czwartek 25 kwietnia 2024     Marek, Jarosław, Wasyl
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Gontowiec Podróżny BLOG

« powrót
Nadmiar wyboru nie ułatwia
eGorzowska - 12437_eQ5SlHHIoRpqDLZz0oeo.jpg27 marca to przede wszystkim święto ludzi teatru, upamiętniające rocznicę otwarcia Teatru Narodów w Paryżu (27.03.1957). Ponieważ z przysłowiami o teatrze jest tak sobie, postanowiłam wyszperać trochę związanych z nim związków frazeologicznych:
  • artystka/ artysta ze spalonego teatru,
  • deski teatralne,
  • dziać się za kulisami (kulisą nazywano element teatralnej dekoracji w formie ścianki lub kotary; zawsze umieszczano je po obu stronach sceny; dziś określamy tak wszelkie sprawy, których szczegóły utajniono),
  • grać od kulisy do kulisy (zbyt swobodnie odgrywać rolę, nadużywać gestów),
  • odegrać komedię,
  • robić komuś sceny,
  • sceniczny szept (jak wiadomo musi być głośniejszy od szeptu bibliotecznego, wyraźny i słyszany też przez osoby znajdujące się daleko od mówiącego, ale zdecydowanie cichszy od spokojnej mowy),
  • teatr działań wojennych,
  • toczyć rozmowy w kuluarach (kuluarem nazywano boczne pomieszczenie, służące do nieoficjalnych rozmów, spotkań bądź odpoczynku w przerwach; dziś mówimy tak o wszelkich sprawach załatwianych i omawianych nieoficjalnie),
  • wejść na afisz,
  • wejść w czyjąś rolę,
  • zrzucić maskę,
  • zgrywać się jak stary aktor.
Okazuje się, że „artysta ze spalonego teatru” nie zawsze określa kogoś, kto nie odnosi sukcesów. Życiorys jednego z najwybitniejszych artystów polskiej sceny Aleksandra Zelwerowicza pokazuje, że czasami trzeba traktować to dosłownie. Zelwerowiczowi przydarzyły się w trakcie kariery aż trzy pożary. Pierwszy w 1908 r., kiedy spłonął gmach łódzkiego teatru Victoria, drugi w 1911 r. gdy z kolejnego teatru, któremu dyrektorował (Teatr Polski ) również pozostały zgliszcza, a trzeci w 1920 r. Wtedy zniknął z powierzchni ziemi Teatr Wielki Sellina w Łodzi. Na szczęście, Zelwerowicz nie zniechęcił się. Zagrał w swoim życiu ponad 900 ról i wyreżyserował kilkaset spektakli.

Frazeologizmy teatralne warto podsumować zdaniem z poradnika językowego „Polski bez błędów”, w którym autorki (Magdalena Tytuła i Marta Łosiak) zauważają, że choć o kuluarach powinno się mówić wyłącznie w kontekście budynku, to „akurat w teatrze można prowadzić i rozmowy kuluarowe, i rozmowy zakulisowe, jednak w sejmie pozostają tylko kuluary, a na scenie politycznej – wyłącznie kulisy”.

W kalendarzu kulinarnym figuruje dziś Dzień Hiszpańskiej Paelli i Międzynarodowy Dzień Sera. Z paellą zetknęłam się wiele lat temu w Barcelonie i była to moja pierwsza styczność z taką różnorodnością owoców morza (bo tę wersję wybraliśmy). Podchodziłam do potrawy z… wielką ostrożnością i do dziś pamiętam jej wygląd oraz wyjątkowy smak. Nie były to niestety czasy powszechnego używania smartfonów, tylko wyliczonych klatek na kliszy analogowego aparatu, więc zamiast zdjęcia potrawy, mam obraz zapisany w pamięci.

Sery znam od najwcześniejszego dzieciństwa (mama robiła przepyszny ze zsiadłego mleka i w dodatku pozostawała nie mniej pyszna serwatka), ciągle jednak odkrywam nowe serowe smaki i pewnie życia mi nie starczy na poznanie wszystkich, bo na świecie można się doliczyć ponad czterech tysięcy gatunków (tylko w naszym kraju produkuje się ich około 90). Na fotografii serowy zawrót głowy prosto z holenderskiego miasta Gouda. Kupowanie w tym sklepie wcale łatwe nie było, bo nie od dziś wiadomo, że nadmiar czegokolwiek wyboru nie ułatwia. W podjęciu decyzji nie pomogła nawet degustacja produktów, niemniej do domu przyjechały z nami różnokolorowe kawałki serów o niezrównanym smaku i aromacie.


Garść serowych ciekawostek:
  • Najdroższym serem świata jest produkowany tylko w jedynym miejscu ser pula (magareći sir). Miejsce to znajduje się w Serbii, a pula jest serem wytwarzanym z mleka oślego z niewielkim dodatkiem mleka koziego. Dekadę temu krążyła po sieci informacja, że całą jego roczną produkcję wykupił do swoich restauracji słynny tenisista Novak Djoković. Cena za 1 kg przekracza 1.000 euro.
  • Drugie miejsce wśród najdroższych serów zajmuje Caciocavallo Podolico – lokalny produkt z południa Włoch nazywany też serem końskim wcale nie z powodu mleka używanego do jego wyrobu, tylko z racji specyficznego sposobu dojrzewania w jukach powieszonych okrakiem na drewnianym koniu. Ma charakterystyczny kształt gruszki i jest produkowany z mleka rzadkiej odmiany krów.
  • Odrobinę tańsze, ale ciągle zawrotnie drogie są: ser White Stilton Gold wytwarzany tylko w trzech angielskich hrabstwach (700 euro/kg), Elch ze Szwecji (500 euro/kg), Wyke Farms Cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii (około 300 euro/kg) i Bitto Storico z Lombardii (250 euro/kg). Ten ostatni wytwarza się na wysokości 1.500 m n.p.m. w specjalnych kadziach w kształcie dzwonu. Surowcem jest mleko krowie i kozie, a kozy są przedstawicielkami autochtonicznej i zagrożonej wyginięciem rasy. Ser bitto jest jedynym serem na świecie mogącym dojrzewać nawet 10 lat.
  • Najbardziej unikalny i również nietani jest szwedzki ser z mleka klępy (samicy łosia) produkowany przez tylko jedno tylko gospodarstwo na świecie o nazwie Älgens Hus (Dom Łosiów). Klępę można doić jedynie trzy razy w roku, uzyskując za jednym razem od kilku milimetrów do kilku litrów mleka.
  • Najstarsze, chyba nie tylko europejskie ślady produkcji sera, odnaleziono na Kujawach. Pochodzą z fragmentów perforowanej ceramiki liczącej sobie około 7.700 lat.
Co najmniej w 20 miejscowościach w Europie i Kanadzie z serowej serwatki wytwarzany jest… prąd (!). Brzmi niewiarygodnie? A jednak to prawda. Będąca odpadem produkcyjnym serwatka trafia tam do biogazowni, gdzie poddawana jest działaniu odpowiednich bakterii, w rezultacie czego uwalnia się metan. Napędzany nim agregat produkuje energię wystarczającą dla zaspokojenia potrzeb miejscowości liczącej 1500 mieszkańców.

Tekst i foto Maria Gonta


27 marca 2023 07:53, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ... <czytaj dalej>
Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia. Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ... <czytaj dalej>
Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego. - Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ... <czytaj dalej>
Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsłaniają się zalane tarasy. Niestety, ze względów bezpieczeństwa, nie mogą być jeszcze udostępnione. Zdecydowała o tym ekspertyza ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Grot" Spółdzielnia Mieszkaniowa

ul. "Grota" Roweckiego 21 a, Gorzów Wlkp.
tel. 95 725 85 10
branża: Spółdzielnie mieszkaniowe, administracje <czytaj dalej>
Musiała Zygmunt Gospodarstwo Sadowniczo-Warzywnicze

ul. Młodych 15 /3, Gorzów Wlkp.
tel. 95 722 09 70
branża: Owoce, warzywa - detal <czytaj dalej>
"Siódemka" S.A.

ul. Kostrzyńska 89, Gorzów Wlkp.
tel. 507 003 095
branża: Kurierskie usługi <czytaj dalej>

Kalendarium eventów
« kwiecień 2024 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_admin.jpg
admin ego:
Piękna inicjatywa w brzydkim mieście
Znany gorzowski lekarz Ireneusz Czerniec zaprosił w niedzielę kandydatów do Rady Miasta, dziennikarzy oraz mieszkańców na spacer ulicami śródmieścia. „Porozmawiajmy i zobaczmy, cóż dobrego możemy zrobić dla naszego miasta, w celu ... <czytaj dalej>
Bez korzeni nie zakwitniesz
Archiwa Państwowe oraz Ministerstwo Edukacji Narodowej zapraszają uczniów klas 4-7 <czytaj dalej>
Kto zdobędzie mural dla szkoły
Murale Pamięci „Dumni z Powstańców” to ogólnopolski konkurs dla szkół <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - obaszewska-001.jpg
admin ego:
Synagoga w Chmielniku
Synagoga w Chmielniku jest jedną z największych w woj. świętokrzyskim. ... <czytaj dalej>
admin ego:
Nie posłuchano nas
O czym myślisz Dariusz? O tym, jak można spieprzyć szansę, ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Alkoholowa mapa Polski
Ponad 95 tys. pijanych kierowców zatrzymała policja w 2023 roku. ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Filiżanka kawy lub dwie
Czy wiesz, że filiżanka kawy może zdziałać więcej niż tylko ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_3351:
Język taki a nie inny dla podkreślenia bezsilności. Mam dokładnie takie samo zdanie. Zakleilismy się w skorupie narodowej martylologii i nie wyle <czytaj dalej>
Anonim_3351:
Jeżeli zapotrzebowanie na takie odruchy "narodowościowe" rośnie, znaczy że w społeczeństwie coś się psuje. Staje się sfrustrowane, <czytaj dalej>
Anonim_3351:
Gumofilce na traktory i do Warszawy. Żoliborz wam pomoże. <czytaj dalej>
Anonim_5511:
ktos kto ten artykuł nadyrdymał nie rozumie tekstu pisanego

tam nie ma nic rasistowskiego
tylko dobitnie podkreslona prawda <czytaj dalej>
Anonim_5511:
kończyłem technikum wieczorowe i miałem "trochę" okrojony program
jednego tygodnia na drugi polonistka zadawała lalke do przeczyta <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej