
W piątek, 20 października, od 9.00 najlepsi gorzowscy kucharze przygotują przysmaki z dyni. Okazją do tego będzie V Festiwal Dyni i Chryzantemy.
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni. Daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się przygotowywana z dyni zupa.
Czego potrzebujemy do jej przygotowania? Jak długo trwa jej gotowanie? Jakich kulinarnych sztuczek użyć w procesie przygotowania? O tym opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w piątek 20 października na ryneczku przy ul. Jerzego.
Uczniowie gorzowskiego Gastronomika będą gotować pod okiem nauczycieli – najlepszych kucharzy w Gorzowie. Gotowanie rozpocznie się około 9.00, a degustacja dwa kwadranse później. W menu będzie zupa z dyni i dyniowy bigos.
Okazją do wspólnego gotowania będzie V edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy, organizowanego przez Gorzowski Rynek Hurtowy Zespół Szkół Gastronomicznych i Miasto Gorzów.
Oprac. redakcja
Umowy koalicyjne bez podstaw prawnych
Samorządowe "umowy koalicyjne": polityczna konieczność czy wypaczenie demokracji?
W samorządach, w których w ostatnich wyborach Koalicja Obywatelska nie wprowadziła swojego prezydenta/wójta/burmistrza, ...
<czytaj dalej>Bezrobocie w górę
W lutym w Gorzowie było zarejestrowanych 1 508 bezrobotnych; ich liczba wzrosła o 62 osoby; wyrejestrowano 358 osób, zarejestrowano 420. ...
<czytaj dalej>Rozlicz PIT w Gorzowie
Od blisko miesiąca podatnicy mogą składać swoje roczne deklaracje PIT. Spora część naszego podatku PIT zasila budżet samorządu. W ten ...
<czytaj dalej>Maturzyści i misjonarze
W niedzielę 16 marca już po raz czterdziesty siódmy odbędzie się tradycyjna Pielgrzymka Maturzystów Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej na Jasną Górę. Hasłem ...
<czytaj dalej>