RuszyÅ‚a XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz ZwiÄ…zek Województw RP. ZgÅ‚oszenia regionalnych produktów pochodzenia zwierzÄ™cego, roÅ›linnego oraz napojów można nadsyÅ‚ać do 15 maja.
Å»ywnoÅ›ciowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogÄ… być przeznaczone do bezpoÅ›redniego spożycia lub sporzÄ…dzenia potraw. MuszÄ… być zwiÄ…zane z okreÅ›lonym obszarem geograficznym, charakteryzować siÄ™ szczególnymi cechami wynikajÄ…cymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu, z którego pochodzÄ….
Powinny być wytwarzane w maÅ‚ej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić siÄ™ z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów. MogÄ… być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koÅ‚a gospodyÅ„ wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy maÅ‚e firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgÅ‚osić jeden produkt w każdej kategorii.
Kategoria Regionalne Potrawy ma na celu identyfikacjÄ™ oraz okreÅ›lenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw, np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma przyczynić siÄ™ do promowania lokalnej tradycyjnej żywnoÅ›ci przez regionalna gastronomiÄ™, budowy produktu turystycznego i marki regionu.
WypeÅ‚nione karty zgÅ‚oszeÅ„ na regionalny produkt żywnoÅ›ciowy lub potrawÄ™ należy przesÅ‚ać na adres UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 15 maja 2020 r.
Bliższe informacje na temat konkursu można uzyskać w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich u Piotra Czury, nr tel. (68) 456 52 72 lub pod adresem e-maila: p.czura@lubuskie.pl
Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymajÄ… nagrody ufundowane przez MarszaÅ‚ka Województwa. Przedstawiciele komisji konkursowych dokonajÄ… dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „PerÅ‚a 2020”.
Na szczeblu regionalnym organizatorem jest UrzÄ…d MarszaÅ‚kowski Województwa Lubuskiego. FinaÅ‚ regionalnego Lubuskiego konkursu odbÄ™dzie siÄ™ 7 czerwca 2020 r. w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli. Komisje konkursowe oceniać bÄ™dÄ… regionalny produkt żywnoÅ›ciowy oraz potrawÄ™ regionalnÄ….
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególnoÅ›ci Å‚Ä…czone produkty roÅ›linne ze zwierzÄ™cymi (np. farsze).
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 maja 2020 r.
UrzÄ…d MarszaÅ‚kowski Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Podgórna 7
65-057 Zielona Góra
Więcej na stronie:
http://lubuskie.pl/news/27127/806/Nasze-Kulinarne-Dziedzictwo-Smaki-Regionow-zapraszamy-do-udzialu/d,news-bootstrap/
oprac. redakcja
Pielgrzymki
Tegoroczna piesza pielgrzymka powołaniowa odbędzie się w sobotę w sobotę 27 kwietnia.
Wyjście pielgrzymki na trasę z Paradyża do Rokitna nastąpi ...
<czytaj dalej>Prezydent w ministerstwie
Prezydent Gorzowa w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
- Z doÅ›wiadczenia wiem, że najważniejsze sÄ… relacje bezpoÅ›rednie. Ustalenia, które zapadajÄ… wtedy ...
<czytaj dalej>Tarasy jeszcze niedostępne
Woda w Warcie opada, odsÅ‚aniajÄ… siÄ™ zalane tarasy. Niestety, ze wzglÄ™dów bezpieczeÅ„stwa, nie mogÄ… być jeszcze udostÄ™pnione.
Zdecydowała o tym ekspertyza ...
<czytaj dalej>Apel o pomoc w sprawie odbudowy AJP
W dramatycznej dla uczelni i miasta sytuacji potrzebne jest wspólne dziaÅ‚anie. Dlatego prezydent miasta Jacek Wójcicki apeluje o pomoc w ...
<czytaj dalej>