Na Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 34 produkty.
Gołąbki w kiszonej kapuście z ziemniakami oraz szynka tradycyjna wzbogaciły Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Gołąbki na Ziemię Lubuską przywieźli przesiedleńcy z Kresów Wschodnich. Gołąbki robi się z liści ukiszonej kapusty w całych głowach. Nie wiadomo, skąd wziął się pomysł na farsz z ziemniaków. Najprawdopodobniej jest pomysłem gospodyń wiejskich, które zaraz po II wojnie światowej zaczęły nadziewać gołąbki tym, co miały. Takie gołąbki stały się obowiązkową pozycją w okresie postu.
Receptura Szynki tradycyjnej opiera się na bazie XIX w. przepisów staropolskich z kresów wschodnich. Została przywieziona z przesiedleńcami z okolic Tarnopola w latach 40. XX wieku. Przepis ten znają i powielają mieszkańcy okolic Żar oraz Żagania, a recepturę przekazują z pokolenia na pokolenie.
Bardzo istotne jest pozyskanie odpowiedniego rodzaju mięsa. Szynkę tradycyjną wyróżnia skrupulatnie wyselekcjonowany mięsień szynki zrazowej dolnej z ligawką, odpowiednio dobrane przyprawy, kilkudniowe wędzenie i przechowywanie.
Przygotowane mięso na szynki nacierano mieszanką soli i soli peklowej, następnie układano warstwami w glinianych garnkach, przeznaczonych tylko do peklowania mięsa. Ten proces trwa od 7 do 10 dni, zależnie od pory roku i wielkości przygotowanych kawałków. Bardzo ważne jest przekładanie leżakowanego mięsa. Po zapeklowaniu poddawano je wędzeniu przez dwa kolejne dni. W pierwszy dzień - w niższej temperaturze - aby szynka załapała kolor, natomiast w drugi dzień - w znacznie wyższej, aby z szynki kapało. Do wędzenia takiej szynki używa się drewna owocowego lub dębowego.
oprac. redakcja
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne działanie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>Rozmowa z komisarzem Wojciechowskim
Komunikat w sprawie rolników.
Zgodnie z wczorajszą rozmową telefoniczną z komisarzem rolnictwa Januszem Wojciechowskim przekazuję, że na najbliższym i ostatnim w ...
<czytaj dalej>