wtorek 27 października 2020     Iwony, Sabiny, Wincentego
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
Hanna Kaup BLOG

« powrót
26IX2020 - jak smakuje gorzowski rynek
A może się uda

26IX2020.

Pierożki z farszem z jelenia, wątróbka drobiowa w postaci pasztetu francuskiego, krem z ziemniaka wzbogacony o krem z grzybów leśnych, pieczony burak, mus z fasoli, sielawa, kremy na słodko z dodatkiem borówek amerykańskich – takie m.in. przysmaki zgotowali dziś na Starym Rynku zaproszeni przez Gorzowski Rynek Hurtowy goście. Wśród nich było sześciu kucharzy i jedna cukierniczka.

Wydarzenie pod hasłem „Rynek smakuje” zostało dofinansowane przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Zorganizował je Gorzowski Rynek Hurtowy, z partnerem – Stowarzyszeniem „Oder gemeinsam e.V”. Kulinarne spotkanie poprowadziła Marta Liberkowska, a rolę gospodarza pełniła prezes GRH Agata Dusińska.
– Coraz bardziej przekonujemy się, że najlepsza i najzdrowsza żywność to ta, która powstaje blisko nas, z lokalnych produktów. Od wieków wiadomo też, że wspólne gotowanie i jedzenie łączy ludzi. Dlatego uznaliśmy, że najlepszym sposobem poznania naszych sąsiadów z drugiej strony Odry będzie gotowanie razem potraw z regionalnych produktów – powiedziała.

Główną rolę odgrywały warzywa, które można kupić na rynku Jerzego.

Sześciu kucharzy: Paweł Salamon, Dawid Szkudlarek, Krzysztof Marciniak, Łukasz Gerłowicz, Bartłomiej Pawlikowski, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych Paweł Cierach z uczniami oraz przedstawiciel Niemiec Uwe Spörl, a także cukierniczka Andżelika Swatkowska w dwóch turach przygotowali dania z produktów regionalnych. Wzięli też udział w kulinarnej bitwie na danie z jabłka, kalarepy i chrzanu. Tę konkurencję wygrał Dawid Szkudlarek, który zachwycił jury – w składzie Agata Dusińska, szef Eureregionu Pro Europa Viadrina Krzsztof Szydłak i stowarzyszenia „Oder gemeinsam e.V” Aleksander Grodecki – swoją surówką.

Ciekawą propozycją, która cieszyła się chyba największym wzięciem były – przygotowane przez partnera z Niemiec – gotowane osobno warzywa, potem wrzucone na oliwę na patelni: marchewka, brokuł, papryka i ziemniaki w mundurkach. Na koniec kucharz dodał jajka. W ten sposób powstał warzywny misz masz.

Wszystkim dopisywały nie tylko apetyty, ale i humory. - Jednak początek był przerażający – zdradziła Marta Liberkowska. – Byliśmy przekonani, że będziemy gotować dla siebie, a ja, ponieważ prowadziłam imprezę, myślałam, że będę mówić do tych warzyw, a nie do mieszkańców. Ale z minuty na minutę pojawiały się osoby zainteresowane. Ludzie chętnie smakowali potrawy i czekali na kolejne.

Dużym zainteresowaniem cieszył się burak pieczony przygotowany przez Pawła Salomona, który zdradził, jak przygotować ten specjał:
– Potrzebny jest dobry burak z dobrego miejsca, czyli z rynku przy Jerzego, odpowiednio przechowywany. Po umyciu pieczemy go w skórce w temperaturze 150 stopni od 3 do 4 godzin w zależności od wielkości. Potem obieramy, kroimy w kostkę i miksujemy z dodatkiem wody, bo chcemy, żeby to była wegańska potrawa. Wreszcie dodajemy przyprawy. Proponuję czarnuszkę, gałkę muszkatołową i świeżą ostrą paprykę, by złamać smak słodkiego buraka, bo z pieczonego wydobywamy bardzo dużo cukru – wyjaśniał.

