czwartek 28 marca 2024     Aniela, Sykstus, Joanna
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
Nadmiar wyboru nie ułatwia
eGorzowska - 12437_eQ5SlHHIoRpqDLZz0oeo.jpg27 marca to przede wszystkim święto ludzi teatru, upamiętniające rocznicę otwarcia Teatru Narodów w Paryżu (27.03.1957). Ponieważ z przysłowiami o teatrze jest tak sobie, postanowiłam wyszperać trochę związanych z nim związków frazeologicznych:
  • artystka/ artysta ze spalonego teatru,
  • deski teatralne,
  • dziać się za kulisami (kulisą nazywano element teatralnej dekoracji w formie ścianki lub kotary; zawsze umieszczano je po obu stronach sceny; dziś określamy tak wszelkie sprawy, których szczegóły utajniono),
  • grać od kulisy do kulisy (zbyt swobodnie odgrywać rolę, nadużywać gestów),
  • odegrać komedię,
  • robić komuś sceny,
  • sceniczny szept (jak wiadomo musi być głośniejszy od szeptu bibliotecznego, wyraźny i słyszany też przez osoby znajdujące się daleko od mówiącego, ale zdecydowanie cichszy od spokojnej mowy),
  • teatr działań wojennych,
  • toczyć rozmowy w kuluarach (kuluarem nazywano boczne pomieszczenie, służące do nieoficjalnych rozmów, spotkań bądź odpoczynku w przerwach; dziś mówimy tak o wszelkich sprawach załatwianych i omawianych nieoficjalnie),
  • wejść na afisz,
  • wejść w czyjąś rolę,
  • zrzucić maskę,
  • zgrywać się jak stary aktor.
Okazuje się, że „artysta ze spalonego teatru” nie zawsze określa kogoś, kto nie odnosi sukcesów. Życiorys jednego z najwybitniejszych artystów polskiej sceny Aleksandra Zelwerowicza pokazuje, że czasami trzeba traktować to dosłownie. Zelwerowiczowi przydarzyły się w trakcie kariery aż trzy pożary. Pierwszy w 1908 r., kiedy spłonął gmach łódzkiego teatru Victoria, drugi w 1911 r. gdy z kolejnego teatru, któremu dyrektorował (Teatr Polski ) również pozostały zgliszcza, a trzeci w 1920 r. Wtedy zniknął z powierzchni ziemi Teatr Wielki Sellina w Łodzi. Na szczęście, Zelwerowicz nie zniechęcił się. Zagrał w swoim życiu ponad 900 ról i wyreżyserował kilkaset spektakli.

Frazeologizmy teatralne warto podsumować zdaniem z poradnika językowego „Polski bez błędów”, w którym autorki (Magdalena Tytuła i Marta Łosiak) zauważają, że choć o kuluarach powinno się mówić wyłącznie w kontekście budynku, to „akurat w teatrze można prowadzić i rozmowy kuluarowe, i rozmowy zakulisowe, jednak w sejmie pozostają tylko kuluary, a na scenie politycznej – wyłącznie kulisy”.

W kalendarzu kulinarnym figuruje dziś Dzień Hiszpańskiej Paelli i Międzynarodowy Dzień Sera. Z paellą zetknęłam się wiele lat temu w Barcelonie i była to moja pierwsza styczność z taką różnorodnością owoców morza (bo tę wersję wybraliśmy). Podchodziłam do potrawy z… wielką ostrożnością i do dziś pamiętam jej wygląd oraz wyjątkowy smak. Nie były to niestety czasy powszechnego używania smartfonów, tylko wyliczonych klatek na kliszy analogowego aparatu, więc zamiast zdjęcia potrawy, mam obraz zapisany w pamięci.

Sery znam od najwcześniejszego dzieciństwa (mama robiła przepyszny ze zsiadłego mleka i w dodatku pozostawała nie mniej pyszna serwatka), ciągle jednak odkrywam nowe serowe smaki i pewnie życia mi nie starczy na poznanie wszystkich, bo na świecie można się doliczyć ponad czterech tysięcy gatunków (tylko w naszym kraju produkuje się ich około 90). Na fotografii serowy zawrót głowy prosto z holenderskiego miasta Gouda. Kupowanie w tym sklepie wcale łatwe nie było, bo nie od dziś wiadomo, że nadmiar czegokolwiek wyboru nie ułatwia. W podjęciu decyzji nie pomogła nawet degustacja produktów, niemniej do domu przyjechały z nami różnokolorowe kawałki serów o niezrównanym smaku i aromacie.


Garść serowych ciekawostek:
  • Najdroższym serem świata jest produkowany tylko w jedynym miejscu ser pula (magareći sir). Miejsce to znajduje się w Serbii, a pula jest serem wytwarzanym z mleka oślego z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Dekadę temu krążyła po sieci informacja, że całą jego roczną produkcję wykupił do swoich restauracji słynny tenisista Novak Djoković. Cena za 1 kg przekracza 1.000 euro.
  • Drugie miejsce wśród najdroższych serów zajmuje Caciocavallo Podolico – lokalny produkt z południa Włoch nazywany też serem końskim wcale nie z powodu mleka używanego do jego wyrobu, tylko z racji specyficznego sposobu dojrzewania w jukach powieszonych okrakiem na drewnianym koniu. Ma charakterystyczny kształt gruszki i jest produkowany z mleka rzadkiej odmiany krów.
  • Odrobinę tańsze, ale ciągle zawrotnie drogie są: ser White Stilton Gold wytwarzany tylko w trzech angielskich hrabstwach (700 euro/kg), Elch ze Szwecji (500 euro/kg), Wyke Farms Cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii (około 300 euro/kg) i Bitto Storico z Lombardii (250 euro/kg). Ten ostatni wytwarza się na wysokości 1.500 m n.p.m. w specjalnych kadziach w kształcie dzwonu. Surowcem jest mleko krowie i kozie, a kozy są przedstawicielkami autochtonicznej i zagrożonej wyginięciem rasy. Ser bitto jest jedynym serem na świecie mogącym dojrzewać nawet 10 lat.
  • Najbardziej unikalny i również nietani jest szwedzki ser z mleka klępy (samicy łosia) produkowany przez tylko jedno tylko gospodarstwo na świecie o nazwie Älgens Hus (Dom Łosiów). Klępę można doić jedynie trzy razy w roku, uzyskując za jednym razem od kilku milimetrów do kilku litrów mleka.
  • Najstarsze, chyba nie tylko europejskie ślady produkcji sera, odnaleziono na Kujawach. Pochodzą z fragmentów perforowanej ceramiki liczącej sobie około 7.700 lat.
Co najmniej w 20 miejscowościach w Europie i Kanadzie z serowej serwatki wytwarzany jest… prąd (!). Brzmi niewiarygodnie? A jednak to prawda. Będąca odpadem produkcyjnym serwatka trafia tam do biogazowni, gdzie poddawana jest działaniu odpowiednich bakterii, w rezultacie czego uwalnia się metan. Napędzany nim agregat produkuje energię wystarczającą dla zaspokojenia potrzeb miejscowości liczącej 1500 mieszkańców.

Tekst i foto Maria Gonta


27 marca 2023 07:53, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich. W czwartek (28 marca), na ... <czytaj dalej>
Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ... <czytaj dalej>
Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ... <czytaj dalej>
Kalwaria Rokitniańska
W piątek 22 marca diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w tygodniu ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Kalendarium eventów
« marzec 2024 »
P W Ś C P S N
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 5ba.jpg
admin ego:
Szkoła wymaga zmian
Jak dobrze, że nie jesteśmy maturzystami. Pisze do mnie nauczycielka akademicka, ... <czytaj dalej>
admin ego:
Duńska wiosna z historią i nami w tle
Duńska wiosna wygląda na onieśmieloną, albo nie do końca jeszcze ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Wystarczą dane
Oszuści nie muszą wcale kraść portfela. Wystarczy, że zdobędą Twoje ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_2329:
Zgadzam sie z oceną radnych.. Jestem emerytem, ale takiego bałąganu nie było, takiego tumiwisizmu. Ci radni powinni się wstydzic, że nie pilnowa <czytaj dalej>
FFFF:
Czy Ci bezRadni nie widzieli, nie chcieli widzieć jakości prac w centrum, parku Róż, dmuchania biurokracji w Urzedzie i spółkach, przedłużanyc <czytaj dalej>
Anonim_4777:
Wszyscy ci kandydaci......porownywac nazwiska, KRS i z własnych źródeł. To jest skok na kasę, dlatego głosujmy na .....niewidocznych. <czytaj dalej>
Anonim_9349:
Emeryci i ciemięgi tłumnie o idą głosować bo tak media każą nie widzą na kogo ale trzeba to wybiorą dając mięjsce pracy jakiemuś cielakowi <czytaj dalej>
Anonim_9349:
Na żadnego z tych ujow na plakatach nie zamierzam głosować!!
Maj miasto i region wygląda każdy widzi
Bo siermiegi takie tam siedzą od <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej