„Mistrzostwa Młodych Kucharzy” - podium dla zespołu z Gorzowa Wielkopolskiego.
W piątek, 21 października odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016”. Na podium stanął zespół z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie.
Maciej Pisarek i
Dariusz Serkis zajęli II miejsce. Ich opiekunem jest
Paweł Salamon, tegoroczny laureat Kulinarnego Pucharu Polski. Lepsi od gorzowian byli tylko uczniowie z Trójmiasta.
Zadaniem zespołów w finałowej rozgrywce konkursu było przygotowanie w ciągu 120 minut sześciu porcji dania głównego i deseru z produktów pochodzących z tzw. black box (czarnego pudła). Jego zawartość uczestnicy poznali w momencie rozpoczęcia zawodów. Jury przewodniczył szef kuchni stołecznej restauracji La Rotisserie i Szef Roku Żółtego Przewodnika Gault & Millau 2016
Paweł Oszczyk, który zaznaczył, że black box był w tej edycji konkursu wyjątkowo trudny.
- Jego zawartość i podstawowe produkty - w tym dziczyzna - mogły zaskoczyć. Młodzi kucharze musieli na swój własny sposób zinterpretować te produkty i bardzo szybko przeanalizować - mówił mistrz kuchni. - To pokazało ich realną wiedzę. W porównaniu z Mistrzostwami w 2015 roku ten stopień trudności był dużo wyższy. Wydaje mi się, że spora część uczestników poradziła siebie dużo lepiej niż w zeszłym roku. Cieszę się, widząc, że następuje progres wśród młodzieży - dodał.
Bardzo szybko wyłoniła się ścisła czołówka. - Znalazło się w niej pięć zespołów i szczerze mogę powiedzieć, że przygotowali takie dania, pod którymi my, jurorzy, moglibyśmy się śmiało podpisać. Zaproponowali dania dopracowane, technicznie poprawne, bardzo dobre wizualnie, dobre smakowo i kompozycyjnie - podkreślał Paweł Oszczyk.
Gorzowianie, laureaci II miejsca jako danie główne podali comber z sarny, krokiecik, puree z pietruszki i selera, esencjonalny sos oraz jabłko prażone z czerwoną porzeczką. Na deser brownie z buraczkami, krem czekoladowy z nutą wanilii i słony karmel. - Najważniejsze składniki ich sukcesu to organizacja i dobra komunikacja, niemałą rolę odgrywa także kreatywność. Ważne, że dalej chcą się szkolić - komentował Paweł Oszczyk.
Maciej Pisarek i Dariusz Serkis w ramach nagrody odbędą tygodniowy staż w restauracji La Rotisserie pod okiem Pawła Oszczyka oraz zrealizują bony na zakupy w halach MAKRO.
Jako receptę na sukces w branży kulinarnej młodzi kucharze z Gorzowa wskazują znajomość produktów, organizację, komunikację i ciężką pracę. - Staramy się też być kreatywni, podpatrywać mistrzów - mówili Maciej i Dariusz.
W jury zasiedli także: redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault & Millau
Justyna Adamczyk, ,,Młody Talent” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2015 oraz szef kuchni restauracji Aruana, Hotel Narvil Conference & Spa
Witek Iwański, szefowa kuchni Roku 2015 Gault & Millau
Agata Wojda ze stołecznej restauracji Opasły Tom, szef kuchni restauracji L’Enfant Terrible, wyróżniony przez Gault & Millau tytułem Szefa Przyszłości w ostatniej edycji przewodnika
Michał Bryś oraz szef kuchni poznańskiej restauracji "A Nóż widelec", nagrodzony przez Żółty Przewodnik tytułem najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej 2016 roku
Michał Kuter.
Tegoroczne Mistrzostwa Młodych Kucharzy były ósmą edycją w historii konkursu organizowanego przez MAKRO dla młodych kucharzy.
Młodym kucharzom z Gorzowa i ich opiekunowi serdecznie gratulujemy.
oprac. redakcja
foto organizatora
Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
200 lat dla pani Zofii
Nieczęsto zdarza się, aby tradycyjnie śpiewane „sto lat”, z racji chwili, modyfikowano w sekwencji życzeń na lat „dwieście”. Tak właśnie ...
<czytaj dalej>Oni tu zostają
„Zostaję!” to hasło nowej kampanii promującej Gorzów, która ma zwrócić uwagę na zalety naszego miasta, dzięki którym jest ono doskonałym ...
<czytaj dalej>Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doświadczenia wiem, że najważniejsze są relacje bezpośrednie. Ustalenia, które zapadają wtedy ...
<czytaj dalej>