sobota 12 lipca 2025     Jan, Wera, Brunon
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Nie marnuj
eGorzowska - 11997_grKvUv7rTMwY3ehxLoLE.jpgTylko w Polsce co roku 5 mln ton żywności trafia do kosza. Przypominamy, jak nie marnować jedzenia.

Niewyrzucanie jedzenia to nie tylko dbałość o swój portfel, ale i o środowisko.

Mogłoby się wydawać, że za wyrzucanie jedzenia odpowiadają głównie restauracje, hotele czy sklepy. Ale stamtąd pochodzi niespełna 10 proc. produktów spożywczych. Najwięcej z nich trafia do kosza w gospodarstwach domowych. Polscy konsumenci wyrzucają rocznie aż 3 mln ton (ponad 60 proc.) żywności.
Do takich wniosków doszli autorzy raportu „Przeciwdziałanie Marnowaniu Żywności” Najwyższej Izby Kontroli. Jak zaznaczają, wyniki mogą być niepełne. Istnieje zatem prawdopodobieństwo, że skala problemu jest jeszcze większa. Wzrost świadomości społecznej i wdrożenie odpowiednich działań przez każdego konsumenta są więc kluczowe dla ograniczenia rozmiaru zjawiska.
– Wielu sytuacji, w których marnuje się jedzenie, można uniknąć. W tym celu należy odpowiednio przemyśleć konsumpcję. Na przykład, robiąc zakupy z przygotowaną wcześniej listą, prawdopodobnie nie kupimy więcej produktów, niż rzeczywiście potrzebujemy. Warto również wystawiać produkty z krótszą datą przydatności na przód lodówki, stosując tzw. FIFO, czyli „First In – First Out”. Ta zasada zakłada, że najpierw korzysta się z żywności, która jako pierwsza pojawiła się w kuchni. Dzięki temu szansa, że jedzenie zostanie zapomniane jest mniejsza – mówi lider Akademii Ekologicznej Amest Otwock Felice Scoccimarro.

Jak nie marnować żywności w domu?

Niezwykle istotne w gospodarstwie domowym jest planowanie posiłków i zakupów oraz ich odpowiednie przechowywanie. Często jedzenie trafia do kosza, gdy nie nadaje się już do spożycia. Zazwyczaj dlatego, że przeleżało swój czas przydatności lub utraciło właściwości na skutek działania czynników zewnętrznych, np. promieni słonecznych, wilgoci oraz wysokich temperatur.
– Upał w połączeniu z intensywnym światłem dziennym powoduje, że owoce i warzywa szybko tracą swój apetyczny wygląd i smak. W tym przypadku wzrasta też ryzyko rozwoju groźnych bakterii, które powodują, że produkty przestają być zdatne do spożycia. Aby ograniczyć taką możliwość, warto trzymać je w cieniu. Uwagę należy zwrócić również na mięso i nabiał, które powinny znaleźć się w lodówce. Wyjątkiem jest mleko UHT. Przed otwarciem temperatura pokojowa nie jest dla niego szkodliwa. Kierując się tymi zasadami będziemy mogli dłużej cieszyć się z wysokiej jakości zakupów – mówi Felice Scoccimarro.

Informacje na temat warunków przechowywania często znajdują się na etykietach. Można też znaleźć na nich adnotacje: „należy spożyć do”, która mówi o granicznej dacie bezpiecznej konsumpcji oraz „najlepiej spożyć przed”. Druga z nich wskazuje na dzień możliwej utraty jakości, a ta często nie rzutuje na zdatność do spożycia. Jeżeli chodzi o warzywa, owoce i mięsa sprzedawane luzem, pomocnych wskazówek mogą udzielić sprzedawcy. Łatwiej też zatroszczyć się o świeżość, gdy jedzenie trzyma się w odpowiednich opakowaniach.

Z jakich pojemników wielorazowych korzystać?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na symbol kieliszka i widelca, który informuje o dopuszczeniu opakowania do kontaktu z żywnością. Pierwszym wyborem będą te ze szkła. Materiał ten jest bezpieczny dla żywności, ale niestety łatwo się tłucze. Z drugiej strony, jego recykling jest także jednym z najbardziej opłacalnych i pozwala na ponowne wykorzystanie dużej części odpadów. Warto rozważyć również lunchboxy metalowe, które nie ulegają zniszczeniu tak łatwo, jak ich szklane odpowiedniki. Szukając połączenia trwałości i uniwersalności, można zdecydować się na wielorazowy pojemnik plastikowy. Dzięki możliwości wielokrotnego użycia, jego negatywny wpływ na środowisko będzie mniejszy niż w przypadku jednorazowego opakowania.

Oprac. red.


18 października 2022 08:22, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Rezygnacja marszałka Jabłońskiego
Marszałek Województwa Lubuskiego Marcin Jabłoński zapowiedział rezygnację ze sprawowanej funkcji. Zrobił to 11 lipca 2025 r. Szanowni Państwo, w związku z wydarzeniem ... <czytaj dalej>
Nie ma statusu kąpieliska
Publikujemy komunikat Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp. K O M U N I K A T Nr 5/2025 Państwowego Powiatowego Inspektora ... <czytaj dalej>
Wracają kontrole graniczne
7 lipca 2025 roku (o północy z niedzieli na poniedziałek) na granicy z Niemcami oraz z Litwą zostają wprowadzone tymczasowe ... <czytaj dalej>
Pieszo do Częstochowy
W okresie wakacyjnym diecezja zielonogórsko-gorzowska organizuje kilka pieszych pielgrzymek do Częstochowy. Pierwsza z nich, czyli pielgrzymka duszpasterstwa rolników, rozpoczęła się ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Sob-Mar" S.C. Marcin Wiązowski

ul. Walczaka 25 Bud.116 lok. 110, Gorzów Wlkp.
tel. 95 729 82 87
branża: Transport samochodowy <czytaj dalej>
"Śnieżka" Cukiernia Jan Frank

ul. Bolesława Chrobrego 29 A, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 63 03
branża: Cukiernie, cukiernicze sklepy <czytaj dalej>
"IBE" Usługi Internetowe

os. Zielona Kotlina 1, Gorzów Wlkp.
tel. 95 736 72 67
branża: Internet <czytaj dalej>

Kultura z wizytą na osiedlach
W ramach projektu „Kultura po sąsiedzku” odbędą się otwarte dla ... <czytaj dalej>
Ruszaj w Tramwajowe EkoLOVE
Razem z Mijesjkim Zakładem Komunikacji Inneko zaprasza do udziału w ... <czytaj dalej>
To wstęp do północnej obwodnicy miasta
Na ul. Górczyńskiej zmiany w organizacji ruchu. To wstęp do ... <czytaj dalej>
Wracają kontrole graniczne
7 lipca 2025 roku (o północy z niedzieli na poniedziałek) ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
«lipiec 2025»
PWŚCPSN
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
"Oni już tu są!" – polityczna groteska z muzyką w tle
W mieście G, znanym dotąd z gościnności, kultury i otwartości, ostatnio wydarzyło się coś doprawdy niebywałego. Otóż, według niektórych polityków z PiS (Elżbiety Rafalskiej i Jarosława Porwicha) – na potrzeby ... <czytaj dalej>
Złap drzewa w kadr
Pasjonujesz się fotografią i kochasz naturę? Weź udział w konkursie <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - ndianin.jpg
admin ego:
Muzyczna wizytówka Gorzowa – Matejki 3
Jak wielką i uznaną osobowością muzyczną jest dzisiaj, urodzona pod ... <czytaj dalej>
admin ego:
Warto odwiedzić arboretum w Glinnej
Przeczytałam kiedyś (nie pamiętam gdzie), że arboretum to żywe muzeum ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Trudna dieta eliminacyjna
Diety eliminacyjne nadal wzbudzają sporo kontrowersji zarówno wśród dietetyków i ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Rozlicz darowizny
Podatnicy mogą w rozliczeniu PIT uwzględnić darowizny przekazane m.in. na ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
m:
Jak to po co? Należy sprawdzic w rozpisce kosztów za ile te "elementy małej architektory", czy he he "symboliczne posadzenie Renety& <czytaj dalej>
Andrzej Trzaskowski:
A na cholerę ta "rewitalizacja"? Na targowisko idzie się na zakupy, a nie aby odpoczywać. Za dużo pieniędzy macie? To ustawcie toalety, <czytaj dalej>
Anonim_8559:
pozniej mamy wskaznik dzietnosci 1.12 urodzen na kobietę

jestesmy społeczeństwem wymierającym
te najazdy przybyszów z afryk <czytaj dalej>
Anonim_8559:
od jakiegos czasu swiat sie zrobił zje...ny
a winne temu są media

ludzie na ulicy chodzą i powtarzają co przeczytali co usł <czytaj dalej>
Anonim_6518:
prezes kozłowski ze swiata wg kiepskich
a jak Gorzów jest dymany prze Zieloną Górę
lotnisko za 250 mln nowy budynek budują w babim <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej