Populacja pszczóÅ‚ na Å›wiecie maleje, a miodu w rodzimych pasiekach powstaje coraz mniej. W 2020 r. na jednego Polaka przypadÅ‚ już mniej niż kilogram tego produktu.
Praca pszczóÅ‚ ma pozytywny wpÅ‚yw na przyrodÄ™. Niestety, destrukcyjna dziaÅ‚alność czÅ‚owieka jest dla nich wielkim zagrożeniem.
PszczoÅ‚y zapylajÄ… roÅ›liny, produkujÄ…c prozdrowotny, lubiany przez wielu miód. Niestety, w polskich pasiekach z roku na rok powstaje go coraz mniej. WedÅ‚ug danych GÅ‚ównego UrzÄ™du Statystycznego w 2015 r. pszczoÅ‚y wytworzyÅ‚y 52 117 ton produktu, natomiast w 2019 r. – 40 790 ton. W 2020 r. powstaÅ‚o go już zaledwie 30 tys. ton. To znaczy, że na statystycznego Polaka przypadÅ‚ mniej niż kilogram tej substancji krajowego pochodzenia.
– Produkcja miodu spada, a Å›wiatowa populacja zapylaczy maleje. Na ten stan rzeczy wpÅ‚yw ma wiele czynników. To m.in. zmiany klimatyczne, pojawianie siÄ™ gatunków obcych i inwazyjnych czy intensywna gospodarka rolna z wykorzystaniem pestycydów. Dla owadów dużym niebezpieczeÅ„stwem sÄ… również dzikie wysypiska oraz pozostawiane w nieodpowiednich miejscach Å›mieci, zwÅ‚aszcza butelki. Tego rodzaju materiaÅ‚y stajÄ… siÄ™ dla nich czÄ™sto puÅ‚apkÄ…, z której nie potrafiÄ… siÄ™ wydostać – mówi zaÅ‚ożyciel Akademii Ekologicznej Amest Otwock
Felice Scoccimarro.
Rokrocznie sÅ‚yszy siÄ™ też o przypadkach masowych podtruć bÄ…dź zatruć pszczóÅ‚, szczególnie w maju i czerwcu. Część z nich spowodowana jest stosowaniem chemicznych Å›rodków ochrony roÅ›lin i sztucznych nawozów, szkodliwych dla owadów. Dbanie o zwierzÄ™ta zapylajÄ…ce leży jednak w interesie rolników i sadowników, bo wykonujÄ… one na ich rzecz ogromnÄ… pracÄ™ – decydujÄ…cÄ… w kontekÅ›cie wielkoÅ›ci plonów. Dlatego ważne jest, aby opryski wykonywać w odpowiednich porach oraz zgodnie z instrukcjami zawartymi na etykiecie produktów.
PszczoÅ‚y odpowiadajÄ… za zapylanie 70 proc. gatunków roÅ›lin, zapewniajÄ…cych aż 90 proc. pożywienia ludzkoÅ›ci. To pokazuje, że bez nich życie ludzi mogÅ‚oby okazać siÄ™ niemożliwe – zabrakÅ‚oby pożywienia. Choć pszczoÅ‚y-robotnice żyjÄ… od zaledwie 5 tygodni do maksymalnie 9 miesiÄ™cy, to wykonujÄ… ciężkÄ… pracÄ™, z której efektów korzysta zarówno przyroda, jak i czÅ‚owiek. Z tego powodu dbanie o ich dobrostan jest niezwykle istotne.
Każdy może mieć wpÅ‚yw na sytuacjÄ™ tych owadów. Jednym z dziaÅ‚aÅ„ jest nieÅ›miecenie. Otwarte butelki po napojach sÄ… dla tych maÅ‚ych owadów niezwykle niebezpieczne. Zwabione do Å›rodka sÅ‚odkim zapachem nie sÄ… w stanie wydostać siÄ™ ze Å›miertelnych puÅ‚apek. Jeżeli mamy takÄ… możliwość, warto wyrzucić znalezionÄ… podczas wypoczynku na Å‚onie natury butelkÄ™ do odpowiedniego pojemnika.
InnÄ… dobrÄ… praktykÄ… jest sadzenie roÅ›lin pszczelarskich, np. facelii bÅ‚Ä™kitnej czy chabra bÅ‚awatka. Także niektóre zioÅ‚a charakteryzujÄ… siÄ™ miododajnoÅ›ciÄ…. SÄ… wÅ›ród nich: tymianek wÅ‚aÅ›ciwy, szaÅ‚wia lekarska oraz lebiodka pospolita, czyli oregano. Ich obecność w przydomowym ogródku lub na balkonie nie tylko pomoże pszczoÅ‚om, lecz także zapewni dostÄ™p do Å›wieżych i aromatycznych przypraw.
Oprac. redakcja
foto Hanna Kaup - Muzeum PszczóÅ‚ na wyspie Rodos z polonicami
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doÅ›wiadczenia wiem, że najważniejsze sÄ… relacje bezpoÅ›rednie. Ustalenia, które zapadajÄ… wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsÅ‚aniajÄ… siÄ™ zalane tarasy. Niestety, ze wzglÄ™dów bezpieczeÅ„stwa, nie mogÄ… być jeszcze udostÄ™pnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne dziaÅ‚anie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>