To było trzecie Miodobranie w Lubiszynie. W minioną niedzielę miód można było smakować nie tylko w naturalnej postaci, ale również jako dodatek do potraw, ciast i napojów.
23 sierpnia mszą św. o 13.00 rozpoczęły się uroczystości święta dożynkowego i pszczelarskiego w gminie Lubiszyn. Około 14.00 w barwnym korowodzie uczestnicy ponieśli sztandary, różnorodne w formie wieńce oraz chleb wypieczony z tegorocznych zbóż.
To było trzecie Miodobranie zorganizowane w Lubiszynie, ale pierwsze w kadencji wójta
Artura Terleckiego. - Wszystkie obrzędy i zwyczaje, które są tu prezentowane, idą według ustalonego scenariusza i tradycji, a gmina jako gospodarz poprawiła nieco organizację wydarzenia. Jak widać, w tym roku mamy takie same namioty, bo zależy nam na estetyce oraz wypromowaniu tego miejsca - mówił A. Terlecki.
Na boisku - jak co roku - stanęła scena, a wokół namioty poszczególnych sołectw. Dla dzieci zorganizowano gry i zabawy także z udziałem aktorów gorzowskiego Teatru im. J. Osterwy. Wystąpiły ludowe zespoły muzyczne i śpiewacze, a gwiazdą wieczoru była
Eleni.
W czasie Miodobrania zorganizowano konkursy dożynkowe. Jak zawsze dużą popularnością cieszył się konkurs na ciasto oraz potrawę, w których musiał jako składnik występować miód. Osobna komisja oceniała wieńce i sołeckie stoiska.
- Mieliśmy poważny problem z wyłonieniem najlepszych - informowała z ramienia organizatora
Grażyna Brzozowska. - Komisja oceniała 12 ciast i 11 potraw przygotowanych przez sołectwa, stowarzyszenia i osoby fizyczne. Najsmaczniejsze okazało się ciasto Teresy Krupieńczyk z Lubiszyna.
Komisja podkreślała delikatność i szlachetność wybranego wyrobu (nr11), w porównaniu z innymi, które - niestety - były zbyt twarde, za ciężkie i nie tak dobre, na jakie mogłyby wyglądać.
Drugie miejsce przyznano Miodobraniu z Baczyny. To wyjątkowe dzieło tworzyła
Anna Kramkowska przez trzy dni z pięciu przepisów. - Rzeczywiście z przerwami pracowałam nad nim trzy dni. Szukałam w różnych przepisach i z każdego wybierałam coś, co mi odpowiadało - wyjaśniała autorka ciasta, która zapraszała do namiotu swojego sołectwa urządzonego na wzór dawnej wiejskiej chaty. Można tam było spróbować zapraw warzywnych (np. ogórków w musztardzie), świeżych owoców czy pysznych żeberek z miodem sołtysa
Józefa Witkowskiego i nalewki na miodzie z cytryną.
Na trzecim miejscu w konkursie ciast znalazł się wypiek Stowarzyszenia Jarzębinki z Lubiszyna.
W konkurencji miodopotrawy pierwsze miejsce przyznano karkówce z miodem sołectwa Ściechów, drugie - ponownie
Teresie Krupieńczyk, ale tym razem za karkówkę, a trzecie - Stowarzyszeniu Jarzębinki za udka w zalewie miodowo-octowej.
Jeśli chodzi o dożynkowe wieńce, do oceny stanęło osiem, a za najpiękniejszy komisja uznała wieniec sołectwa Lubno (tysiąc złotych nagrody), drugie miejsce przyznano Lubiszynowi (600 zł), trzecie - Baczynie (400 zł), a pozostałe otrzymały po 200 zł nagrody.
Tekst i foto Hanna Kaup
Więcej zdjeć znajdziesz tu:
http://www.egorzowska.pl/pokaz,galeria,0,0,2015-08-24_iii_lubuskie_miodobranie,
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Komunikacja miejska w święta
Miejski Zakład Komunikacji w Gorzowie Wielkopolskim informuje o funkcjonowaniu komunikacji miejskiej w okresie Świąt Wielkanocnych.
30 marca (sobota):
linie tramwajowe nr 1, ...
<czytaj dalej>II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich.
W czwartek (28 marca), na ...
<czytaj dalej>Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ...
<czytaj dalej>Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ...
<czytaj dalej>