ego:
Ukochałam flamenco (2)
Marta Pastuszko urodziła się i wychowała w Gorzowie Wielkopolskim, ale ... <czytaj dalej>
admin ego:
Można? Można
O czym można napisać w cyklu „Jednym słowem” w szarą ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Więcej darowizn bez podatku
Prawo.pl: więcej darowizn bez podatku w 2025 roku. W nowym roku, ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Najlepiej opłacani specjaliści w lubuskim
Zarabiamy mniej niż w innych regionach, ale i tak coraz ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_4148:
Co tu dużo mówić, Marta jest zjawiskowa <czytaj dalej>
Anonim_8776:
A zatrudnil juz tych kanarów za 5 mln żeby skasowali 3 mln strat na gapowiczach?
Jacus ma na bakier z matematyką.
Sam się pozadluzal <czytaj dalej>
Anonim_8776:
To jest piosenka Gorzowie mieście w którym umrę sobie <czytaj dalej>
Katarzyna:
♥️ <czytaj dalej>
Amonin 5555:
O ile podwyższy Jacuś z radnymi podatki i inne daniny dla mieszkańców, żeby komunikacja była za darmo?
Czy jest możliwość zmiany rady <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej