wtorek 23 października 2018     Marleny, Edwarda, Seweryna
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Kuchnia blisko natury
- borowik szlachetny (Boletus edulis)
eGorzowska - 8856_pqVejxBxOO98MGjPHEh.jpgJesienna pora to idealny czas na grzybobranie. Wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów są niezwykle przyjemne, a powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami.

Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.

Spotkanie z borowikiem – kiedy i gdzie?
Borowiki szlachetne możemy zbierać od lipca do listopada. Rosną w zasadzie we wszystkich typach lasów, zarówno liściastych, iglastych jak i mieszanych. Jednak najwięcej znajdziemy ich przy świerkach, sosnach, dębach oraz bukach, gdyż właśnie z tymi gatunkami drzew wchodzą w tzw. mikoryzę. Mikoryza to swego rodzaju współpraca między grzybem a drzewem, przynoszącą obu stronom korzyści. Dzięki grzybom drzewa są w stanie pobierać więcej substancji odżywczych z gleby, co wpływa pozytywnie na ich zdrowie i wzrost. W zamian grzyby otrzymują produkty fotosyntezy: cukry, których nie są w stanie same wytworzyć.

Borowik atrakcyjny z wyglądu
Borowik szlachetny to prawdziwy arystokrata wśród grzybów. Nawet z wyglądu prezentuje się bardzo dostojnie. Kapelusz i znajdujące się pod kapeluszem rurki oraz trzon młodego borowika są białe lub kremowe. Z wiekiem kapelusz i trzon brązowieją, a rurki stają się zielonkawe. Kapelusz zwykle osiąga średnicę od pięciu do 25 centymetrów. Jego skórka jest sucha i matowa. Trzon u starszych okazów wydłuża się i dodatkowo pokrywa jasnobrązową siateczką. Wysokość trzonu zazwyczaj mieści się w granicach od pięciu do 20 centymetrów, a jego grubość od dwóch do sześciu. Miąższ tego grzyba jest biały - u młodych osobników jędrny i twardy, u starszych staje się gąbczasty. Po nacięciu kapelusza zachowuje swój białawy kolor, nie sinieje i nie odbarwia się, jak może mieć to miejsce w przypadku grzybów często mylonych z borowikiem szlachetnym.

Wyjątkowy smak borowika

To właśnie smak borowika szlachetnego sprawia, że jest on tak cenną zdobyczą dla grzybiarza. Intensywny i aromatyczny, a przy tym łagodny i przyjemny i subtelnie orzechowy – po prostu bardzo smaczny. Dzięki tym walorom smakowym borowik szlachetny znajduje wiele zastosowań w kuchni. Do tego jest bardzo uniwersalny i można wykorzystać go na wiele sposobów. Z borowików szlachetnych można przyrządzić wiele prostych domowych dań. Garść prawdziwków podsmażonych na maśle czy sos grzybowy podany z kaszą to niezwykle wartościowe, urzekające smakiem i aromatem posiłki, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Borowik szlachetny nierzadko pojawia się także na wykwintnych przyjęciach, na przykład w postaci gęstych kremów czy oryginalnego carpaccio, przyrządzonego z surowego grzyba oraz wielu innych wybitnych dań i przekąsek.
- Borowiki szlachetne dają mnóstwo możliwości kulinarnych. Doskonale nadają się do suszenia, mrożenia i marynowania – mówi ekspert polskiej marki Devaldano Konrad Przepiórka. - Prawdziwki doskonale znoszą te procesy, bez uszczerbku na aromacie i bez większych strat wartości odżywczych. Dzięki temu smakiem borowika szlachetnego możemy cieszyć się cały rok. Susz z borowików zachowuje piękny leśny zapach i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnego polskiego bigosu czy mięs. Na Boże Narodzenie to właśnie borowiki nadają prawdziwego grzybowego smaku farszom do uszek i pierogów czy świątecznej zupie grzybowej – dodaje.

Borowik pełen wartości
Na temat wartości odżywczych grzybów narosło wiele mitów. Wynikają one przede wszystkim z faktu, iż grzyby w 80 proc. składają się z wody. W związku z tym wiele osób docenia ich wykwintny smak, ale nie uznaje ich składu za wartościowy. Jest to błędne założenie, ponieważ grzyby zawierają wiele wartości odżywczych ważnych dla organizmu człowieka. Borowik szlachetny nie jest tu wyjątkiem. Przede wszystkim zawiera duże ilości białka. Białko w tym grzybie składa się z aminokwasów egzogennych – bardzo dobrze przyswajalnych przez organizm i w związku z tym bardzo cennych. W prawdziwku znajdziemy także węglowodany i kwasy tłuszczowe – te najlepsze dla zdrowia – wielonienasycone. Nie zabraknie także składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo i potas oraz wielu witamin: A, B, C, D, E i PP. Borowik szlachetny niesie także pomoc w odchudzaniu, jest źródłem błonnika, który usprawnia przemianę materii, a przede wszystkim jest niskokaloryczny – 100 g prawdziwka to zaledwie 23 kcal.

Z lasu, sklepu czy ze straganu?
Nie każdy ma możliwość wybrać się na grzybobranie i własnoręcznie zbierać grzyby. Daleka odległość od terenów leśnych, brak czasu, doświadczenia i znajomości grzybów często uniemożliwiają pozyskiwanie leśnych darów we własnym zakresie. Dodatkowo oczyszczenie oraz przetwarzanie leśnych zbiorów jest niemałym kulinarnym wyzwaniem, wymagającym czasu, cierpliwości i umiejętności. Dotyczy to nie tylko borowików, ale wszystkich innych grzybów, które miewają różne właściwości i potrzebują innych metod obróbki. Zamiast zbierać, czyścić, suszyć i marynować grzyby w domowych warunkach, można śmiało skorzystać z gotowych grzybowych przetworów lub świeżych grzybów dostępnych na rynku.

Kupując grzyby w jakiejkolwiek formie, należy sięgać tylko i wyłącznie po te, które pochodzą ze sprawdzonych i godnych zaufana źródeł. Dotyczy to zarówno zakupu grzybów świeżych, jak i przetworzonych. Warto pamiętać, że grzyby trujące zawsze pozostają trujące. Nawet po procesie suszenia zachowują swoje niebezpieczne właściwości, a w suszu odróżnienie obcego rodzaju lub gatunku grzyba jest wyjątkowo trudne.

Dbając więc o własne bezpieczeństwo, należy wybierać przede wszystkim grzyby pakowane, opatrzone etykietami z zestawem potrzebnych informacji na temat producenta, produktu i jego pochodzenia. Grzyby powinny posiadać wymagane atesty, gwarantujące między innymi bezpieczną jakość kontrolowaną przez uprawnionego grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów.

Borowik na co dzień czy tylko od święta?
Borowik szlachetny to doskonały grzyb jadalny. Zdecydowanie warto zaprosić go na stałe do naszego menu. Po pierwsze, wyjątkowy smak i aromat borowika nada naszej kuchni wyjątkowości. Po drugie, ze względu na skład będzie on wsparciem dla naszej wartościowej i urozmaiconej diety. Po trzecie, mnogość sposobów przechowywania borowika pozwala cieszyć się nim cały rok. Te argumenty przekonują szczególnie, jeśli zależy nam, aby nasze gotowanie było smaczne, oryginalne, różnorodne i bliskie naturze.

Oprac. redakcja

8 października 2018 21:46, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Dzień solidarności z Kościołem Prześladowanym
Najbliższa niedziela 28 października będzie obchodzona jako Dzień Solidarności z Kościołem Prześladowanym. Już po raz dziesiąty Kościół w Polsce modli ... <czytaj dalej>
Rozpoczęcie prac pod katedrą
W nocy ze środy na czwartek (z 24 na 25 października) wykonawca przebudowy ulicy Sikorskiego planuje wprowadzenie kolejnego etapu przebudowy. Prace ... <czytaj dalej>
Konkursy dla fotografujących przyrodę
Urząd Miasta na prośby zainteresowanych wydłuża terminy przyjmowania prac w dwóch konkursach fotograficznych, których tematem jest gorzowska przyroda. Prace na konkurs ... <czytaj dalej>
Liczenie wiernych
W najbliższą niedzielę 21 października odbędzie się w całej Polsce tzw. liczenie wiernych. Zebrane w tym dniu dane zostaną później opracowane ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Navo Polska Grupa Dystrybucyjna" Sp. z o.o. Biuro Handlowe

ul. Podmiejska 17 a, Gorzów Wlkp.
tel. 95 732 39 20
branża: Chemia gospodarcza - hurt <czytaj dalej>
Niemiecko-Polskie Biuro Prawne Dr Bohndorf Dr Zanker i Partnerzy Sp. z o.o.

ul. Pocztowa 3 lok. 12, Gorzów Wlkp.
tel. 95 735 00 21
branża: Adwokaci <czytaj dalej>
Folińska Maria Salon Kosmetyczny

ul. Kazimierza Wielkiego 33, Gorzów Wlkp.
tel.
branża: Kosmetyczne salony, gabinety <czytaj dalej>

Wyniki głosowania na radnych powiatu gorzowskiego
oraz wójtów gmin
W czasie wyborów samorządowych 21 października mieszkańcy zdecydowali, kto będzie ... <czytaj dalej>
Powtórka sprzed czterech lat?
Wszystko wskazuje na to, że w tegorocznych wyborach powtórzy się ... <czytaj dalej>
Nowa siłownia pod chmurką
Nowa siłownia pod chmurką stanęła na skwerze pomiędzy budynkiem wielorodzinnym, ... <czytaj dalej>
Przed nami XXXV Gorzowskie Spotkania Teatralne
Teatr im. Juliusza Osterwy już XXXV raz organizuje Gorzowskie Spotkania ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« październik 2018 »
P W Ś C P S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Prezydent popuszcza, czyli gorzowska byleJaCkość (2)
Ciąg dalszy felietonu na temat mijającej kadencji Jacka Wójcickiego. Część pierwszą przeczytasz tu: http://www.egorzowska.pl/pokaz,felietony,8873, I jakby tego wszystkiego było mało, o tym jakim jest Jacek Wójcicki naprawdę, świadczy ulotka wyborcza jego komitetu. ... <czytaj dalej>

Historie Seniorów
na najciekawsze działania aktywizujące
W ramach programu społecznego „Adamed dla Seniora” wystartował konkurs „Historie <czytaj dalej>
Bądź mistrzem
Komenda Wojewódzka Policji w Gorzowie z Dyrekcją Policji Wschód jako <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - s2ca.jpg
Marek Z. Piechocki:
Zobacz, jak dojechać na koncert „Straordinario”
w Hubertówce pod Łośnem
Kolejny, jak co roku od dziewięciu lat, koncert z muzyką ... <czytaj dalej>
Marek Z. Piechocki:
Tak, to ja. Płynę!
Motto: Metafory i analogie, poprzez zestawienie razem różnych kontekstów, prowadzą do ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
SMS elementem komunikacji i budowania relacji

Mieszkaniec przeciętnego polskiego miasta wychodząc z domu, słyszy dźwięk przychodzącego ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Edukacja w kampanii wyborczej

Kolejne boisko szkolne nic nie zmieni dla przyszłości naszych dzieci. ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_8628:
"Jacek" nie jest geniuszem w zadnej mierze, ale bez przesady...
Deptak jest jedna z lepszych ideii dla Gorzowa, i trzeba byc troche bar <czytaj dalej>
Anonim_7929:
I na Chrobrego tez beda slupy. Bo zrezynowali z podwieszania do budynkow mieszkancom to nie pasowalo. <czytaj dalej>
Anonim_7929:
Katastrofa to będzie. Bo tam beda slupy trakcyjne poarodku tego "deptaka" a tramwaj ktory ma mknac wysokimi predkosciami bedzie zwalnial dr <czytaj dalej>
Anonim_7929:
Była sonda i wiekszosc mieszkancow tego deptaka nie chce. (w tym miejscu) A jacek na siłę go robi.w koncu dostal 65% poparcia to mu przeciez wolno. <czytaj dalej>
Anonim_4218:
Większość tych samych wójtów będzie zasiadać w ZCG MG-6. Czyli bałagan ze śmieciami będzie bez zmian. <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej