To było już XIX Święto Chleba w Bogdańcu. Festyn trwał dwa dni.
XIX Święto Chleba oficjalnie rozpoczęło się 23 sierpnia o 15.00 w zespole pałacowo-parkowym w Stanowicach. Gospodyni wydarzenia wójt
Krystyna Pławska, w towarzystwie poseł
Krystyny Sibińskiej, przewodniczącego Sejmiku Województwa Lubuskiego
Tomasza Możejki i starosty powiatu gorzowskiego
Józefa Kruczkowskiego zaprosiła wszystkich do świętowania i zabawy.
Na scenie w muzycznym koncercie prezentowały się Gwiazdy Bogdanieckiej Estrady, a na placu można było nie tylko przysiąść i posłuchać występów, ale też wziąć udział w licznych zabawach, oglądać przygotowane przez sołectwa stoiska i smakować tradycyjnych potraw. Był Turniej Rodzinny i Wędkarski, były konkursy na najpiękniejszy wieniec dożynkowy czy najlepszy smak regionu.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2014 oceniało trzyosobowe jury w składzie: przewodnicząca
Janina Cytlak oraz
Teresa Grzywaczewska i
Monika Wilk. Co przygotowały poszczególne sołectwa?
Bogdaniec – gulasz z dzika z kopytkami;
Jasiniec – kołacz babci Klimki, sernik staropolski z żurawiną;
Podjenin – czarną zupę;
Racław – kapuśniaczki w cieście krucho-drożdżowym oraz placuszki grzybowe;
Stanowice – wyroby z ryb, filet z kurczaka;
Włostów – domowe przetwory z owoców i warzyw.
– Cieszy mnie, że co roku sołectwa przygotowując się do tego konkursu, bardzo się angażują, wyszukują dawne przepisy, szykują stoiska. Sołectwa zaczynają słynąć z jakiegoś rodzaju potraw, więc doskonalą się w tej dziedzinie. I tak Racław to nasze centrum placków ziemniaczanych, które robią doskonale. Tym razem zaskoczyli nas plackami grzybowymi. W taki sposób powstaje sołecka tradycja kulinarna – podsumowała Janina Cytlak.
– Kiedy przyglądam się jako członek komisji przygotowaniom, dekoracjom, a przede wszystkim potrawom, widzę, jak bardzo zależy sołtysom i radom sołeckim na tym konkursie, jak wieś się angażuje. W tym roku mnie osobiście urzekło stoisko sołectwa Bogdaniec – nie tylko potrawa, ale podanie jej, przygotowanie, stworzenie piosenki o Bogdańcu, całość zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie – dodała Teresa Grzywaczewska.
Swoją opinię wyraziła również Monika Wilk:
– Ten konkurs jest bardzo ważny dla tworzenia tożsamości naszych małych ojczyzn. Z jednej strony tradycja, wyszukiwanie babcinych przepisów, a z drugiej – młodość i chęć rywalizacji. Na tych stoiskach jest dużo młodych osób, młodzieży i dzieci, które wraz z osobami starszymi są autorami pysznych kulinarnych przysmaków. Co roku poprzeczka podnoszona jest wyżej, a jednocześnie integracja sołecka coraz bardziej się zacieśnia, widać radość ze wspólnej pracy.
Z uwagi na bardzo wysoki poziom konkursu ostatecznie jury przyznało same pierwsze nagrody.
Obrzędy i widowisko związane z tradycją pieczenia chleba oraz ślubowanie adeptów piekarnictwa i cukiernictwa odbyło się w niedzielę, 24 sierpnia w Bogdańcu. Tam też wystąpili nieco starsi soliści J
ulia Bury, Aleksandra Jach i
Łukasz Reks. Gwiazdą wieczoru był zespół „Raz, Dwa, Trzy”. Zdjęcia z koncertu obejrzysz tu:
http://www.egorzowska.pl/pokaz,galeria,0,0,2014-08-25_ram_dwa_trzy_koncert,
Tekst i foto Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich.
W czwartek (28 marca), na ...
<czytaj dalej>Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ...
<czytaj dalej>Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ...
<czytaj dalej>Kalwaria Rokitniańska
W piątek 22 marca diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w tygodniu ...
<czytaj dalej>