Z kolei Dawid Szkudlarek zachęcał do spróbowania swojego pasztetu z wątróbki. Poza nią wykorzystał jabłko jako element skwaszenia pasztetu. Powstała zalewa słodko-kwaśna z dodatkiem lubczyku. Całość serwował na pieczywie żytnim upieczonym samodzielnie na prawdziwym zakwasie.
– Ten pasztet przekona każdego. Mam bardzo wiele pozytywnych opinii osób, które dotąd miały na wątróbkę długie zęby. Oczywiście, wegana nie da się przekonać, żeby zjadł wątróbkę, ale dla tych, którzy mieli okazję kosztować ten produkt, na pewno byłaby to nowa odsłona smakowa – mówił.
Tych, którzy nie spróbowali wymienionych tu potraw, bo nie przyszli na Stary Rynek, kucharze zapraszają do swoich macierzystych restauracji. Dawid Szkudlarek do „Siedem stołów” w Folwarku Folińskich, a Paweł Salomon – do Mierzęcina.

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu pn. „Redukować bariery - wspólnie wykorzystywać silne strony”.

Hanna Kaup

Kliknij w wybrane zdjęcie aby powiększyć
26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 1/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 2/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 3/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 4/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 5/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 6/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 8/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 9/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 10/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 11/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 12/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 13/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 14/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 15/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 16/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 17/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 18/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 19/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 20/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 21/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 22/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 23/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 24/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 25/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 26/27

26ix2020  gorzowski rynek smakuje, zdjęcie 27/27


26 września 2020 14:29, Hanna Kaup
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Żeby załatwić sprawę w urzędzie,
będziesz potrzebował więcej czasu
W związku z aktualną sytuacją pandemiczną, w trosce o bezpieczeństwo klientów i urzędników, prezydent miasta wprowadził zmiany dotyczące trybu pracy ... <czytaj dalej>
Oświadczenie gorzowskiego szpitala
Publikujmey Oświadczenie Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódkziego w Gorzowie. W odpowiedzi na komunikat w sprawie śledztwa dotyczącego DPS w Zielonej Górze zamieszczony na ... <czytaj dalej>
Gorzowski szpital odpowiada na materiał interwencyjny
Publikujemy odpowiedź przysłaną w imieniu Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie na artykuł interwencyjny "Stosować środki ostrożności". Oto treść pisma: W odpowiedzi na ... <czytaj dalej>
Biskup udziela dyspensy
W związku ze wzrastającą liczbą zakażeń koronawirusem i nowymi obostrzeniami sanitarnymi wprowadzonymi przez władze publiczne, bp Tadeusz Lityński udzielił dyspensy ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę

Kalendarium eventów
« październik 2020 »
P W Ś C P S N
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Nie jestem ślepym idiotą
Sorry za taki tytuł, ale ostatnio wszystkim puszczają nerwy. Mnie też się ulało. Nie bez przyczyny, ale z powodu tłumaczeń, które nie tylko mnie stawiają w złym świetle i sugerują, ... <czytaj dalej>
Lubisz ładnie mieszkać?
„Zielona ławeczka” czeka na Ciebie
Jest szansa na poprawę wyglądu podwórek i miejsc najbliższego otoczenia. <czytaj dalej>
Jakie są nasze Smaki Regionów
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - 4a.jpg
Hanna Kaup:
27X2020 - wściekłe jak piorun
27X2020. Dziś nie wierzyłam w to, co ujrzałam i usłyszałam z ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup:
26X2020 - pozostanie pustka
26X2020. Dziś będzie wyłom w zasadzie tego kalendarium. Bo dziś wszystkie ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Jak chronić najmłodszych przed sextortion?
Scenariusze mogą być różne. Na przykład rówieśnik zachęci do zrobienia ... <czytaj dalej>
Hanna Kaup radzi:
Zapytaj stomatologa
Wizyta u stomatologa podczas pandemii koronawirusa konieczna czy niebezpieczna? Trwająca w ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_4354:
zróbcie test jak jeden wirusolog psiknijcie dezodorantem przez szmatę i zobaczcie jak przechodzi wszystko <czytaj dalej>
Anonim_4354:
trochę głupota w covidzie tak protestować te maseczki wełniane g..o dają 97% wirusów przez nie przechodzi.

kaczor wiedział kiedy te <czytaj dalej>
Anonim_4354:
popieram protest Kobiet jak i protest przeciw PIS ale powinien on być bardziej ogólny, nie tylko prawa kobiet są łamane ale to już kolejna grupa <czytaj dalej>
Anonim_1421:
Zbyszek Nakielski Andrzeju przyjmijcie od nas szczere wyrazy wspoczucia , bo nie jest to w kolejnosci by rodzice musieli <czytaj dalej>
Anonim_5571:
A ten członek młodzieżowej rady to co tam robi? Do książek a nie na protest szczeniaku! <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej