Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed spożyciem ugotować.
Na stronie GUS czytamy, że zalecenie dotyczące gotowania mrożonek odnosi się również do również sytuacji, gdy mrożone warzywa mają być dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. Z pewnością należy kierować się informacją zawartą na etykiecie i tak przygotowywać żywność.
GUS informuje, że mrożona kukurydza słodka może być źródłem ogniska zatruć listeriozą. Ognisko wystąpiło już w pięciu europejskich krajach, a listerioza to rzadka, ale poważna choroba groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska znajdziesz tu:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/180703 Przygotował ją Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
oprac. redakcja
foto GUS
II etap prac
28 marca rozpocznie się II etap prac na skrzyżowaniu ulic: Słowiańskiej, Żwirowej, Roosevelta i Kosynierów Gdyńskich.
W czwartek (28 marca), na ...
<czytaj dalej>Wielki Tydzień
W Wielki Czwartek (28 marca) o godz. 10.00 w katedrze gorzowskiej bp Tadeusz Lityński będzie przewodniczył mszy św., podczas której ...
<czytaj dalej>Negocjacje rolników z rządem
Delegacja protestu rolników z S3 węzeł Myślibórz obejmującego trzy powiaty: gryfiński, myśliborski i pyrzycki brała udział wczoraj w negocjacjach pomiędzy ...
<czytaj dalej>Kalwaria Rokitniańska
W piątek 22 marca diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w tygodniu ...
<czytaj dalej>