






W dzisiejszym świecie moda obowiązuje nie tylko w handlu odzieżą. Podlegają jej również producenci i sprzedawcy roślin oraz nawozów. - Bio i eco to powrót do natury i tego, co prawdziwe, nieskażone chemią - mówił w niedzielę dziennikarz programu "Rok w ogrodzie" Marek Jezierski.
Po raz pierwszy wiosennych porad w Centrum Ogrodniczym Żelazny udzielał w tym roku Witold Czuksanow. Drugim specjalistą był Marek Jezierski, który 12 kwietnia odpowiadał na liczne pytania klientów Centrum.
- Wszystkie były bardzo ciekawe, ale skupiliśmy się dziś na przycinaniu, bo zauważyłem, że ludzie najbardziej tego się boją. A tu nie ma się czego bać. Nawet jak roślina wygląda na uschniętą, należy ją właściwie przyciąć, zostawiając dwa, trzy oczka na gałęzi, potem odpowiednio nawozić i poczekać, bo każdej trzeba dać szansę - mówił M. Jezierski.
Podkreślił też, że kupowanie roślin w takich miejscach jak Centrum Żelazny oznacza gwarancję ich jakości. - Niestety, muszę powiedzieć, że kupując tanie rośliny w hipermarketach, w ogromnej większości przypadków kupujemy sobie problem. Te rośliny częściej chorują i szybciej giną, szczególnie gdy stawiamy je w pomieszczeniach - dodał. Z kolei szef Żelaznego Grzegorz Pintal zapewnił, że zawsze sprowadza towar wyselekcjonowany.
Kwiaty ogrodowe i balkonowe dostępne w Centrum Ogrodniczym Żelazny
Obaj specjaliści zachęcali do tworzenia nawet małych ogródków. - Śmiało da się stworzyć miniogród na balkonie, tarasie czy w niewielkich pojemnikach - mówił Marek Jezierski. - Można wybierać do uprawy zarówno pomidory, jak i paprykę, fasolkę szparagową, ogórki czy dynie. Można nawet posadzić w donicach drzewka owocowe tzw. kolumnowe: grusze, jabłka, brzoskwinie czy nektarynki. A gdybyśmy mieli wątpliwości, co stanie się z nimi w czasie urlopu, to nie ma się co obawiać, bo dysponujemy dziś także specjalnymi odmianami podłoża, które na dłużej utrzymuje wodę.
Ogród daje dużo radości. Po ciężkim dniu pozwala szybko się zrelaksować, a widok pięknych kwiatów czy dorodnych owoców będzie cieszył oko i pozwoli zawsze mieć coś zdrowego pod ręką.
A oto drzewa i krzewy, które warto mieć ze względu na pełne witamin owoce. Można je kupić w Centrum Ogrodniczym Żelazny:
Rokitnik zwyczajny to krzew doskonale znany naszym babciom. Jego owoce znalazły zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdzają się w okresie jesienno-zimowym. Ten skarbiec witaminy C Rosjanie nazywają Złotem Syberii, gdyż zawiera ponad 190 substancji pozytywnie oddziałujących na zdrowie: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy.
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) to wieloletnie pnącze należące naturalnie występujące w Chinach, Korei i na Syberii, ale i w Polsce staje się coraz popularniejszą rośliną ogrodową. - Jej owoce doskonale nadają się na nalewki i do herbaty - informuje ekspert ogrodnictwa Marek Jezierski.
Kolcowój pospolity - inaczej szkarłatny lub chiński - to płożący się krzew, który dorasta do 3 metrów. Jego owoce bogate w przeciwutleniacze, minerały i witaminy znane są pod nazwą Goji (w sklepach sprzedawane jako jagody goji).
Aktinidia, czyli minikiwi zawiera m.in. cynk i liczne związki mineralne. - W odróżnieniu do kiwi, które kupujemy w sklepach, zjada się je w całości. Jest doskonałe na surowo - uzupełnia Marek Jezierski.
Borówka amerykańska jest coraz popularniejszym owocem na naszych stołach, ale wciąż dość drogim. Stąd jest chętnie sadzona w przydomowych ogrodach
.
Drzewa rajskich jabłoni będą cieszyć ogrodników nie tylko z powodu owoców, które doskonale nadają się np. z jarzębiną na konfitury, do kandyzowania czy octu albo jako zagęstnik, ale też ze względu na obfite kwitnienie. - One nas ciągle czymś zaskakują. Kwitnące na czerwono lub biało drzewko rajskie może mieć czerwone owoce, ale już kwiaty z odcieniem liliowym dają owoce żółte - wyjaśnia specjalista.
Pigwa właściwa rzadziej uprawiana jest w naszych ogrodach. Można już zasadzić szczepione drzewo, którego owoce również doskonale nadają się na konfitury.
Także żurawinę warto uprawiać w ogrodzie. - Ma doskonałe właściwości lecznicze, szczególnie w chorobach nerek, ale też świetnie nadaje się na nalewki - przypomina Grzegorz Pintal.
Tekst i foto Hanna Kaup
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
« | luty 2025 | » | ||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |